начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Данък наследство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък наследство

Мнениеот hugo3333 » 08 Яну 2010, 12:48

Здравейте. Надявам се на малко помощ от ваша страна. Става въпрос за няколко имота, които са собственост на моята баба (вдовица). Тя е придобила два от имотите, чрез дарение (апартамент и празно дворно място преди около 30 години). Третия имот са ниви - наследство. Последният имот е апартамент, който е бил собственост на баба ми и дядо ми. След смъртта на дядото, майка ми (дъщеря на баба ми) наследява 1/3 от него. Баба ми има само едно дете, моята майка. Бабата почина и дилемата е следната:
1. Моята майка, която е единствен наследник дължи ли за тези имоти данък наследство? Ако да, как се калкулира той?
2. Дали ще е по изгодно тя да направи дарение в моя полза? (знам, че без данъчна оценка е трудно да се каже, но горе долу)
Имам майка, баща, брат и сестра. Като брат ми и сестра ми нямат никакви претенции към имотите, не са женени и нямат деца. Цялото ми демейство живее в чужбина освен мен.
3. Има ли вариант майка ми да се откаже от наследство в моя полза?
hugo3333
Нов потребител

Re: Данък наследство

Мнениеот milletti » 08 Яну 2010, 12:59

hugo3333 написа:1. Моята майка, която е единствен наследник дължи ли за тези имоти данък наследство? Ако да, как се калкулира той? Не, не дължи. Справка - ЗМДТ.
2. Дали ще е по изгодно тя да направи дарение в моя полза? (знам, че без данъчна оценка е трудно да се каже, но горе долу)
Имам майка, баща, брат и сестра. Като брат ми и сестра ми нямат никакви претенции към имотите, не са женени и нямат деца. Цялото ми демейство живее в чужбина освен мен.
3. Има ли вариант майка ми да се откаже от наследство в моя полза? Не.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Назад към Съсобственост и делба