начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

Помогнете ми

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете ми

Мнениеот shrek2805 » 21 Фев 2010, 00:10

Според вас кое деяние трябва да се криминализира, и защо?
shrek2805
Нов потребител

Re: Помогнете ми

Мнениеот Гост. » 21 Фев 2010, 07:08

:roll: .............
Стоя и си мисля( понякога и аз, като Мели)- хората наистина ли не могат да формулират един простичък въпрос? Без да се обиждате, но чета втора ваша тема и все не разбирам, какво точно целите.
"Кое деяние да се криминализира", съпоставимо с толкова състави тук http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1589654529 ( предполагам не ви удовлетворяват), последните тенденции в тази област на законодателството :arrow: логичен извод - навярно обичате животни. Или пък хората гледат лошаво, или някой диша... и все в този дух.

При тази липса на конкретика дълго ще чакате, какъвто и да е отговор. Еле мотиви.

п.п. Размислих- неграмотността, във фрапантните и форми, ако позволите нека бъде инкриминирана ( нЕкой ме пита, щото :lol: ).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 21 Фев 2010, 11:06

poli_g написа::roll: .............
Стоя и си мисля( понякога и аз, като Мели)- хората наистина ли не могат да формулират един простичък въпрос? Без да се обиждате, но чета втора ваша тема и все не разбирам, какво точно целите.
"Кое деяние да се криминализира", съпоставимо с толкова състави тук http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1589654529 ( предполагам не ви удовлетворяват), последните тенденции в тази област на законодателството :arrow: логичен извод - навярно обичате животни. Или пък хората гледат лошаво, или някой диша... и все в този дух.

При тази липса на конкретика дълго ще чакате, какъвто и да е отговор. Еле мотиви.

п.п. Размислих- неграмотността, във фрапантните и форми, ако позволите нека бъде инкриминирана ( нЕкой ме пита, щото :lol: ).

:D :D :D :D :D

Веднага внасям за обсъждане следния текст, като правя предложение за изменение и допълнение на НК:

Чл. 42а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) (1) Пробацията е съвкупност от мерки за контрол и въздействие без лишаване от свобода, които се налагат заедно или поотделно.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Пробационните мерки са:
1. задължителна регистрация по настоящ адрес;
2. задължителни периодични срещи с пробационен служител;
3. ограничения в свободното придвижване;
4. (изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие;
5. поправителен труд;
6. безвъзмезден труд в полза на обществото.
7.(нова) включване в курсове за ограмотяване по български език, признат с Конституцията за официален език в РБ.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Пробационните мерки са с продължителност:
1. от 6 месеца до три години - за мерките по ал. 2, т. 1 - 4;
2. от три месеца до две години - за поправителния труд;
3. от 100 до 320 часа годишно за не повече от три поредни години - за безвъзмездния труд в полза на обществото.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Мерките по ал. 2, т. 1 и 2 се налагат задължително на всички осъдени на пробация, а мерките по ал. 2, т. 5 и 6 не се налагат на непълнолетни лица, ненавършили 16-годишна възраст.
(5) Пробацията се изпълнява по ред, определен със закон.

Чл. 42б. (Нов - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 01.06.2009 г.)Пробационната мярка задължителна регистрация по настоящ адрес е явяване и подписване на осъдения пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице в съответствие с определената от съда периодичност, но не по-малко от два пъти седмично.
(2) Пробационната мярка задължителни периодични срещи с пробационен служител се провежда в пробационната служба, на чиято територия е настоящият адрес на осъдения. По изключение те може да се проведат на друго подходящо място, определено от пробационния служител, ако важни причини налагат това. Срещите са планирани или извънредни по искане на пробационния служител или осъдения.
(3) Пробационната мярка ограничения в свободното придвижване е налагане на една или няколко от следните забрани за:
1. посещаване на точно определени в присъдата места, райони и заведения;
2. напускане на населеното място за повече от 24 часа без разрешение от пробационния служител или прокурора;
3. напускане на жилището, което обитава, за определен период от денонощието.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Пробационната мярка включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие е насочена към трудова интеграция или изграждане на социални навици и умения за законосъобразно поведение на осъдения.
(4а нова) Пробационната мярка включване в курсове за ограмотяване е насочена да запълни съществени пропуски на осъдения по български език, в частност правопис и правоговор.

(5) Пробационната мярка безвъзмезден труд е труд, който се полага в полза на обществото без ограничаване на свободата на осъдения.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот shrek2805 » 21 Фев 2010, 14:47

Насилието срещу деца в Интернет пространствот- умници какво ще кажете за това
shrek2805
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Фев 2010, 15:00

shrek2805 написа:Насилието срещу деца в Интернет пространствот- умници какво ще кажете за това

Хе хе, защото съм в настроение, та първа "умница" ще каже следното ( тук малко йезуитски, но какво пък) - какъв ви е правният интерес, "умнико"? Какво насилие?
Дали сте наясно, че родителите следва да упражняват постоянен надзор над децата си?
Мотивирайте питането си, за да оставите поне надеждата, у мен, че е възможен, макар и крехък, диалог между нас. 8)

п.п. INSAFE :idea:, но не това е пътят, а добрата стара семейна среда. И говоренето- у дома. Родителите, в това число и аз, притиснати от ежедневни битовизми, сме в дълг по отношение децата си.
Сещате се, че каквото и да се прави в тази насока, то не можеш ограничи употребата на "забраненият плод".
Насилие има не само в нет пространството, агресията ни залива от всякъде.
Апропо- комуникацията ни в тази тема е показателна.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 21 Фев 2010, 16:20

poli_g написа::roll: .............

Подкрепям с две ръце!

И глупостта (прекалената) трябва да се криминализира като деяние с висока обществена опасност.

И интеграцията на "ромите" - СЪЩО.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 21 Фев 2010, 16:28

shrek2805 написа:Насилието срещу деца в Интернет пространствот- умници какво ще кажете за това

Компютърните/Интернет престъпленията са толкова непознати на нашето законодателство, че ... първо трябва да се пише доста по НК,НПК,ЗЕДЕП и т.н. и чак след това да се седне и да се извади ясна дефиниция за това "що е насилие в Интернет".

Те и сега (формално) компютърните престъпления са криминализирани, ама опитай да осъдиш някого за такова престъпление.

И за УМНИЦИ КАТО ТЕБ - една подсказка: всеки е невинен по презумпция, ти (като евентуален прокурор) трябва да докажеш вината. Дай да разиграем един виртуален съдебен процес ?
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Наказателно право