начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Продажба на лек автомобил - липсващи документи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на лек автомобил - липсващи документи

Мнениеот ivanoff99 » 19 Юли 2010, 11:38

Здравейте,

имам следния въпрос:

Преди 4 години внесох чисто нов автомобил и го регистрирах безпроблемно в КАТ.
Разполагам с голям и малък талон на мое име.

Сега искам да продам автомобила и след като се поразтърсих за цялата документация, открих, че ми липсват следните оригинални документи - Договор за покупко-продажба и фактура (имам само копия).

Оригиналите в КАТ ли трябва да са останали при първата регистрация ?
В противен случай аз съм ги затрил...
Достатъчно ли е, че талоните се водят на мое име и че все пак имам копие от документите за придобиване на собственост ? Или е най-добре да се свържа с автосалона и да помоля да ми изпратят копие "Вярно с оригинала" ?

Благодаря за съдействието !
ivanoff99
Нов потребител

Re: Продажба на лек автомобил - липсващи документи

Мнениеот m_mincheva » 19 Юли 2010, 11:49

Здравейте! За да извършите покупко-продажбата на автомобила, е достатъчен големият талон от КАТ - той Ви легитимира като собственик и пред нотариуса не е необходимо да представяте предходния договор за покупко-продажба. Нужни ще ви бъдат полицата за платената застраховка "Гражданска отговорност" и вносната бележка за платен пътен данък.
m_mincheva
Нов потребител

Мнениеот ivanoff99 » 19 Юли 2010, 11:59

Реално след като веднъж съм регистрирал автомобила в КАТ и се води на мое име (разполагайки с малък и голям талон), оригиналните документи за придобиване на собственост (договор и фактура) не са ми необходими ?

Освен предстоящата покупко-продажба, за която разбрах, че не ми трябват, има ли случай, в който могат да ми ги поискат ?

Благодаря за отзивчивостта :)
ivanoff99
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 19 Юли 2010, 12:05

В общината, евентуално, ако не сте декларирали собствеността- заради данък придобиване МПС.

п.п. Не, че съм Плюшкин по отношение бумажките, но ви съветвам да пазите всичко важно. А този договор си е важен, според мен. Един ден, кой знае, може и да потрябва.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivanoff99 » 19 Юли 2010, 13:15

Декларирал съм я в общината и от 4 години няма пропуснат данък.

Аз си пазя всички документи, независимо колко са важни и затова се учудвам, че точно тези липсват. Замислих се дали в КАТ или пък в общината не ги задържат, но ме съмнява. Най-вероятно са ги замотали по погрешка, защото тогава доста неща им представях.

Изводът, до който достигнах, е:
Оригиналните документи, за които питам, надали ще ми трябвата реално, но все пак е хубаво да пиша до дилъра да ми изпрати подписано копие.

Благодаря !
ivanoff99
Нов потребител

Мнениеот nasko_69 » 20 Юли 2010, 20:34

Още с второто мнение, въпроса ти е изчерпан.
nasko_69
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Юли 2010, 22:11

m_mincheva написа:Здравейте! За да извършите покупко-продажбата на автомобила, е достатъчен големият талон от КАТ - той Ви легитимира като собственик и пред нотариуса не е необходимо да представяте предходния договор за покупко-продажба. Нужни ще ви бъдат полицата за платената застраховка "Гражданска отговорност" и вносната бележка за платен пътен данък.

Абсолютно точно мнение, но според мен ГО не е нужна при покупко продажба, а само голям малък талон + вносна бележка за платен пътен данък в Общината за предходната година.
nikiboy
Потребител

Мнениеот todorst » 21 Юли 2010, 20:43

При продажба на автомобила нотариуса изисква - голям и малък талон ,давате ги на купувача, експертна оценка за стойността на автомобила, за да се определи размера на местния данък , квитанция,пл.нареждане за внесен местен данък и квитанция от общината където е регистрирано МПС-то за платен данък МПС. След сделката получавате оригинал нот и можете да отпишете това МПС от партидата си в общината , за София- малката община .
Автомобилът е внесен преди 4 години- платени ли са митническите такси, екотакси и пр. Ако отидете в КАТ София, изрично пише да си направите фотокопия, оригиналите остават при тях.
Добре е да имате документи- фактури за покупка и за платени митнич.сборове. Да не ви изненадат, че автомобила не е купен и че дължите мита. При митниците няма давност. Може след 15 години да ви поканят да занесете документи,че сте платили митата.
todorst
Потребител

Мнениеот ivanoff99 » 30 Авг 2010, 12:06

Здравейте, отново.

Благодаря за отговорите и оказаното съдействие.
Интересува ме следното:

todorst написа:Ако отидете в КАТ София, изрично пише да си направите фотокопия, оригиналите остават при тях.

Оригиналите на кои документи по-точно остават в КАТ при първата регистрация на колата ?
Аз съм си направил копия на всички, включително и на фактурата за покупка на автомобила.
Благодаря за съвета. Мита, такси - всичко е платено.
ivanoff99
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба