Здравейте! Моля Ви посъветвайте ме по следния случай!
Преди две години кола блъска бабата на мой приятел, тя е откарана в болница и почива седмица след това. Вуйчото на приятеля ми е присъствал на инцидента и завежда иск срещу извършителя за 50 000 лв. Тъй като приятелят ми разбира месец след това за инцидента, защото вуйчо му не го уведомява, той не участва в иска. Искам да Ви попитам ако се присъди обезщетение всички наследници на бабата ли ще получат такова или само този, който е предявил иска и завел делото? Нейни наследници са приятелят ми, сестра му и вуйчо им. Приятелят ми и сестра му бяха призовани на разпит като свидетели по делото наскоро. А сумата за обезщетението адекватна ли Ви се струва? Предварително Ви благодаря!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 09:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обезщетение при ПТП с починал
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: обезщетение при ПТП с починал
След като двамата имат претенции за десетки хиляди, да "инвестират" малко в някой колега, който да им защити интереса...
- nksuccess
- Потребител
Ако е завел иска без адвокат....
- nikiboy
- Потребител
Вуйчото е завел иска с адвокат и продължава да се ползва от услугите му, разбира се. Проблемът за моя приятел е, че вуйчо му върши всичко зад гърба му и без да го уведомява - те не се разбират особено много. Искът беше заведен без знанието на приятелят ми и той не се е срещал с адвоката. Исках просто да получа някои насоки, нека въпросите ми да не изглеждат като опит да си разрешим делото без пари, само чрез отговорите на юристи от един форум .
- prudence
- Нов потребител
Няма ли кой да ми отговори? След като искът е подаден само от името на вуйчото, приятелят ми ще получи ли обезщетение или трябва и той отделно да предяви иск?
- prudence
- Нов потребител
Приятелят ви, в качеството си на внук на починалата, няма право на общетение за неимуществени вреди, претърпени вследствие от смъртта й. В случай на смърт само най-близките на пострадалия - родителите, децата и съпругът, могат да търсят обезвреда - вижте ПП № 4/1961. В друго свое постановление - 5/1969, ВС разширява кръга на легитимираните лица, като включва в него и лица, с които пострадалият е имал фактически отношения, аналогични на тези между възходящите и низходящите и между съпрузи. Но внуците, както братя и сестри, пак остават извън този кръг. Качеството наследник в сучая не променя нещата.
- neron1
- Младши потребител
И това означава, че ако починалата няма живи родители, деца и съпруг, никой няма да получи обезщетение за това, че е убита от агресивен шофьор?
- prudence
- Нов потребител
Да, това означава. Не е задължителто някой да има право да получи обещетение. Във вашия случай обаче, доколкото разбрах, вуйчото, ако е дете на пострадалата, попада в кръга на легитимираните да търсят обещетение лица. За вас остава моралното удовлетворение на наказанието, което ще бъде наложено на шофьора, ако се докаже, че е извършил престъпление.
- neron1
- Младши потребител
Много благодаря за отговора!
- prudence
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|