Две неща стават ясни от тук за стопанина(собственика) на животното:
- непрекъснато да ги направляват и ....
- да не ги оставят без надзор
Все пак ПТП-то е настъпило на пътя, т.е. конят се е намирал в обхвата на пътя и е бил без надзор от стопанина му.
Някак си не схващам.До някаква яснота докарахме нещата или пак се върнахме в изходна точка
,аз не мога да разбера как ще му се вмени на собственика нарушение по 106 от ЗДвП/ във връзката му с 122 от НК/- като на водач на биологична единица
Знам че не е повод за смях
ПТП че е станало на пътя няма спор- иначе нямаше да има въпрос.Обаче това, че ПТП е станало на пътя не значи, че собственикът е водач на заблудилата се овца, кон или каквото и да е .Конят е на пътя без да го води никой, това е избягал кон.
Хипотетично :
Нарушил задължението си като водач на кон непрекъснато да направлява животните, така че да не създава пречки и опасности за движението и да ги остава без надзор в обхвата на пътя, с което причинил смърт по непредпазливост .....
Това го решаваме едва след като излезе АТЕ, СМЕ, комплексната е-за, приемаме че причината е у опасността" кон", а не се дължи на несъобразяване с нея или други нарушения, много грубо казано
ПТП е ясно какво е по точка 30 на ДП на ЗДвП, обаче по силата същите ДР на ЗДвП водач е лице, което ВОДИ организирана или стадна група/ или единица бозайници по пътищата накратко.Как собственикът е водач на кон, когато го е завързал на 30 м от пътя.Обхватът на пътя е очертан от ограничителните линнии
И как това задължение за надзор върху коня при водене ПО ПЪТЯ ще се превърне в задължение на всеки собственик на кон за постоянен надзор върху кон
Това означава, че аз , ако имам дворно място граничещо с Е 79/ по скоро Е 79 граничи с мен/, и съм горд собственик на крава Кротушка, с благ нрав по начало, паркирана / вързана в двора- до Е 79/, ако кравата се отвърже през нощта, стресирана от силната чалга на комшията и преодолее незначителни препятствия, паянтова ограда , мантинела.... каквото и да , пресече платното и реализира ПТП, с лош изход, ...спокойно може да се твърди, че аз съм водач на крава
не може да е така.
Водач съм докато водя кравата по пътя, а не я връзвам на полето, а коня по пътя, когато е избягал, е кон без водач
, пешеходец
Май какво е бил длъжен и дали е бил не е в пътните правила.Колко здраво завързан трябва да е един спокоен, емоционално уравновесен кон
и колко здраво, ако не е такъв.
Жалко за водача, но трудна работа с 122 вр.106