начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Имот прехвърлен като на "груб строеж" 5 дена след А16

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имот прехвърлен като на "груб строеж" 5 дена след А16

Мнениеот ivo799 » 12 Фев 2010, 16:20

Здравейте, моя позната закупи апартамент, междувременно излиза А16, 5 дена преди изповядването. Строителната фирма и нотариуса въпреки това изповядват сделката, като апартамент в сграда на груб строеж, като таксите са начислени по данъчна оценка като за апартамент на "груб строеж".
На питане от купувача Нотариуса казал че нямало голямо значение. Според мен е трябвало да се отложи сделката и да се окомплектоват наново документи, нова дан. оценка и тогава да се продава.
Не съм юрист и ми е интересно може ли да изникне проблем от това?
Да речем при бъдеща продажба например? Несъответствието в датите има ли значение?
Благодаря предварително. :)
ivo799
Нов потребител

Re: Имот прехвърлен като на "груб строеж" 5 дена след А16

Мнениеот Melly » 12 Фев 2010, 16:28

ivo799 написа:Здравейте, моя позната закупи апартамент, междувременно излиза А16, 5 дена преди изповядването. Строителната фирма и нотариуса въпреки това изповядват сделката, като апартамент в сграда на груб строеж, като таксите са начислени по данъчна оценка като за апартамент на "груб строеж".
На питане от купувача Нотариуса казал че нямало голямо значение. Според мен е трябвало да се отложи сделката и да се окомплектоват наново документи, нова дан. оценка и тогава да се продава.
Не съм юрист и ми е интересно може ли да изникне проблем от това?
Да речем при бъдеща продажба например? Несъответствието в датите има ли значение?
Благодаря предварително. :)

:D Има разбира се, и още как.... Но вие си знаете по-добре.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivo799 » 12 Фев 2010, 16:48

Melly, попадал съм точно в същата ситуация, беше преди години - тогава действително не знаехме че акт16 е излезнал. Когато ни го дадоха, си спомням че с нотариуската...хммм доплатих си разликата в таксите която бях "спестил" (беше нещо от рода на 150-160 лева) и всичко си стана, както трябва. Неприятното беше че ходих да довнасям такси, да променям в общината и така.

Melly, ако знаех какво точно е проблемното нямаше да попитам.
Ако имаш нещо в предвид и можеш да споделиш - драсни два реда :wink:
ivo799
Нов потребител

Мнениеот anserk » 13 Фев 2010, 14:52

ivo799 написа:Melly, ако знаех какво точно е проблемното нямаше да попитам.
Ако имаш нещо в предвид и можеш да споделиш - драсни два реда

Ако ivo799 позволи да му дам пример:
В момента (във връзка с дело, заведено от предприемача) на бюрото ми има една папка с много нотариални актове за жилищна сграда с апартаменти,офиси,гаражи и др., даже и ТП. Та в тази папка има: НА-ве на груб строеж, НА-ве за учредяване на право на строеж...(на собствениците и част от продадените), НА-ве за продажба (преди РП) , РП,таблицата за площоопределянето (преди РП), арх.планове по нива - няколко варианта (записа в РП е, че е съгласно одобрените проекти, т.е.без екзекутив).
Какво установихме: две мазета не се водят на никой :cry: (те са към гаражи, ползват се от тях,но са пропуснати в НА :!: ), м/у грубия строеж и РП има две промени по време на строителството (законови), но те са довели до изменение на общи части (неотразено в НА на груб строеж и учредителния), има три новообразувани обекта с нова номерация (предстои проверка в кадастъра какво е отразено), В РП-то са пропуснати двама възложители (с НА за отстъпено право на строеж от предприемача в началото, които пък се развели....) и не сме още приключили!
Е..., вие кажете, това какво е :wink: Нотариусите са една дузина в различните етапи и може би всеки е прав.....:cry:
anserk
Активен потребител

Мнениеот ivo799 » 13 Фев 2010, 20:29

anserk, ясно е че има какви ли не бъркотии. Но пак да попитам, трябва ли хората да си правят труда да корегират НА или да не се занимават с глупости. Може ли някой за посочи конкретен повод. Имота в петък е деклариран и в общината. Там не са обърнали вн., че датите не са в правилния порядък (държавата е получила по-малко от прехвърлянето) :D
ivo799
Нов потребител

Мнениеот anserk » 13 Фев 2010, 22:06

ivo799 написа:Имота в петък е деклариран и в общината.

Колко данък ще плаща - 50% за груб строеж (по закон) или 100% ?
А иначе не е проблем: когато се наложи да декларира имота или да се иска данъчна оценка, да изписва (показва) освен НА за груб строеж и РП (дано там да фигурира името като възложител).
anserk
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба