начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

имот на ЕТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имот на ЕТ

Мнениеот hidden » 01 Ное 2009, 12:29

Чл. 22. (3) Лични са вещните права, придобити от съпруг - едноличен търговец, по време на брака за упражняване на търговската му дейност и включени в неговото предприятие.

Този текст буквално възпроизвежда ТР 2/2001 на ОСГК на ВКС.
Интересно ми е дали при покупко-продажба на имот, който е закупен от ЕТ и сега се продава от него, трябва да се изследва дали имотът е закупен във връзка с търговската дейност на ЕТ. Нотариусът как ще установи това /че е закупен във връзка с търговската дейност/?
ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 2 ОТ 27.12.2001 Г. ПО ГР. Д. № 2/2001 Г., ОСГК НА ВКС
1. Презумпцията за съвместен принос по чл. 19, ал. 3 СК се изключва за придобитото по време на брака от едноличния търговец, когато то е резултат от упражняваната търговска дейност.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: имот на ЕТ

Мнениеот usra_ovcova » 01 Ное 2009, 15:04

[quote="hidden"][quote]Интересно ми е дали при покупко-продажба на имот, който е закупен от ЕТ и сега се продава от него, трябва да се изследва дали имотът е закупен във връзка с търговската дейност на ЕТ. Нотариусът как ще установи това /че е закупен във връзка с търговската дейност/?

Няма да се изследва.Нотариусът няма нито да изследва,нито ще се интересува дали е за търговска цел,дали за инвестиции,дали за реинвестиции!
Ще се интересува другият супруг ако и като тръгне да се развежда и неговият адвокат реши да опита да оспорва статута на имотчето.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот hidden » 01 Ное 2009, 16:01

usra_ovcova написа:Няма да се изследва.Нотариусът няма нито да изследва,нито ще се интересува дали е за търговска цел,дали за инвестиции,дали за реинвестиции!

Защо? Ако ЕТ все още е в брак? При евентуален развод вече ще е късно да се доказва принос...
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 01 Ное 2009, 16:07

може би и да сте прав,но така попитано,така отговарям.
Моля,дайте нещо по-конкретно? Имате предвид да се продава като СИО,а да е вписано по партидата на ЕТ-то или както е,не знам точно?
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот hidden » 01 Ное 2009, 20:27

Извинявам се, ако съм формулирал неясно въпроса.
Лицето "Х" купува имот в качеството си на ЕТ, по време на брака, без съпругата му да участва в сделката. Сега иска пак да продаде имота, пак в качеството си на ЕТ, пак без съгласието на съпругата си. Това е ли е лично имущество на ЕТ или е СИО? Следва ли да се доказва, че имотът е придобит във връзка с търговската дейност на ЕТ, или е достатъчно, че е закупен от него в качеството му на ЕТ?
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 01 Ное 2009, 20:54

Аз мисля,че не се иска доказване връзка с търговска дейност.Вие кажете,ако се иска доказване,то във Вашия случай какъв документ ще носите на нотариуса за доказателство? Егати съпругът/ЕТ имате за клиент! Малко е моше,май.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот hidden » 01 Ное 2009, 21:24

usra_ovcova написа:Вие кажете,ако се иска доказване,то във Вашия случай какъв документ ще носите на нотариуса за доказателство?

Ами аз точно това питам :)
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 02 Ное 2009, 10:50

Каква е дейността на фирмата? Кажете,за да помислим.
usra_ovcova
Потребител

Назад към Покупко-продажба