начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

отново въпрос за капаро и неспазени срокове

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отново въпрос за капаро и неспазени срокове

Мнениеот petkova_06 » 28 Авг 2009, 16:15

Здравейте,
в основни линии случаят е следния:
През септември 2008г.със съпругът ми дадохме капаро от 7000 Евро(10%),за покупка на апартамент.Останалата дължима сума ще изплатим като изтеглим кредит от банка след издаване на Акт 16.Срокът за изпълнение беше 31.05.2009г.В момента обектът е на етап предстоящо издаване на Акт 15.
В предверителния договор пише,че сумата от 7000 Евро,служи като задатък по смисъла на чл.93 от ЗЗД.Посочено е също ,че договорената продажна цена е окончателна.
Въпросът ми е,след като продавачът не е готов с изпълнението на обекта,мога ли да искам разваляне на договора и връщане на капарото ,и в какъв размер?
И мога ли да искам предоговаряне на цената ,след като той не е изпълнил уговорения срок за изпълнение?Какви стъпки трябва да предприема?
Благодаря
petkova_06
Нов потребител

Re: отново въпрос за капаро и неспазени срокове

Мнениеот sunrise » 28 Авг 2009, 16:18

Постъпките са да вземете предварителният договор и да отидете с него при адвокат, най-добре този ,който Ви е консултирал при подписването му. Тези договори съвсем не са проста работа и няма как да гадаем по преразказ, най-често неточен.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lexter » 29 Авг 2009, 16:27

предполагам сте прочели какво пише в закона (ЗЗД), че може да се развалят двустранни договори (87 член), че изправната страна трябва да си получи капарото в двоен размер и т.н. Но особеността на този закон е, че изобилства с диспозитивни норми, т.е. волята на страните (вие и съконтрахента ви) е решаваща и е обективирана в договора, който сте подписали.
Затова, както ви е написал колегата преди мен, отидете при специалист, вземете си всички документи (договори, разписки, разходни документи, платежни, и т.н.) и ще си спестите по-нататъшни главоболия.
Успех!
lexter
Потребител

Мнениеот petkova_06 » 31 Авг 2009, 09:49

Благодаря,за отговорите.Така и смятам да направя,както сте ме посъветвали.Исках само предварително да се ориентирам какви са ми шансовете.
petkova_06
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба