начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Обида в интернет форум.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обида в интернет форум.

Мнениеот dimex_666 » 15 Ное 2009, 16:46

Казуса е следния. Интернет форум,много потребители,различни характери и т.н.
Нормално е като във всяко едно общество или група да има силни и слаби-така е и там! Тези ,мислещите се за силни си позволяват да използват обидни квалификации за различните от тях! Ясно е,че обидата като цяло е наказуема,а това,че е в интернет пространството едва ли я прави по-малко такава! Проблема е обаче в доказването! Вярно,винаги може да се направят извадки от конкретния сайт,но въпроса е,как да се докаже,че именно регистрирания с профила е отправил тези обиди,а не някой който е успял да влезне(хакне) в профила му?
Наистина попаднах в такава ситуация,и се опитах да изманипулирам "лошите",че това е наказуемо,но всъщност не съм сигурен в това! Много ясно ,че няма да тръгна да съдя никой,но се образува този казус и ми е интересно вашето мнение,понеже съм начинаещ...дори все още несблъскал се с практиката юрист!
Надявам се да погледнете благородно на пропуските и незнанието ми ,ако забележите такива! :)
dimex_666
Нов потребител

Re: Обида в интернет форум.

Мнениеот sisi19 » 15 Ное 2009, 23:59

Доста трудно за доказване.... :?:Почти невъзможно
sisi19
Потребител

Мнениеот dimex_666 » 16 Ное 2009, 00:15

sisi19 ,и аз съм на това мнение,но един от потребителите там ми спомена ,че имало един начин,но не искаше да ми отваря очите! Все пак този потребител не е щрист,а журналист и не съм сигурен ,дали този способ е наистина действащ,или просто моментно хрумване!
Все пак ще ми е интересно ,ако някой тук има някакви идеи! :)
dimex_666
Нов потребител

Мнениеот sisi19 » 16 Ное 2009, 00:32

dimex_666 написа:sisi19 ,и аз съм на това мнение,но един от потребителите там ми спомена ,че имало един начин,но не искаше да ми отваря очите! Все пак този потребител не е щрист,а журналист и не съм сигурен ,дали този способ е наистина действащ,или просто моментно хрумване!

Еее, то ако искаш да поставяш постановки от Балшои театър - много. Ама нали се сешташ ,че лъжата и истината ги дели една крачка, а всяко действие си носи свойте последици, особено в НПК.
sisi19
Потребител

Мнениеот dimex_666 » 16 Ное 2009, 00:53

sisi19 написа:
dimex_666 написа:sisi19 ,и аз съм на това мнение,но един от потребителите там ми спомена ,че имало един начин,но не искаше да ми отваря очите! Все пак този потребител не е щрист,а журналист и не съм сигурен ,дали този способ е наистина действащ,или просто моментно хрумване!

Еее, то ако искаш да поставяш постановки от Балшои театър - много. Ама нали се сешташ ,че лъжата и истината ги дели една крачка, а всяко действие си носи свойте последици, особено в НПК.

Е предполагам,че не става дума за постановки...макар че честно казано не виждам друг начин! А за постановка всеки може да се сети! Незнам,ще се опитам пак да разбера този способ и ако го разбера и е нещо различно от постановка ще го споделя с вас! :)
dimex_666
Нов потребител

Мнениеот hidden » 16 Ное 2009, 02:16

съд->доставчик
Това е начинът.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Ное 2009, 02:55

hidden написа:съд->доставчик
Това е начинът.

:roll: Това за кой текст от НК, простете колега, но ми е наистина интересно.
Проблема е обаче в доказването! Вярно,винаги може да се направят извадки от конкретния сайт,но въпроса е,как да се докаже,че именно регистрирания с профила е отправил тези обиди,а не някой който е успял да влезне(хакне) в профила му?

Тази тема и на мен е интересна.
Имам някакво вяло становище, но ако някой от колегите пеналисти - разследващи или магистрати имат желание, ще се радвам да прочета повече.
Или ме насочете към литература.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Ное 2009, 08:51

poli_g написа:
hidden написа:съд->доставчик
Това е начинът.

:roll: Това за кой текст от НК, простете колега, но ми е наистина интересно

Не съм твърдял НК. По-скоро имах предвид ГПК.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 16 Ное 2009, 10:45

Съд - доставчик.

Програма за смяна на IP, MAC адрес и ... до там.

Със СТЕ доказахме, че е елементарна смяната на тези индивидуализиращи интернет потребителя белези и доказателствата, които бяха представени загубиха тежестта си. Е... имаше и др. подробности, но... не е тук мястото.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот cocose » 16 Ное 2009, 17:11

IP адреса си можеш да смениш, но навиците си не можеш да смениш :)
Ама Ако от много различни адреси някой преглежда една и съща поща, праща писма, банкови сметки и т.н.т.н...... е много лесно да се докаже че този чиляк е съвсем същият :) Или както казват тука:‌ Ако излгежда като патка, движи се като патка, гмурка се като патка, квака като патка, и даже има разни малки патенца около нея.....Е‌ ПАТКА Е :)
Иначе, по сериозно, проблемът е не в обидите, а в анонимността, т.е. ако въпросните обиди са били разменени анонимно, в анонимен форум...е тогава има ли въобще обиден!!!! има ли въобще обиждан???? Че то ако става дума това може и да е някой робот, или мъж представящ се за жена, или тинейджър представящ се за президент дори!!!!!
cocose
Младши потребител

Мнениеот topsyg » 16 Ное 2009, 22:12

Момче, афтурей

забрайл си да споменеш предходната история.. нали?
Та да светна тези, дет искаш да ти помагат -

ГепиМе.ком е сайт със сексуална насоченост ;) А във форума пишем доста хора, повечето от които се познаваме лично от срещите,които си организираме ежемесечно. Въпросният афтур се опитал да сваля моя позната чрез писма , тя не отговорила на устрема му, и той я заплашил .След което тя пусна тема във въпросният форум и ние му изяснихме "некои подробности".
Всеки нормален човек би отстъпил ,когато обекта на интереса му не е заинтересован. За разлика от автора, който започна да заплашва , наслага епитети и обиди доста съфорумци.След което побърза да си смени и никнейма ;)
Хайде сега , дружно му помогнете , а ако има дело , и ние ще дойдем да свидетелстваме !

Д.Иванова
topsyg
Младши потребител

Мнениеот hidden » 17 Ное 2009, 01:46

DEKAH написа:Програма за смяна на IP, MAC адрес и ... до там.

Дори не е нужно да има такава програма. Ако интернет кабелът бъде изключен за повече от 8 часа, IP се променя автоматично. МАС адресът се променя от настройките на компютъра.
Въпреки това аз съм на мнение, че именно от доставчика трябва да се иска тази информация. Със съдебно удостоверение.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот dimex_666 » 17 Ное 2009, 04:01

cocose написа:IP адреса си можеш да смениш, но навиците си не можеш да смениш :)
Ама Ако от много различни адреси някой преглежда една и съща поща, праща писма, банкови сметки и т.н.т.н...... е много лесно да се докаже че този чиляк е съвсем същият :) Или както казват тука:‌ Ако излгежда като патка, движи се като патка, гмурка се като патка, квака като патка, и даже има разни малки патенца около нея.....Е‌ ПАТКА Е :)
Иначе, по сериозно, проблемът е не в обидите, а в анонимността, т.е. ако въпросните обиди са били разменени анонимно, в анонимен форум...е тогава има ли въобще обиден!!!! има ли въобще обиждан???? Че то ако става дума това може и да е някой робот, или мъж представящ се за жена, или тинейджър представящ се за президент дори!!!!!

:) Така е,именно за анонимността иде реч! Както казах казуса е по действителен случай,о действителния случай само ми даде тема за размисъл!
Не става дума само за обида,а въобще! Може да е клевета или каквото и да е друго престъпление...с изключения разбира се.
Проблема с това анонимния да бъде разкрит не създава ли чувството за безнаказаност,откъдето пък всеки може да си прави и пише каквото си иска? Знам,че няма законодателство,дори и в световен мащаб което да се занимава с това! Има само един опит за създаване на Закон за интернет в Япония,но доколкото знам все още няма такъв действащ.
И при положение,че няма,значи трябва да се ползва общия закон-в случая НК .
Затова се питах ползвайки НК и неговите разпоредби,как можем да докажем такъв вид престъпление и да направим така,че да не е срещу неизвестен извършител. Предложения вариант с проследяването на действията му в хронология е един немалък процес,през който същия може просто да изтрие профила си ,а оттам и възможността да се вижда IP-то от което влиза. Да не говорим,че това едва ли ще бъде достатъчно като доказателство пред съда. :)

topsyg , едва ли е необходимо да коментирам написаното! :)
dimex_666
Нов потребител

Мнениеот topsyg » 17 Ное 2009, 04:38

у филми се вкарваш, момче

напълно излишни :roll:
topsyg
Младши потребител

Назад към Наказателно право