Здравейте,
имахме назначена техническа експертиза на документ от 1943 година.
Експерта в частта на експертизата, касаеща изследването на печатния текст е дал становище, че текста е изпълнен на писеща машина , защото тогава е имало такива устройства. Що се касае до идентифициране на машината, трябвало да му се представят печатни машини, за да може да я идентифицира. Нямало следи от лентата на печатната машина и почти липсвало релеф на обратната страна на листа, особено от пунктуацията, за това текста е бил изпълнен под индиго - черно на цвят.
Може ли да ми дадете съвет за допълване или ново искане за изследване на печатното съдържание.Ако може име на вещ експерт за Варна.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 09:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Експерт по изследване на машинописен текст
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Експерт по изследване на машинописен текст
Емил Атанасов - бивш шеф на експертите на ОДМВР-Варна с мнооого служба и от времето когато е имало пишещи машини
- zheleff
- Младши потребител
Колега Е.Атанасов, да не би да не е вече в ОД-то??? От теб разбирам това.
Иначе си прав много добър специалист е.
Иначе си прав много добър специалист е.
-
street - Потребител
street, Емо не е вече в ОД-то но работи експертизи.
- zheleff
- Младши потребител
ааа, аз не знаех напуснах преди около 8-9 месеца дознанието , явно след това се пенсионирал предполгам .
Мерси за инфото
Мерси за инфото
-
street - Потребител
Ходих при Атанасов, но той не ми обърна никакво внимание и ме прехвърли на някакъв друг свой колега, на който не разбрах името. Не можаха да ми помогнат.
- badini
- Младши потребител
Здравейте,
От – около месец не разполагам с физическата възможност да участвам по-активно в темите тук. Успявам само от време на време да ги по-прегледам. Съжалявам, че не мога да помогна конкретно с препоръка за експерт във Варна, но в питането на badini ми направи впечатление следното: " Нямало следи от лентата на печатната машина и почти липсвало релеф на обратната страна на листа..." Без да се вживявам в ролята на експерт, но благодарение на опитът ми над една стара "Марица" а и една електрическа - пишещи машини, си спомням, че дори и при писане на три документа под индиго, винаги си личеше релеф, и то на пунктуационните символи, най – вече на точките и запетайте. И ако в в цитатът на badini липсваше израза "почти", щях силно да се усъмня дали текстът, който се нуждае от експертиза не е принтнат...!? Но, пък от друга страна ако документът наистина е от 43-та година, то седейки из между други документи би било нормално да няма следи от релеф. А дали е писан под индиго или директно под лентата на пишещата машина, има начин да се разбере и в домашни условия при това без да се навреди на документа.
От – около месец не разполагам с физическата възможност да участвам по-активно в темите тук. Успявам само от време на време да ги по-прегледам. Съжалявам, че не мога да помогна конкретно с препоръка за експерт във Варна, но в питането на badini ми направи впечатление следното: " Нямало следи от лентата на печатната машина и почти липсвало релеф на обратната страна на листа..." Без да се вживявам в ролята на експерт, но благодарение на опитът ми над една стара "Марица" а и една електрическа - пишещи машини, си спомням, че дори и при писане на три документа под индиго, винаги си личеше релеф, и то на пунктуационните символи, най – вече на точките и запетайте. И ако в в цитатът на badini липсваше израза "почти", щях силно да се усъмня дали текстът, който се нуждае от експертиза не е принтнат...!? Но, пък от друга страна ако документът наистина е от 43-та година, то седейки из между други документи би било нормално да няма следи от релеф. А дали е писан под индиго или директно под лентата на пишещата машина, има начин да се разбере и в домашни условия при това без да се навреди на документа.
- nikodim77
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|