начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Моля за вашето мнение

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за вашето мнение

Мнениеот lexix_66 » 15 Юни 2010, 20:54

Случаят е следния...
Преди 2год. блъснах човек. Карах с 100(така поне твъди експертизата) при ограничение 60(преди пешеходна патека), при което внезапно м/у спрелите колите от насрещното движение ми изкочи пешеходец. Всичко стана доста бързо, не помня вече с подробности. Но общо взето след удара му указах първа помощ, почина преди идването на бързата помощ. Не бях употребил алкохол, дрегера отчете 0.00. Това беше накратко, та да минем на въпроса.... Веднага след случая си наех адвокат, според които максималната присъда която може да ми бъда дадена е условна, това според Вас така ли е или не е баш максималната? Не съм осъждан до момента.
Благодаря за отделеното време!
lexix_66
Нов потребител

Re: Моля за вашето мнение

Мнениеот geo63 » 17 Юни 2010, 17:18

Чл. 122. (1) от НК - Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Може и да минеш по този начин...
geo63
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 17 Юни 2010, 20:54

geo63 написа:Чл. 122. (1) от НК - Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Може и да минеш по този начин...

Гео63, малко си сбъркал обекта на престъплението.
В дадения случай обект са обществените отношения, които осигуряват безопасността на транспортната дейност като полезна и изключително необходима за всяко общество, но и като дейност, представляваща източник на повишена опасност за живота и здравето на гражданите или за имущества със значителна стойност.
В предложения от теб чл.122 обект на престъплението са обществените отношения, които осигуряват неприкосновеността на човешкия живот и без които личността не може да съществува - предмет на тези обществени отношения е правото на живот.
Малко си сгрешил квалификацията на деянието и оттам и целия казус.
Другия път се подготви по-добре.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот svettoslav » 17 Юни 2010, 21:12

lexix_66 написа:Случаят е следния...
Преди 2год. блъснах човек. Карах с 100(така поне твъди експертизата) при ограничение 60(преди пешеходна патека), при което внезапно м/у спрелите колите от насрещното движение ми изкочи пешеходец. Всичко стана доста бързо, не помня вече с подробности. Но общо взето след удара му указах първа помощ, почина преди идването на бързата помощ. Не бях употребил алкохол, дрегера отчете 0.00. Това беше накратко, та да минем на въпроса.... Веднага след случая си наех адвокат, според които максималната присъда която може да ми бъда дадена е условна, това според Вас така ли е или не е баш максималната? Не съм осъждан до момента.

Не е максималната,но гражданските последици може да се окажат не по-малко важни.Пари трябва да се плащат.
Последна промяна svettoslav на 17 Юни 2010, 21:15, променена общо 1 път
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Юни 2010, 21:14

Съвсем точно ви е казал колегата :idea:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 17 Юни 2010, 21:25

Слънце, не съм съвсем съгласен с теб. Мотивите - на ЛС.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 17 Юни 2010, 21:39

Не е и нужно... тук ефективно наказание няма да се търпи ( освен ЛП).
Обзалагам се!

.п. Размерът на обезщетението ще е спорен, в останалата част няма да има изненади.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexix_66 » 17 Юни 2010, 22:03

poli_g написа:Не е и нужно... тук ефективно наказание няма да се търпи ( освен ЛП).
Обзалагам се!

.п. Размерът на обезщетението ще е спорен, в останалата част няма да има изненади.

Добре, но обещетението не трябва ли да бъде поето от Застрахователят?
А и общо взето няма какво да им дам, и какво да ми вземат, т.е. 22г. съм и неразполагам със милиони, така че няма какво да ми вземат...(поне така смятам)
Но по-важното което ме интересува жизнено, е дали има вероятност за лишаване от свобода??
БЛАГОДАРЯ ВИ!
lexix_66
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 17 Юни 2010, 22:22

Имате адвокат- нали така? Така.
Платили сте му за защитата- нали така?- така.
Той е запознат с фактологията по ДП- нали така?- така.
Колегата е изразил становище по въпроса за наказанието- нали така?- така.( доколко е удачна категоричност е друг въпрос, но и аз изразих такава с оглед фактите тук, а не бива!- само съдебният състав има последна дума по този въпрос- това категорично)

Е, аз предлагам да се доверите на колегата, когото сам сте избрал, да ви охранява/защитава интересите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот street » 17 Юни 2010, 22:29

Колеги , ако мога да отбележа бил съм дознател почти 2 години с по 40 дела на месец, сега чета за изпита есента за адвокати.Работил съм по птп-та и целия НК(без икономически), имал съм поне 10 птп - та с починал, еми какво да ви кажа - нито едно с ефективна ,даже едното беше извършено и то неправоспособен и хоп - пробация и то на споразумение. Аз нямам какво да кажа повече ;)

А geo63 , човече недей така какво е това чл.122, чети малко повече и тогава пиши. ПТП- то във въпросния случай е по чл.343, ал.1, в).
Аватар
street
Потребител

Мнениеот lexix_66 » 17 Юни 2010, 22:36

Благодаря на всички!
lexix_66
Нов потребител

Мнениеот street » 17 Юни 2010, 22:37

Парите за обезщетение няма да ги плащате Вие. Нали имате застраховка "ГО" , ако имате разбира се ;). Тя ще покрие сумата по гражданския Иск, нали тя е именно заради това.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот lexix_66 » 17 Юни 2010, 22:46

street написа:Парите за обезщетение няма да ги плащате Вие. Нали имате застраховка "ГО" , ако имате разбира се ;). Тя ще покрие сумата по гражданския Иск, нали тя е именно заради това.

Да, именно. Благодаря.
lexix_66
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 17 Юни 2010, 23:01

street написа:Колеги , ако мога да отбележа бил съм дознател почти 2 години с по 40 дела на месец, сега чета за изпита есента за адвокати.Работил съм по птп-та и целия НК(без икономически), имал съм поне 10 птп - та с починал, еми какво да ви кажа - нито едно с ефективна ,даже едното беше извършено и то неправоспособен и хоп - пробация и то на споразумение. Аз нямам какво да кажа повече ;)

А geo63 , човече недей така какво е това чл.122, чети малко повече и тогава пиши. ПТП- то във въпросния случай е по чл.343, ал.1, в).

Колега, за почти две години как успя да обходиш целия НК. Колегите за 20-30 години не успяват, ама явно нещо си по ускорена програма, щом си успял да го минеш.
Пък и щом си бил "дознател", значи било е преди 23.12.2008г.
Чл. 223. (1) С договора за застраховка "Гражданска отговорност" застрахователят се задължава да покрие в границите на определената в договора застрахователна сума отговорността на застрахования за причинените от него на трети лица имуществени и неимуществени вреди. С договора за застраховка "Гражданска отговорност" застрахователят може да се задължи да покрие в границите на определената в договора застрахователна сума отговорността на застрахования за неизпълнение на негово договорно задължение.
Да си чувал, че може неимуществените вреди да надхвърлят определената в ЗЗ"ГО" сума?
Чети там, и наблегни на правописа!
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот street » 18 Юни 2010, 09:41

Колега като давате по 6 дежурства на месеца 24 часа ще разберете как се обхваща НК-то за 2 години и работите 48 часа без сън,ще го разберете и когато Ви събудят в 2-3 сутринта и едва ли не почти заспал трябва да дадете мнение дали има квалифициран състав на деянието, като престъпление по НК, а от това зависи , дали ще Ви накажат, ако объркате или някой ще пусне жалба срещу Вас че не Сте се отзовал навреме. Да почнах работа като дознател на 07.01.2008г. след това бях и разследващ полицай, когато напуснах, но това какво значение има в случая само не знам - работата е една и съща. И не мога да си обясня защо Сте поставил длъжността дознател в кавички - това някакъв тип сърказъм ли е ????Правописа ми , ако мога да помоля да не го обсъждате, защото е възможно човек да направи правописни грешки. Тук е форум, а не съдебна зала, не пиша и официални документи, за да се старая да си оправям правописните грешки от клавиатурата.Другото което мога да Ви кажа - едва ли Сте виждал човек на парчета от ПТП и Сте му правил оглед и всичките следствени действия.

Как си мислите, че ще плати - роб ли ще стане?
Като няма пари от къде ??? - Иска за обезщетение е в разумни граници, а не в безумни, не можеш да искаш стотици хиляди и милиони за това. Няма кой да Ви ги уважи.
Обикновенно се искат едни 30 000 - 40 000 лв. но се дават по-малко от порядъка на около 20 000 лв.Няма нужда да ми цитирате закона.Колко според Вас ще уважи съдът ??? - милиони ли?

Едно е да искаш , друго е какво ще реши съда - винаги се иска повече отколкото , си решил да вземеш, тъй като в 99% от случаите съда винаги намлява иска. Така ,че и да ми цитирате кодекса , аз знам какво се случва в действителност, затова съм написал това на човека.

Аз не съм тук да се заяждам но явно има хора, които са за това тук. А и не се изтъквам колко много знам, аз кодекси не цитирам, казавам неща които съм видял и съм запознат с тях.
Няма юрист или адвокат, който да знае всички закони - това го запомнете от мен.Всичколозите обикновенно оплитат конците, затова си има колеги, които се занимават основно с Наказателно, Гражданско, Вещно и тн.... Право
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 18 Юни 2010, 11:37

И след като ме засичате по този начин е редно поне да споделите кава Ви е практиката - мл. Адвкоат,Адвокат, Дознател, Прокурор, Съдия , Юрисконсулт???
Аз казавам каква ми е практиката, за да се знае до каква степен са ми точни познанията, не казвам че съм безгрешен или прав на 100%, но все пак се обосновавам по някакъв начин, и то без цитиране на закони.Защото имам доста примери от практиката.
Гледам че сте най-активен в Административно Право и КАТ, което говори за това ,че сте най-запознат с тези теми. А не виждам активност в Гражданско или Нещо по въпроса за Кодекса по Застраховене.

п.с. Не желая да споря с Вас, но след като ме нападате по тоя начин с "правопис" и "дознател" , няма да Ви остана длъжен.
Няма и да ви отговоря на последващо провокиращи отговори, защото не желая безмислен спор, с някой.

Успех!!!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот shopov » 18 Юни 2010, 13:27

Убийството, което си извършил не е по непредпазливост, а съвсем умишлено - т.е. ти умишлено си управлявал с превишена скорост търсейки екстремни усещания.Напълно наясно си бил с възможността за смъртен случай, както и със задължението ти да намалиш скоростта преди пешеходна пътека.Човек си убил, присъдата трябва да е ефективна, и не съм съгласен с практиката да се плащат по 30 000 лв за човешки живот. Ще работиш докато си жив в акумулаторния завод в Пазарджик, ще дишаш олово и сяра и заплатата ще ти върви за даплащаш обезщетения.Така ще ти секне състезателния хъс.
shopov
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 18 Юни 2010, 22:41

shopov написа:Убийството, което си извършил не е по непредпазливост, а съвсем умишлено - т.е. ти умишлено си управлявал с превишена скорост търсейки екстремни усещания

Е,чак пък умишлено..Умишленото(съзнателно) нарушаване на правилата в случая,водещо до опасност,която при него тъкмо тя се е реализирала,не значи умисъл.Значи обаче че вината му е "съзнателна"(съзнавана непредпазливост,т.е. самонадеяност),без да се изключва априори евентуален У.
Трудна работа за умишлено,а иначе ако говорим за справедливост и аз съм за ефективно наказание.То превъзпитава повече.Както е било навремето.
Пр.-караш "без книжка"-затвор.Няма условни,няма пробация.Опасността е голяма за околните. :)
Е,чак при такива случаи наистина е доста пресилено,но за смърт или ТТП..
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 18 Юни 2010, 22:55

Сещам се за едно СР на ВС,което съм чел.Карал с превишена скорост,но АТЕ установява,че дори и да беше спазил установената,пак би се стигнало до съприкосновение.Окръжният съд признава подс. за виновен,тъй като в случай че бе спазил ограниченията,ударът би бил доста по- лек(не се сещам с колко км/ч бе изчислението).
ВС мъдро отсича- "Подс. е невинен,тъй като никой не знае какви последици биха могли да настъпят от един,макар и по-лек удар"..от едно съприкосновение..все пак е попаднал в опасната зона.
Тоест имаме нарушение,което обаче "не стои в причинна връзка с резултата".
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Юни 2010, 15:59

:roll: Не е ли умисъл по отношение неспазване правилата за движение и непредпазливост за последиците? :)
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право