начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проблем с имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с имот

Мнениеот pepicha » 05 Авг 2010, 12:40

Здравейте на всички форумци и форумки :),

при ме съществува следния казус. Аз и брат ми сме наследници на вила, която се обитава веднъж в годината за по 1 месец. Положението е следното: от 10-12 години брат ми не е стъпвал там. Аз ходя всяка година веднъж или два пъти - колкото ми позволява работата. Състоянието на вилата е плачевно - покривът капе, мазилката се рони, вътрешните стени са напукани, както и външните. С няколко думи - не се ли поддържа един имот, то чисто и просто си заминава.
Предложих на брат ми да му откупя половината, за да мога да направя ремонт. Имам средствата, но не искам да хвърлям пари, а после това да не бъде признато. Но от негова страна срещнах несъгласие. Няма пари за ремонт, но и няма намерение да ми продава неговата част. В случая искам да знам дали има законов начин, предвид горепосочените обстоятелства да претендирам, че има наличие на безстопанственост от негова страна и да му откупя част по цена, определена от данъчната оценка на имота. И ако има подобна възможност пред мен - в какъв срок може да приключи цялата галимация.

Ако все пак са налице и други начини,то моля споделете ги.

Спорен ден!
pepicha
Нов потребител

Re: Проблем с имот

Мнениеот REVOLUTION » 05 Авг 2010, 12:59

pepicha написа:Здравейте на всички форумци и форумки :),

при ме съществува следния казус. Аз и брат ми сме наследници на вила, която се обитава веднъж в годината за по 1 месец. Положението е следното: от 10-12 години брат ми не е стъпвал там. Аз ходя всяка година веднъж или два пъти - колкото ми позволява работата. Състоянието на вилата е плачевно - покривът капе, мазилката се рони, вътрешните стени са напукани, както и външните. С няколко думи - не се ли поддържа един имот, то чисто и просто си заминава.
Предложих на брат ми да му откупя половината, за да мога да направя ремонт. Имам средствата, но не искам да хвърлям пари, а после това да не бъде признато. Но от негова страна срещнах несъгласие. Няма пари за ремонт, но и няма намерение да ми продава неговата част. В случая искам да знам дали има законов начин, предвид горепосочените обстоятелства да претендирам, че има наличие на безстопанственост от негова страна и да му откупя част по цена, определена от данъчната оценка на имота. И ако има подобна възможност пред мен - в какъв срок може да приключи цялата галимация.

Ако все пак са налице и други начини,то моля споделете ги.

Спорен ден!

Няма такава възможност.
Нещата може да приключат по следните начини.Обяснявате на брат си ,че като съсобственик е длъжен да участва както в ползите така и тежестите за веща съобразно с квотата си.Че вилата спешно се нуждае от ремонт и той трябва да участва с половината сума.Ако откаже , може да предявите иск и да го осъдите да върне половината сума за ремонта.Това е на ангро , ако предприемете действия , задължително се консултирайте с адвокат , който да Ви обясни как да оформите документие , за да издържат след това претенциите Ви в съда.

Може да продадете заедно или само Вие идеалната си част ако има кой да я купи.

Също може да искате съдебна делба.Имота ще бъде изнесен на публична продан,по пазарна оценка(която е много по-ниска от реалните цени , ама нейсе , нарича се пазарна).На ПП може да участвате и да изкупите имота на най-високата предложена цена.Ако изберете този вариант задължително с адвокат.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Проблем с имот

Мнениеот toni_sf » 04 Сеп 2010, 11:27

до-pepicha и на този публичен търг ако се появи лице заинтересовано и даде по голяма цена ще ви купи имота :D и посе с брат ви се оправяйте да си делите парите :D те ще ви ги вземат адвокатите
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба