начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Дело за побой

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за побой

Мнениеот predator_varna » 13 Авг 2010, 10:57

Преди около месец се случи следното:
Както си стоях пред блока с приятелката ми и едно познато момче от същия блок започна да се заяжда с нас. Нито съм го обиждал, нищо и изведнъж съвсем неочаквано ме нападна много агресивно с юмруци по главата. Бях седнал до една маса навън и бях притиснат, така че не можах да реагирам. Мотива според мен е че харесва приятелката ми и го е яд че аз съм с нея. И двамата сме пълнолетни на около 20 г. След това си изкарах медицинско, имах подутини, кръвонасядания както и счупване на носни кости без разместване. Незнам това за лека или средна телесна повреда се води. Ходих в полицията, но оттам ме отпратиха и казаха че нищо не могат да направят най-много да напишат протокол че няма да стане нещо подобно отново. Казаха да отида с медицинското в съда.
Сега съм решил да го съдя за физически и морални щети. Какво трябва да направя сега ? До колко време е давността в която мога да го съдя ? Мога ли да го съдя за наказателно дело и да предявя иск за парично обезщетение ?
Моля някой запознат с закона да ми отговори.
predator_varna
Младши потребител

Re: Дело за побой

Мнениеот dimist » 13 Авг 2010, 11:33

Имате шест месеца да заведете частна тъжба, считано от датата на деянието. Ако отговора на МВР е писмен ,например отказ, срока тече от връчването. Не се бавете, защото и абсолютната давност - ако деянието се квалифицира като лека телесна повреда без разстройство но здравето по чл. 130 ал. 2 НК, - е 3 години от деянието. При тази скорост на наказателния процес и възможностите за шиканиране ....Може да предявите и граждански иск за обезщетение. Но ще е чудо ако се справите сам.
dimist
Потребител

Мнениеот predator_varna » 13 Авг 2010, 20:41

В края на медицинското пише: В своята съвкупност са обусловили временно разстройство на здравето без опасност за живота. Как да разбера лека ли е или сдредна ? Май трябва да се обърна към адвокат за да мога да го съдя. Но първо трябва ли да пускам жалба в полицията ?
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 13 Авг 2010, 23:22

predator_varna написа:В края на медицинското пише: В своята съвкупност са обусловили временно разстройство на здравето без опасност за живота. Как да разбера лека ли е или сдредна ?

Чл. 129. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму средна телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

(2) Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.

(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.

А докато ставаше всичко това освен гаджето ти имаше ли МНОГО други хора видели случилото се ?
marek972
Потребител

Мнениеот predator_varna » 14 Авг 2010, 10:52

Не. Само още някакъв от блока. Мерси за информацията. Сега трябва ли да пускам жалба в полицията или направо към адвокат и в съда.
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 14 Авг 2010, 13:33

predator_varna написа:Не. Само още някакъв от блока. Мерси за информацията. Сега трябва ли да пускам жалба в полицията или направо към адвокат и в съда.

адвокат и съд .. шансовете за доказване на "лека телесна повреда по хулигански подбуди", клонят към нула, виж, ако имаше повечко възмутени и потресени от дързостта на извършителя граждани, можеше да се помисли и за жалба в прокуратура или полиция, но само един комшия ..трудна работа ...а и "личния мотив" бърка работата ...
marek972
Потребител

Мнениеот predator_varna » 14 Авг 2010, 22:43

Момичето е свидетел. С нейна помощ лесно мога да докажа какво се е случило. Нали така ? В крайна сметка ако не стане нищо ще си го върна по същия начин :evil:
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот ovasilev » 15 Авг 2010, 00:00

Като ти чета темите, оставам с впечатление, че водиш бурен живот. Не се заяждам, но си мисля, дали срещу теб няма да се появят няколко свидетеля. Прецени внимателно нещата и не се надявай на случайни свидетели.
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот predator_varna » 15 Авг 2010, 22:09

Ако има адвокати тука оставете ги, нека те да говорят. Не съм съгласен с това, което стана. Аз не съм се заяждал нито съм го обиждал за да ме напада така. И съм много изнервен за това той ще си получи заслуженото на всяка цена
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот namakak » 15 Авг 2010, 22:34

Мдаа,светът е малък и никога не се знае кой ще ти се притече на помощ :roll:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот nikiboy » 15 Авг 2010, 22:42

predator_varna написа:Ако има адвокати тука оставете ги, нека те да говорят. Не съм съгласен с това, което стана. Аз не съм се заяждал нито съм го обиждал за да ме напада така. И съм много изнервен за това той ще си получи заслуженото на всяка цена

Ще ти кажа само едно: МИСЛИ !!!

Много често жертви на престъпления стават извършители на такива. И един шамар само да му удариш, ако си изиграе добре картите ще го отнесеш ти! Тая простотия за в Младост ли става въпрос?
nikiboy
Потребител

Мнениеот predator_varna » 16 Авг 2010, 10:42

Благодаря. Тъкмо вече си мислех че едва ли някой от тук ще ми помогне. Ще направя това, което ми каза. Като се стигне до съд ще ти пиша.
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот delo_1981 » 16 Авг 2010, 16:15

Чета последния пост и не мога да повярвам на очите си- "щом прокурорът е постановил, ще се работи" ?!? Мислех си, че разбирането на идеята за господстващата функция на прокуратурата в досъдебното производство отдавна е придобила нормални граници и за всички, занимаващи се с наказателно право и процес е ясно, че в 90% от досъдебните производства прокурорът само указва бланково някакви ПСД в постановлението за образуване по 212, ал. 1 НПК, следи (благодарение на новите комп. системи и доброто деловодство) за срока и вижда делото едва когато му го докладват за обвинение или му го изпратят за спиране или прекратяване. Фактически контрол по делата, по които съставите са напълно обикновени и не се пускат перманентни жалби за това или онова нарушение и бавност, няма. Така че- постанови или не прокурорът, разследването зависи от дознателя, неговата нагласа и най- вече от фактите по делото. Това, че нещо си е образувано за досъдебно производство не означава, че няма да се прекрати после- просто прокуратурата не ползва пълноценно института на проверката и е по- лесно за образува и прекрати, отколкото да откаже да образува.
Видно от изложеното от подателя на темата, участници са три лица-наричам ги условно "побойник", "пострадал" и "свидетел". На 100 % са налице лични мотиви, касаещи причиняване на нанесените удари- побойникът и пострадалият със сигурност се познават, имат стар спор относно това кой на кого да е гадже- има си точна и ясна практика по въпроса, която указва изрично, че при наличието на личен мотив хулиганските подбуди отпадат и престъплението е насочено не към нарушаване на обществения ред, а към нарушаване личната неприкосновеност на личността. Фалшиви свидетели тип "възмутени граждани" или посочено от свидетелката на случката възмущение няма да помогнат. Няма да коментирам факта, че е възможно пострадалият да е провокирал пряко с поведение (думи, заплахи, посягане) побойника- данни за това нямаме, но неминуемо ако аз бях адвокат на побойника, в протокола му за разпит (и очна ставка) това щеше да присъства. Никаква средна телесна повреда няма тук- щеше да има, ако имаше разместване и трайно затруднение на дишането. Държавата само ще похаби 50-на лева за СМЕ, като резултатът ще е никакъв. Единственото полезно за пострадалия в случая е това, че ще му се съберат доказателства за причинена лека телесна порведа на гърба на държавата, като когато пусне жалбата до районния съд за разглеждането й по частен път има възможност да изиска приобщаване на тия материали по неговото си дело- друг въпрос е дали съдията ще се съгласи, често не се съгласяват.
Аватар
delo_1981
Младши потребител

Мнениеот predator_varna » 16 Авг 2010, 22:26

Не е точно така. Тя никога не му е била гадже в това съм сигурен. А и той беше пиян тогава. Незнам точно какъв е мотива. По нагоре предположих какъв е но иначе не съм сигурен. Засега смятам да пусна жалба в прокуратурата както ме посъветва street.
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 17 Авг 2010, 00:40

predator_varna написа:Не е точно така. Тя никога не му е била гадже в това съм сигурен. А и той беше пиян тогава. Незнам точно какъв е мотива. По нагоре предположих какъв е но иначе не съм сигурен. Засега смятам да пусна жалба в прокуратурата както ме посъветва street.

да видим, жалба до прокуратурата, докато стигне до бюрото на прокурора - 3 дни, той ще постанови предварителна проверка, докато стигне до съответното Районно управление - 7 дни, разпределя се на полицейски служител, който снема необходимите сведения (събира данни за извършено престъпление) - 2 месеца, обратно 7 дни до прокуратурата, ако прокурорът не върне преписката, а реши на база събраните данни да образува досъдебно производство, още 7 дни докато стигне до бюрото на разследващ полицай, той от своя страна поне 3 месеца, а може и много повече ще извършва действия по разследването - разпити на свидетели, очни ставки, експертизи, справки, документи, щуротии и какво ли още не, и тъй като очевадно, че няма да се стигне до повдигане на обвинение, още 7 дни път до бюрото на прокурорът, който от своя страна има един месец да реши какво да прави, т.е. да го прекрати поради частен характер, или спре срещу неизвестен извършител ( та да кисне десетина години в някой архив и на всеки 3 месеца полицията да пише безумни справки) още 7 дни докато получите постановлението му в пощата, след това адвокат и жалба в районен съд
или ...
още сега жалба в районен съд ?
при кой вариант по-бързо ще получите удовлетворение ?
marek972
Потребител

Мнениеот donchev » 17 Авг 2010, 11:09

Така, така. Горният ме е изпреварил. А часовникът на сроковете цъка.
donchev
Потребител

Мнениеот predator_varna » 17 Авг 2010, 18:03

Извършителят не е неизвестен. Напълно известен е. А има свидетели. ОК достатъчно коментари. Разбрах каквото ми беше нужно.
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот blackthorn » 17 Авг 2010, 18:09

Доста е съмнително някой да ти налети изведнъж в такава обстановка, но не е и невъзможно:) Ако има воля за това и се докаже, може да се квалифицира и като лека телесна повреда по хулигански подбуди - възможно най-добрият за теб вариант.Успех!
blackthorn
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 17 Авг 2010, 22:12

Най-после се стигна до момента в темата :D , че както и да се "опре в ъгъла" т.н. побойник, той също ще се посъветва с адвокат или с форума :mrgreen: , и там вече идва ред на вратичките.
nikiboy
Потребител

Мнениеот Гост. » 18 Авг 2010, 10:56

8000 за лека телесна?
Няма такъв филм.
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право