Здравейте,
имам множество идеи, които разработвам и подготвям за техническа реализация от години, като тази, за която пиша е може би най-добрата ми до момента и която се каня да патентовам от години. Идеята е, че не съм наясно относно правната гледна точка на един патент - разбрах, че патентоването на техническо решение е само в срок на 5 години и след това всеки може да се възползва от него без заплащането на никакви такси на носителя на идеята. Въпросът е, че при мен става въпрос за наистина сложно устройство, което сам няма да мога да реализирам или поне не в достатъчно ркатък период, за да успея да го патентовам. Така че имам няколко въпроса:
- какви типове патенти съществуват относно технически иновации и какви са техните характеристики
- има ли възможност да патентовам идеята, без да притежавам реално конструирано съоръжение
- има ли възможност да патентовам глобално и никой да няма право да ползва идеята без да плаща патентна такса по целия свят
Предполагам, че повечето коментари ще са тип "консултирай се с патентен юрист", така че ако ще пускате подобно мнение, моля поне оставете и координати на подобни люде. Всъщност се съмнявам да получа конкретни отговори на въпросите си, особено и след като всеки се стреми да си пази хляба и за тези въпроси може да вземе някой лев, което разбирам и уважавам, но въпреки всичко бих се радвал поне на насочващи отговори, както и референции към съответното законодателство, засягащо отговорите на моите въпроси. Патентоването няма да мине без окончателна консултация с патентен адвокат.
Поздрави,
Влад
- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Патентоване на идея
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Патентоване на идея
НЕ е необходимо да реализираш идеята .Може само да я опишеш и да подадеш заявка за патентоване.Проблема е че от тези неща трудно се печели . Защото дори и да патентоваш една идея след това трябва да плащаш такси за всяка страна, в която искаш да поддържаш патента. Най-добре иди в патентно ведомство преди да идеш до адвокат да ти обяснят основните неща.
В момента върви една реклама по БНТ "български иновационни проекти"
По нета също можеш да ги нмериш . ОПиши накратко без да издаваш същността на идеята и ако те харесат ще ти предложат съместна помощ. НЕ Знам обаче до колко са лоялни. УСПЕХ ПИЧ.
В момента върви една реклама по БНТ "български иновационни проекти"
По нета също можеш да ги нмериш . ОПиши накратко без да издаваш същността на идеята и ако те харесат ще ти предложат съместна помощ. НЕ Знам обаче до колко са лоялни. УСПЕХ ПИЧ.
- mladomo
- Потребител
Тя щуротията не ходи по гората ....
А и юристите са големи тарикати или некадърници...не знам.
А аз съм се заел да търся кадърен юрист(физическо или юридическо лице) за съвместна работа по участие в конкурс на ВСС и затова прекопавам инетския ефир. За справка URL:
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=395708&newver=2
Та по темата. Не мисля че трябва да се патентова. Само който не е гледал чужбински филми не знае че в началото авторите казват по идея на еди кой си. Даже не винаги с благодарност. Щото като правило от идеята само едното мерси.
Сложна е тая дискусия ама айде:
1.(c)-copyright-авторско право по закона за Авторките права и т.н.
2.(R)-registred-нещо регистрирано в патентното ведомство по законите за интелектуалната собственост.
3.tm-trade mark-май същото като предходното
4.-......
За точки от 2 нагоре човек трябва да бръкне дълбоко в джоба, в повечето случаи безсмислено ако е прескочил точка 1.
Доколкото идеята, имайки си автор, е тясно свързана с точка 1 най-добре е да намерите съотетния закон и да го прочете внимателно. Ако намерите каквото Ви трябва според мен е достатъчно да превърнете идеята в нещо на което може да се сложи буквичката (c) и да започвате да пишете текста на лицензията или условията за реализация.
Защото там
А аз съм се заел да търся кадърен юрист(физическо или юридическо лице) за съвместна работа по участие в конкурс на ВСС и затова прекопавам инетския ефир. За справка URL:
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=395708&newver=2
Та по темата. Не мисля че трябва да се патентова. Само който не е гледал чужбински филми не знае че в началото авторите казват по идея на еди кой си. Даже не винаги с благодарност. Щото като правило от идеята само едното мерси.
Сложна е тая дискусия ама айде:
1.(c)-copyright-авторско право по закона за Авторките права и т.н.
2.(R)-registred-нещо регистрирано в патентното ведомство по законите за интелектуалната собственост.
3.tm-trade mark-май същото като предходното
4.-......
За точки от 2 нагоре човек трябва да бръкне дълбоко в джоба, в повечето случаи безсмислено ако е прескочил точка 1.
Доколкото идеята, имайки си автор, е тясно свързана с точка 1 най-добре е да намерите съотетния закон и да го прочете внимателно. Ако намерите каквото Ви трябва според мен е достатъчно да превърнете идеята в нещо на което може да се сложи буквичката (c) и да започвате да пишете текста на лицензията или условията за реализация.
Защото там
може и мерси да не Ви кажат.mladomo написа:...В момента върви една реклама по БНТ "български иновационни проекти"...
- texni4ar
- Младши потребител
Уточнения за терминологията:
лекар-варианти:
1. работещ самостоятелно и регистриран по търговския закон като ЕТ.
2. работещ в колектив (лекарска практика) регистриран по търговския закон не като ЕТ.
За юрист разбирай същото като по-горното.
лекар-варианти:
1. работещ самостоятелно и регистриран по търговския закон като ЕТ.
2. работещ в колектив (лекарска практика) регистриран по търговския закон не като ЕТ.
За юрист разбирай същото като по-горното.
- texni4ar
- Младши потребител
От тези неща може и много да се печели, стига да намериш кой да вложи средства в идеята ти.
Доколкото схващам, става въпрос не за нов продукт, а за подобрения във вече съществуващо изделие, така ли е?
Доколкото схващам, става въпрос не за нов продукт, а за подобрения във вече съществуващо изделие, така ли е?
- krassy_stankova
- Младши потребител
krassy_stankova написа:....
Това пък от къде го схванахте ?
- texni4ar
- Младши потребител
texni4ar написа:Доколкото идеята, имайки си автор, е тясно свързана с точка 1 най-добре е да намерите съотетния закон и да го прочете внимателно. Ако намерите каквото Ви трябва според мен е достатъчно да превърнете идеята в нещо на което може да се сложи буквичката (c) и да започвате да пишете текста на лицензията или условията за реализация.
Май-май нещо не е много ясно тука
1. Идея НЕ може да се патентова.
2. Дори и след като е описана въпросната идея в някаква форма, то закрилата на формата, отбелязана от Вас като (с) НЕ защитава описаното решение.
-
moommy - Младши потребител
Cъгласен с предходно написаното.
Та нали затова съм написал:
Човека, създал темата вероятно е със слаби юридически познания, а тук някой започна да го праща за зелен хайвер или да създава занимавка на гилдията.
А нямаше ли някъде в ЗАПСАП текст, че ДЪРЖАВАТА закриля авторските права.
moommy написа:1. Идея НЕ може да се патентова.
Та нали затова съм написал:
texni4ar написа:Тя щуротията не ходи по гората ....
А аз съм се заел да търся кадърен юрист
Човека, създал темата вероятно е със слаби юридически познания, а тук някой започна да го праща за зелен хайвер или да създава занимавка на гилдията.
moommy написа:2. Дори и след като е описана въпросната идея в някаква форма, то закрилата на формата, отбелязана от Вас като (с) НЕ защитава описаното решение.
А нямаше ли някъде в ЗАПСАП текст, че ДЪРЖАВАТА закриля авторските права.
- texni4ar
- Младши потребител
texni4ar написа:А нямаше ли някъде в ЗАПСАП текст, че ДЪРЖАВАТА закриля авторските права.
Ще се опитам да обясня разбираемо
Ако в един текст е описано как да сглобиш някаква машинария то закрилата по ЗАПСП (т. нар. по-горе "авторски права")е върху самия текст (формата), а не върху начина на сглобяване (метода) и/или самата машинария (техническото решение).
Т.е. всеки може да си сглобява каквото е описано колкото си иска, но не може да използва самия текст (например да го публикува без разрешението на автора).
Метода и машинарията (ако отговарят на изискванията за патентоспособност) се закрилят в общите случаи по реда на ЗПРПМ.
Надявам се да е по-ясно сега
-
moommy - Младши потребител
ykovachev написа:Хе, че тя държавата закриля и правото на собственост върху недвижими имоти. ... знае как да прави съвсем законни процесуални обструкции.
Защо мислите, че за авторските и сродни права "закрилата" е кой знае колко по-ефективна?
Айде процесуалните хватки по ГПК и НПК да ги оставим за друга тема по-нататък. Cега гледам някак си да се вместя в срокове до 14.05.2010г.
- texni4ar
- Младши потребител
texni4ar написа:Това пък от къде го схванахте ?
Sorry!
Всъщност Вашият въпрос е правилно зададен.
Макар, че ни отнася в областите на легендите, фантастиката,и философията, и историята, и т.н.
Спомних си един български филм, в който селския идиот ходеше непрекъснато с канап в ръка и мереше колелата на каруците. Стигнал до извода човека, че спицата се нанася точно 6 пъти по колелото, не само на каруците от неговото село ами и на чуждоселските. Когато разбраха за какво става дума, съселяните от кръчмата цъкаха като часовници, че тоя идиот бил голяма работа. Да вземе 300 години след Лудолф да открие числото пи.
А иначе:
Всеобщ любимец в компютърния свят е Линус Торвалдс. Доколкото могат да се ползват БЕЗПЛАТНО от Линукс. А самият той е тръгнал от minix и GPL. А (c)Линус Торвалдс не съм виждал, макар че би трябвало да има. Не е да не разбира от програмиране (и не само) човека.
Затова (c) Microsoft на Бил Гейтс е виждал всеки, който е сядал зад компютър. Но и това е МНООООГО дълга тема. А той не тръгнал от GPL, а си е купил заготовката от DEC.
Има и други варианти Мария и Пиер Кюри турили някакъв материал в чекмеджето заедно с фотографска хартия и в резултат открили радиоактивноста.
Има и Джеймс Клерк Максуел - създал теорията за електромагнетизма, Айнщайн - квантовата теория и др. и др. В т.ч. спорния Джон Атанасов.
Ама тия последните гении май са извън закона, щото не съм виждал никъде що е това ноу-хау.
- texni4ar
- Младши потребител
vlex_ написа:Здравейте,
имам множество идеи, които разработвам и подготвям за техническа ...
Темата не е моя ама е ТЕХНИЧЕСКА...
Макар че е приложима и в други области.
А света ни съвсем не е съвършен и доказателството е, че се бутам (от зор) при(във) вашия свят.
- texni4ar
- Младши потребител
Опа... малко я бях позабравил тая тема, така че първо искам да благодаря за отговорите.
Сега по ред на номерата:
- да, става въпрос за технически нововъведения и изобретения, като както се досещаме не откривам топлата вода - всичко ново е добре забравено старо, просто защото всичко се базира на някакъв основен принцип на механика/електроника/термодинамика и т.н. глюпости. Ерго откритията са открития само в един абстрактен свят, където не обръщаме внимание на познаването на сходни явления и феномени.
- идеите са различни по мащаб и сфера на реализация, както и таргет на проекта. Засега едната супер мащабна идея (споменатата в първия пост) оставям на заден план и смятам да кандидатствам по програмата за финансиране на млади иноватори от EmPower като представя малко по-скромна, но далеч по-лесно реализируема идея, като захапвам сам да си бутам и ако дойдат пари, просто ще започна по-бързата реализация, а ако не - здраве да е.. Естествено българинът обича да е сигурен, затова смятам да изготвя прототип в оставащия месец и да си пусна документите за проверка на изобретението от Патентното ведомство, за да мога на бизнес плана си гордо да туря "patent pending"
В крайна сметка ми се отговори на първия въпрос и именно - идеите не подлежат на патентоване или закрила по някакъв начин от ЗАПСАП, поне до момента, в който биват реализирани технически, така че да се пусне заявка за международен или локален патент. Ерго ми биде обяснено, че същият тоя супер-хипер-дупер-мащабен проект ще се забави за реализация неопределено време, което беше и инициаторът за тая тема.
Благодаря още веднъж!
Поздрави,
Влад
Сега по ред на номерата:
- да, става въпрос за технически нововъведения и изобретения, като както се досещаме не откривам топлата вода - всичко ново е добре забравено старо, просто защото всичко се базира на някакъв основен принцип на механика/електроника/термодинамика и т.н. глюпости. Ерго откритията са открития само в един абстрактен свят, където не обръщаме внимание на познаването на сходни явления и феномени.
- идеите са различни по мащаб и сфера на реализация, както и таргет на проекта. Засега едната супер мащабна идея (споменатата в първия пост) оставям на заден план и смятам да кандидатствам по програмата за финансиране на млади иноватори от EmPower като представя малко по-скромна, но далеч по-лесно реализируема идея, като захапвам сам да си бутам и ако дойдат пари, просто ще започна по-бързата реализация, а ако не - здраве да е.. Естествено българинът обича да е сигурен, затова смятам да изготвя прототип в оставащия месец и да си пусна документите за проверка на изобретението от Патентното ведомство, за да мога на бизнес плана си гордо да туря "patent pending"
В крайна сметка ми се отговори на първия въпрос и именно - идеите не подлежат на патентоване или закрила по някакъв начин от ЗАПСАП, поне до момента, в който биват реализирани технически, така че да се пусне заявка за международен или локален патент. Ерго ми биде обяснено, че същият тоя супер-хипер-дупер-мащабен проект ще се забави за реализация неопределено време, което беше и инициаторът за тая тема.
Благодаря още веднъж!
Поздрави,
Влад
- vlex_
- Нов потребител
moommy написа:....
Дори и след като е описана въпросната идея в някаква форма, то закрилата на формата, отбелязана от Вас като (с) НЕ защитава описаното решение.
Сега тука е много сложно...
Даже може би не го разбирам съвсем...
Ама нейсе. За защитата можем да се погрижим и то така, че на вас юриститете да ви покажем кукиш. Ама не е това работата, ша вземете да си немете кодоразбивачи
А иначе, че юристите с вашия Видовс сте ни прозрачни, айде да го не бъбрем...
А бе то защита има амa кому е нужна ...?
- texni4ar
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Интелектуална собственост
|
|