- Дата и час: 26 Ное 2024, 22:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Грабеж или кражба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
80 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Грабеж или кражба
Въпросът е относно "силата" при грабежа.Седи си жената на пейката в морската градина и нашият човек и дръпнал чантата от ръката.Употребил бил "сила".
А употребил ли е "сила" когато чантата е на пейката,а пострадалата си е сложила ръкатна върху нея,без да я е хванала здраво?Дръпнал я и толкоз.Пак сила.
Сигурно е грабеж,а не кражба и тогава когато използвайки ловкост при същата обстановка,леко прокарвайки дръжката през ръката на пострадалата,в последния момент тя усетила това,понечила да я хване,но той я дръпнал "със сила" и побягнал.Кражбата станала грабеж или нещо таквоз?
Изобщо каква трябва да е тая "сила"?Някаква мисъл по въпроса?
А употребил ли е "сила" когато чантата е на пейката,а пострадалата си е сложила ръкатна върху нея,без да я е хванала здраво?Дръпнал я и толкоз.Пак сила.
Сигурно е грабеж,а не кражба и тогава когато използвайки ловкост при същата обстановка,леко прокарвайки дръжката през ръката на пострадалата,в последния момент тя усетила това,понечила да я хване,но той я дръпнал "със сила" и побягнал.Кражбата станала грабеж или нещо таквоз?
Изобщо каква трябва да е тая "сила"?Някаква мисъл по въпроса?
- svettoslav
- Активен потребител
Re: Грабеж или кражба
Мисъл има
Чист грабеж си е деянието. Тъй като пострадалата се е опитала да задържи собствената си чанта (и съдържимото в нея - ценности), а извършителя въпреки опита на пострадалата да задържи вещта я е отнел от владението и.
в последния момент тя усетила това,понечила да я хване,но той я дръпнал - това е силата "със сила" и побягнал.
Няма занчение в случая силата - има я употребена, за отнемане на веща въпреки волята на пострадалата.
Дори не е нужно да има и телесна повреда , а ако има там квалификациите са други , както и наказанията.
Чист грабеж си е деянието. Тъй като пострадалата се е опитала да задържи собствената си чанта (и съдържимото в нея - ценности), а извършителя въпреки опита на пострадалата да задържи вещта я е отнел от владението и.
в последния момент тя усетила това,понечила да я хване,но той я дръпнал - това е силата "със сила" и побягнал.
Няма занчение в случая силата - има я употребена, за отнемане на веща въпреки волята на пострадалата.
Дори не е нужно да има и телесна повреда , а ако има там квалификациите са други , както и наказанията.
Последна промяна street на 11 Юли 2010, 14:05, променена общо 2 пъти
-
street - Потребител
Раздел II.
Грабеж
Чл. 198. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои, като употреби за това сила или заплашване, се наказва за грабеж с лишаване от свобода от три до десет години.
(В съставомерността на деянието по алинея 1 , не пише каква сила - пише си сила, щом чанатата е дръпната въпреки желанието на пострадалата и то от ръката и - сила си има)
(2) Под заплашване се разбира застрашаване с такова непосредствено деяние, което излага на тежка опасност живота, здравето, честта или имота на заплашения или на друго някое присъствуващо лице.
(3) Грабеж е и всяка кражба, при която завареният на мястото на престъплението употреби сила или заплашване, за да запази владението върху откраднатата вещ.
(4) Грабеж има и когато за отнемане на вещта лицето е било приведено в безсъзнание или поставено в беззащитно състояние.
Чл. 199. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) За грабеж на вещи:
1. в големи размери;
2. извършен от две или повече лица, сговорили се предварително да вършат кражби или грабежи;
3. придружен с тежка или със средна телесна повреда;
4. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) представляващ опасен рецидив;
5. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) извършен от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група,
(изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) За грабеж на движима вещ:
1. придружен с тежка или със средна телесна повреда, от които е последвала смърт;
2. придружен с убийство или с опит за убийство;
3. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) в особено големи размери, ако деецът е бил въоръжен, наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдът може да постанови и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.
Чл. 200. За приготовление към грабеж по чл. 198 наказанието е лишаване от свобода до две години, а по чл. 199 - лишаване от свобода до три години.
Грабеж
Чл. 198. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои, като употреби за това сила или заплашване, се наказва за грабеж с лишаване от свобода от три до десет години.
(В съставомерността на деянието по алинея 1 , не пише каква сила - пише си сила, щом чанатата е дръпната въпреки желанието на пострадалата и то от ръката и - сила си има)
(2) Под заплашване се разбира застрашаване с такова непосредствено деяние, което излага на тежка опасност живота, здравето, честта или имота на заплашения или на друго някое присъствуващо лице.
(3) Грабеж е и всяка кражба, при която завареният на мястото на престъплението употреби сила или заплашване, за да запази владението върху откраднатата вещ.
(4) Грабеж има и когато за отнемане на вещта лицето е било приведено в безсъзнание или поставено в беззащитно състояние.
Чл. 199. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) За грабеж на вещи:
1. в големи размери;
2. извършен от две или повече лица, сговорили се предварително да вършат кражби или грабежи;
3. придружен с тежка или със средна телесна повреда;
4. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) представляващ опасен рецидив;
5. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) извършен от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група,
(изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) За грабеж на движима вещ:
1. придружен с тежка или със средна телесна повреда, от които е последвала смърт;
2. придружен с убийство или с опит за убийство;
3. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) в особено големи размери, ако деецът е бил въоръжен, наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдът може да постанови и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.
Чл. 200. За приготовление към грабеж по чл. 198 наказанието е лишаване от свобода до две години, а по чл. 199 - лишаване от свобода до три години.
Последна промяна street на 11 Юли 2010, 14:07, променена общо 1 път
-
street - Потребител
За втория пример какво казваш,ако ръкато и е върху чантата,не я вържи просто е върху нея.Той я дърпа.И различно ли ще е ако ръката и е до чантата без да я докосва към момента на отнемането?А ако единият и пръст е върху дръжката при отнемането.Онзи я дърпа и бяга.
- svettoslav
- Активен потребител
Няма значение къде е ръката , дори преди дърпането от извършителя да не е била върху чантата , стига само в момента на извършването тя да е хванала чантата и той да я дръпне - вече си е осъществен състава.
Поне така аз смятам , ако някой колега мисли друго нека го каже.
Виж и третата алинея на грабежа
Виж и третата алинея на грабежа
-
street - Потребител
А между другото, като се замисля , над тоя казус, има вероятост да бъде "съборен" грабежа и да остане само кражба. Стига да се уважат определени искания, на защитата. Щото все пак престъпно деяние си има от това няма как да се избяга .
Въпреки ,че не съм адв. имам идея как може да стане. А особено и ако няма свидетели, на точния момент при издърпването
Но тука във форума не му е мястото за такива съвети
Въпреки ,че не съм адв. имам идея как може да стане. А особено и ако няма свидетели, на точния момент при издърпването
Но тука във форума не му е мястото за такива съвети
-
street - Потребител
Казах си мнението, в правото има много "Ако" , може да се спори до утре. Аз не знам точния казус, само откъслечни факти, нито знам какво е казала пострадалата в разпита си. А от последното много зависи , за какво ще се образува ДП-то.
Не ми се разтягат локуми да ти кажа чесно.Така смятам, така съм го написал. Просто преди време работех една "приятна" работа в която ме вдигаха от леглото по всяко време, и в почти заспало състояние се е налагало да давам становщие дали има , или няма съставомерност по НК на дадено деяние.
Нека някой друг колега си каже мнението.
Не ми се разтягат локуми да ти кажа чесно.Така смятам, така съм го написал. Просто преди време работех една "приятна" работа в която ме вдигаха от леглото по всяко време, и в почти заспало състояние се е налагало да давам становщие дали има , или няма съставомерност по НК на дадено деяние.
Нека някой друг колега си каже мнението.
-
street - Потребител
.street написа:Няма значение къде е ръката , дори преди дърпането от извършителя да не е била върху чантата , стига само в момента на извършването тя да е хванала чантата и той да я дръпне - вече си е осъществен състава.
Ако я хване или ако е имала съприкосновение с нея?Тук е сложния въпрос.Има докосване от нейна страна,нищо повече.Дори не усеща физически отнемането,само вижда как става.Каква е тая "сила"?
Трябва да усети ли?Освен това не всяко физическо въздействие за отнемането е "сила".Няма да усети нищо ако е задрямала примерно,а онзи,вместо да употреби ловкост решил,да я дръпне,макар и не много силно.
Та два въпроса като че ли се появават:
Трябва ли да има физическо усещане за физическа сила
Трябва ли да има физич. съприконсновение(дори докосване) при отнемането за да е налице грабеж
- svettoslav
- Активен потребител
street написа:Просто преди време работех една "приятна" работа в която ме вдигаха от леглото по всяко време, и в почти заспало състояние се е налагало да давам становщие дали има , или няма съставомерност по НК на дадено деяние.
Има разрешение,бе брто.Примерно караш на "четни"и "нечетни".Събуждат те в 2 часа през нощта-съставомерно,3 часа несъставомерно,3.15ч.-полусъставомерно,4.10ч.- съставомерно на n-та степен ръйш ли и т.н. и т.н.
- svettoslav
- Активен потребител
Принуда трябвало да има.Грабежът бил съставно п-е.Кражба и принуда.И коя е тя?
Отнел и употребил прословутата сила.
Търпи нещо противно на волята-принуда.Хубаво.Търпи неприятно чувство на дръпване на чантата,върху която ибила ръката.Ами ако и е приятно да и се изхлъзва от ръката.Важното е да е противно на волята и.Но не отнемането да е противното.Тъй като тогава именно кражбата излиза,че е принудата.
Коя е принудата всъщност,къде е? Абсурдно е да се смята,че принудата е търпенето на противното на волята отнемане на вещта.Това наистина си е особен вид принуда,но то всяко засягане на личността и правата и е принуда тогава,щом нямаме съгласие.Значи трябва да е принуда ,извън кражбата и няма как да е друга.
Принуда(принуждение)-изпитва противно на волята чувство(доколкото в този момент не желае,въпреки по принцип да желае),макар и приятно,на гъделичкане по дланта на ръката,напомнящо и за любимия.., в момента,когато се дърпа чантата...
Голяма сила,голяма принуда,голяма работа.
Отнел и употребил прословутата сила.
Търпи нещо противно на волята-принуда.Хубаво.Търпи неприятно чувство на дръпване на чантата,върху която ибила ръката.Ами ако и е приятно да и се изхлъзва от ръката.Важното е да е противно на волята и.Но не отнемането да е противното.Тъй като тогава именно кражбата излиза,че е принудата.
Коя е принудата всъщност,къде е? Абсурдно е да се смята,че принудата е търпенето на противното на волята отнемане на вещта.Това наистина си е особен вид принуда,но то всяко засягане на личността и правата и е принуда тогава,щом нямаме съгласие.Значи трябва да е принуда ,извън кражбата и няма как да е друга.
Принуда(принуждение)-изпитва противно на волята чувство(доколкото в този момент не желае,въпреки по принцип да желае),макар и приятно,на гъделичкане по дланта на ръката,напомнящо и за любимия.., в момента,когато се дърпа чантата...
Голяма сила,голяма принуда,голяма работа.
- svettoslav
- Активен потребител
Ама не вижте кво,като си застряаховате тялото ,си застраховайте и багажа срежу кражби
-
namakak - Потребител
Не знам как да го тълкувам това нещо "силата", ама докато дремех на лекцията по наказателно бях подучул как се тълува понятието "без негово съгласие" при К и Г и оттук може да се заключава, че в нашия случай става дума за чист грабеж, ама чист. Та "без негово съгласие"-при К, един вид, пострадалият не може да изрази отношение към случващото се, оня краде, нашия дреме някъде и нищо не разбира какво, аджеба му се случва. А при Г изразява отношение-бори се, страда, мъчи се със зъби и нокти, амаа деецът е по-корав и отнема от владението на пострадалия това, което иска. Та, в нашия случай, щом бабето се е дърпала и се е опитала да задържи скъпоструващата си чанта марка "Емпорио Армани" (всъчност, не знам дали правят чанти)==>грабеж от всякъде и в този ред на мисли ми се струва, че понятието сила губи своя смъсъл тука. Поправете ме, ако греша, само 4-ти курс съм.
- d_bachvarov_85
- Младши потребител
Според мен , не грешиш, ама мнения всякакви.Постнал съм члена от НК, за грабеж - от тука нататък, трябва да се тълкува. Кой как тълкува е друг въпрос.
За мен си прав!
Без негово съгласие , с намерение противозаконно да го присвои - чл.194
Ама тука освен "Без негово съгласие , с намерение противозаконно да го присвои" имаме и използване на сила , каквато и да е тя.
Още повече че алинея "3" Направо си го казва, че грабеж е и всяка кражба ........ не ми се пише сега целия
Още повече че за почти 2 години съм изписал маса диспозитиви по чл.195, чл.194, чл.196 и чл.197 и четирите - нищо общо със казусчето
За мен си прав!
Без негово съгласие , с намерение противозаконно да го присвои - чл.194
Ама тука освен "Без негово съгласие , с намерение противозаконно да го присвои" имаме и използване на сила , каквато и да е тя.
Още повече че алинея "3" Направо си го казва, че грабеж е и всяка кражба ........ не ми се пише сега целия
Още повече че за почти 2 години съм изписал маса диспозитиви по чл.195, чл.194, чл.196 и чл.197 и четирите - нищо общо със казусчето
-
street - Потребител
Е да, при Г , освен белезите, описани в 194, има използване на сила и заплашване. което го няма при кражбата. По ал.3 за грабежоподобната ми се струва, че може да се мисли, ако деецът е свил чантата, т.е. окончателно я е отнел от владението на жената, след 13-15 секунди тя се усеща, тръгва да го гони с бастуна, оня се обръща и сляв аперкЪт я повала на земята, за да запази владението въргу чантата. Ако бабата го спипва , докато той още не я е лишил окончателно от владението на чантата и почнат да се бият нема да е по ал 3, а по-скоро опит. Де да знам, така си мисля.
- d_bachvarov_85
- Младши потребител
street, благодаря
- d_bachvarov_85
- Младши потребител
много готина тема, и аз се съгласявам със street ;D
- azalia
- Младши потребител
а с мен
- d_bachvarov_85
- Младши потребител
"Ама тука освен "Без негово съгласие , с намерение про тивозаконно да го присвои" имаме и използване на сила , каквато и да е тя."
ДоБре, аджеБа, къде в състава по 194 виждате словата по-горе ?! "използване на сила ", по-точно ?! За какво изоБщо си чешем езиците ?! Чист гра Беж.
ДоБре, аджеБа, къде в състава по 194 виждате словата по-горе ?! "използване на сила ", по-точно ?! За какво изоБщо си чешем езиците ?! Чист гра Беж.
- d_bachvarov_85
- Младши потребител
d_bachvarov_85 написа:Не знам как да го тълкувам това нещо "силата", ама докато дремех на лекцията по наказателно бях подучул как се тълува понятието "без негово съгласие" при К и Г и оттук може да се заключава, че в нашия случай става дума за чист грабеж, ама чист. Та "без негово съгласие"-при К, един вид, пострадалият не може да изрази отношение към случващото се, оня краде, нашия дреме някъде и нищо не разбира какво, аджеба му се случва. А при Г изразява отношение-бори се, страда, мъчи се със зъби и нокти, амаа деецът е по-корав и отнема от владението на пострадалия това, което иска. Та, в нашия случай, щом бабето се е дърпала и се е опитала да задържи скъпоструващата си чанта марка "Емпорио Армани" (всъчност, не знам дали правят чанти)==>грабеж от всякъде и в този ред на мисли ми се струва, че [b]понятието сила губи своя смъсъл[/b] тука. Поправете ме, ако греша, само 4-ти курс съм.
Сега оснана някой да каже,че при грабежа има съгласие.Съгласието си е съгласие.При кражбата също може да има отношение.Тук говорим за съвсем друго нещо.За силата.Не за съгласие.
При Гр. законодателят не е сметнал за нужно да посочва това "съгласие".Няма съмнение,че то липсва.Понятието "сила" не губи своя смисъл,а напротив,то е най-същественото.
- svettoslav
- Активен потребител
80 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|