начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Разплащателна сметка фонд "Ремонт и обновление"

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разплащателна сметка фонд "Ремонт и обновление"

Мнениеот foxron » 11 Юли 2010, 12:04

Проблемът е следния: касиерът събира средства за фонд „Ремонт и обновление”, но няма открита Разплащателна сметка със специално предназначение, съгласно Чл. 50, ал. 2 от Закона за управление на етажната собственост.
Подозирам, че това умишлено не се прави с цел непрозрачност и отклоняване на средства.
Как е най-правилно да се процедира? Имам ли основание по тази причина да откажа да плащам?
И още един въпрос: Има ли ограничения колко пъти един и същ човек може да бъде преизбиран за касиер на блока?
foxron
Младши потребител

Re: Разплащателна сметка фонд "Ремонт и обновление"

Мнениеот kontrol » 13 Юли 2010, 01:56

foxron написа:Има ли ограничения колко пъти един и същ човек може да бъде преизбиран за касиер на блока?
Не.
foxron написа:Имам ли основание по тази причина да откажа да плащам?
Не. (Причина би била напр. липса на валидно решение на ОС за размера на вноската.)
foxron написа:Как е най-правилно да се процедира?
Имате ли домоуправител/ УС? От тях можете да поискате да се запознаете с отчетите - чл. 23 ал. ІІ ЗУЕС. Имате ли контрольор/ Контролен съвет? Той може да извърши проверка на касата. Вие можете да се кандидатирате за такъв.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот geo63 » 13 Юли 2010, 16:21

Защо средствата ги събира касиера? Сметката трябва да е на управителя на ЕС и той да се разпорежда със средствата, по решение на ОС.
geo63
Младши потребител

Мнениеот foxron » 13 Юли 2010, 16:30

Благодаря за недвосмислените отговори.
Остава неяснота само по въпроса за начина на събиране на средствата за фонд Реминт и обновление. Съглосна чл.50, ал.3 те трябва да се събират в Разплащателна сметка със специално предназначение(друг начин не открих да е регламентиран).
Интерисува ме, ако се събират средства за за фонд Реминт и обновление, а такава сметка не е открита това представлявали нарушение и ако да, каква е процедурата за отстраняването му?
От последния постинг възниква и въпросът, кой траябва да събира средствата за фонд Ремонт и управление- касиерът, управетеля на ЕС или няма значение?
foxron
Младши потребител

Мнениеот boteva » 13 Юли 2010, 17:19

Аз съм дългогодишен касиер. Никога не съм имала разплащателна сметка. Когато се наложи ремонт на общи части - събирам вноските, както месечните - и се разплащам с майсторите. Всичко се отразява като разход в приходно-разходната книга за отчет заедно с документите.
Защо някой ще ме наказва, че нямам разплащателна сметка - нали работата е свършена :D
Къде пише, че Управителят отговаря за разплащателната сметка?
Е, ако Общото събрание реши да е така, това е друг въпрос :mrgreen:
boteva
Младши потребител

Мнениеот boteva » 13 Юли 2010, 17:29

foxron написа:Подозирам, че това умишлено не се прави с цел непрозрачност и отклоняване на средства.
И още един въпрос: Има ли ограничения колко пъти един и същ човек може да бъде преизбиран за касиер на блока?

Непрозрачност и отклонение на средства не би трябвало да е възможно при задължителното вече избиране на КОНТРОЛЬОР.

Касиерът може да бъде преизбиран многократно от Общото събрание - стига да е мазохист :mrgreen: :mrgreen: , за да се занимава с тази неблагодарна дейност :lol:
boteva
Младши потребител

Мнениеот foxron » 13 Юли 2010, 18:34

Непрозрачност и отклонение на средства не би трябвало да е възможно при задължителното вече избиране на КОНТРОЛЬОР.

Касиерът може да бъде преизбиран многократно от Общото събрание - стига да е мазохист :mrgreen: :mrgreen: , за да се занимава с тази неблагодарна дейност :lol:[/quote]
Това, че има контролен съвет не е гаранция- действат комбина. Бедна ти е фантазията, на какви кокошкарси изпалненя е способен окъсания българин.
Не случайно законът е предвидел въпросната специална сметка.
Да има касиери мазохисти, които се натискат-това е факт.

boteva написа:Аз съм дългогодишен касиер. Никога не съм имала разплащателна сметка. Защо някой ще ме наказва, че нямам разплащателна сметка - нали работата е свършена :D
Къде пише, че Управителят отговаря за разплащателната сметка?
Е, ако Общото събрание реши да е така, това е друг въпрос :mrgreen:

Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание;
2. други източници.
(3) Средствата във фонда се набират в разплащателна сметка със специално предназначение, която се открива на името на председателя на управителния съвет (управителя) или на сдружението.
(5) Разпореждането със средствата от сметката по ал. 3 се извършва от председателя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение за тяхното използване, прието от общото събрание.
Средствата за текущи разходи са едно, а средствата за фонд "Ремонт и обновление" са друг вид средства, които се събират по различен начин.
Май не сте много наясно- когато става дума за пари трябва да се работи по правилата за да не се създават поводи за съмнения и възможности за кражби, което в България е много вероятно да се случи.
foxron
Младши потребител

Мнениеот boteva » 13 Юли 2010, 20:31

foxron, О`К !
Да, така пише в ЗУЕС. То и други неща пише там, които сега преправят или отменят :mrgreen: защото реалността доказа много недомислици.
Не споря с теб, просто си разсъждавам, защото имам поглед над практическата реалност.

Кой ще събира парите за тази сметка - управителят ? :roll: И какъв е ДРУГИЯТ начин за събирането им ? А каква е гаранцията, че управителят няма да е от кокошкарите, които ти подозираш ? :shock:
Че то и касиерът ви е избран от ОС :lol: , нали, СПОРЕД ПРАВИЛАТА...........
boteva
Младши потребител

Мнениеот foxron » 16 Юли 2010, 10:52

Проблемът, е че всеки извърта и суче от неговата камбанария, както и вие boteva.
В закона има точно и ясно разписани процедури.
Щом се създава „Фонд ремонт и обновление” то се открива и Разплащателна сметка, с която се разпорежда управетеля. По нея средствата и разходите са предварително планирани. Точно, чрез такава сметка се гарантира, че средствата ще отиват по предназначение и контролът е по-ефектифен(в случай, че „управетеля е от кокошкарите”)
Средствата за текущи разходи се събират от касиера без банкова сметка, както е до сега практиката.
В моя блок проблема е че събират допълнително пари за „Фонд ремонт и обновлени” без да откриват сметка.
Като е решено да се събират пари ОК., но ПРАВИЛАТА ще се спазват до запетая, а не както е решила Пенка, Ганка, Пенчо.
Това е полжението с чуждите пари- както е по закон, а с личнити парички както ти е кеф.
foxron
Младши потребител

Мнениеот boteva » 16 Юли 2010, 16:05

foxron написа:Проблемът, е че всеки извърта и суче от неговата камбанария, както и вие boteva.
В закона има точно и ясно разписани процедури.
Щом се създава „Фонд ремонт и обновление” то се открива и Разплащателна сметка, с която се разпорежда управетеля. По нея средствата и разходите са предварително планирани. Точно, чрез такава сметка се гарантира, че средствата ще отиват по предназначение и контролът е по-ефектифен(в случай, че „управетеля е от кокошкарите”)
Средствата за текущи разходи се събират от касиера без банкова сметка, както е до сега практиката.
В моя блок проблема е че събират допълнително пари за „Фонд ремонт и обновлени” без да откриват сметка.
Като е решено да се събират пари ОК., но ПРАВИЛАТА ще се спазват до запетая, а не както е решила Пенка, Ганка, Пенчо.
Това е полжението с чуждите пари- както е по закон, а с личнити парички както ти е кеф.

Решават не Пенка и Пенчо, а ОБЩОТО СЪБРАНИЕ :D
Нямаме излишни пари за доста солените такси на банката за всяко внасяне или теглене. :mrgreen: Но пък си имаме многогодишно извоювано ДОВЕРИЕ.

Въпреки различните ни камбанарии, ти пожелавам успех в борбата ти за запетайките в хартиените правила :!:
boteva
Младши потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 17 Юли 2010, 01:28

А банките предлагат ли услуга наименована "Разплащателна сметка със специално предназначение"?

Веднъж, докато бях ДУ+касиер питах в една банка дали предлагат сметки с двоен подпис за теглене. Еми не предлагаха.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Юли 2010, 05:15

Sir_Humphrey точно тук си в много голяма грешка ,незнам какьв домоуправител си, но явно си от тия старите кьдето гледат само на тях да им е кеф,банките печелят доста от такива разплащателни сметки ,даже и с три подписа биха приели да правят услугата само да има надлежно подадени документи :D е ако си ходил в някоя бутикова банка , няма да те огрее ,а за този фонд за който питате вариянта е такьв в банката председателя или управителя заедно с касиера правят такава сметка и на място в банката се определя кой да използва сметката :D тази сметка може да я дадете на всеки който се интересува и да внася пари а само един има право да тегли :D а за фонда за който споменавате не е задьлжително да имате сметка в банка,
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот foxron » 18 Юли 2010, 22:30

toni_sf написа:а за фонда за който споменавате не е задьлжително да имате сметка в банка,

Откъде е мотивирано това твърдение?
В закона е посочен само един начин на събиране на средствата, а именно:
Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(3) Средствата във фонда се набират в разплащателна сметка със специално предназначение, която се открива на името на председателя на управителния съвет (управителя) или на сдружението.
foxron
Младши потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 19 Юли 2010, 11:51

toni_sf написа:Sir_Humphrey точно тук си в много голяма грешка ,незнам какьв домоуправител си, но явно си от тия старите кьдето гледат само на тях да им е кеф,банките печелят доста от такива разплащателни сметки ,даже и с три подписа биха приели да правят услугата само да има надлежно подадени документи :D е ако си ходил в някоя бутикова банка , няма да те огрее ,а за този фонд за който питате вариянта е такьв в банката председателя или управителя заедно с касиера правят такава сметка и на място в банката се определя кой да използва сметката :D тази сметка може да я дадете на всеки който се интересува и да внася пари а само един има право да тегли :D а за фонда за който споменавате не е задьлжително да имате сметка в банка,

Нещо нахален ми се струваш.
В никаква грешка не съм, защото в това,което съм написал, няма къде да се сгреши. Първото изречение е въпрос, а второто и третото са истина. Не съм обикалял вс. банки в Сф да разпитвам, само в една ходих по друг повод, питах ей тъй м/у другото и ми казаха, че не предлагат такава услуга.
Дали съм стар или млад - въобще не ти влиза в работата.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Юли 2010, 14:04

:D не сьм нахален извиняай ако сьм те засегнал с нещо, но да ти обясня ли какво означава разплащателна сметка :D казвам го пак с прости думи, това е сметка по която всеки месец трябва да постьпват пари за разплащане на едномесечни разходи , право на такива сметки имат ,физически лица, ЕТ , ООД ,ЕООД , и разните му там сдружения, но текучеството трябва да е месечно . :D но пьк има казус, ако вие сте се регистрирали като сдружение и си направите такава сметка и ако не вьртите парите всеки месец плащате на банката такса неусвоени средства,която е почти равна на лихвата или е малко по голяма от нея :?: дано ти стана ясно
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 19 Юли 2010, 16:24

Всъщност излиза, че ти си в грешка.
Разплащателна сметка е вид банкова сметка. Тя е най-обикновената банкова сметка, като основен нейн плюс е, че е най-гъвкава - допуска внасяне и теглене във всеки един момент. По това се различава от депозитните сметки.
Наред с разплащателната, същестуват и други видове сметки - сметка на спестовен влог, вече споменатата депозитна сметка, транзитна, набирателна и т.н.

Та да продължа - нейн основен плюс е, че е най-гъвкава, като това се компенсира в отрицателна посока с обичайно ниската лихва, която се начислява по нея. При активен оборот, салдото по нея би трябвало да е около нулата.

Това, за което ти пишеш (регулярните плащания) е един вид upgrade, допълнителна услуга към разплащателната сметка, и се казва "директен дебит".
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Назад към Етажна собственост