начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос отностно марихуаната

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Въпрос отностно марихуаната

Мнениеот bastard » 29 Юли 2009, 21:19

Риск има и то не малък и именно тук се проявява обществената опасност на деянието. Нормата предвижда наказание с цел превантивен ефект, защото конкретното деяние е преценено за общественоопасно, отглеждането на канабис.

Че къде е гаранцията, че човека, който отглежда само за лична употреба, няма утре да се изкуши да почне да продава, като види какви пари падат от това.

Костадине, въпросът не е на право, а на политика. Законът забранява под страх от наказателна репресия и точка. Ама що, ама за какво и т.н., петък на парламентарния контрол, може да пробваш с новото правителство, може и да ти обърнат внимание. :)

Както казват в Щатите: "Обърнете се към своя конгресмен" ;)
bastard
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 29 Юли 2009, 22:00

bastard написа:... тук се проявява обществената опасност на деянието. ... конкретното деяние е преценено за общественоопасно, отглеждането на канабис. ...

Значи когато едно лице употребява канабис и за тази цел си го отглежда в собствения дом, това е опасно за обществото? Бихте ли пояснил конкретно в какво се изразява тази опасност?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Юли 2009, 22:39

kostadin.iordanov написа:
bastard написа:... тук се проявява обществената опасност на деянието. ... конкретното деяние е преценено за общественоопасно, отглеждането на канабис. ...

Значи когато едно лице употребява канабис и за тази цел си го отглежда в собствения дом, това е опасно за обществото? Бихте ли пояснил конкретно в какво се изразява тази опасност?

Въобще не ти ясно за кво иде реч.

Тука юристи-професионалисти, начело с kpavlova и system, ти обяснихме вече.

Питай друго. Колкото и да го мъдриш нема да ни обориш. Невъзможно е.
advokat__nikolov

Мнениеот kostadin.iordanov » 29 Юли 2009, 23:12

advokat__nikolov написа:... Питай друго. ...

Ами друго е. Преди това ставаше въпрос за криминалното в акта - viewtopic.php?p=354493#p354493. Сега, както сте цитирал, питам за обществената опасност - viewtopic.php?p=355256#p355256. Не че сте ми отговорили на първия въпрос, но очевидно, ако отговорите сега може да се изясни
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот hidden » 30 Юли 2009, 00:03

Ами че то в учебниците по НП си го пише, как може да задавате въпроси, отговорите на които би следвало да знаете от университета! Разбира се, че е общественоопасна употребата на дрога, защото когато си надрусан, поведението ти става непредсказуемо-можа да станеш агресивен или да правиш глупости, може да станеш самонадеян, да се качиш на колата и да блъснеш човек, може хиляди глупости да направиш, когато си под въздействеието на психотропни вещества. Наркотиците са вредни и това е доказано научно, Вие пак не можете да схванете за какво иде реч.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Юли 2009, 07:27

hidden написа:... Разбира се, че е общественоопасна употребата на дрога, защото когато си надрусан, поведението ти става непредсказуемо-можа да станеш агресивен или да правиш глупости, може да станеш самонадеян, да се качиш на колата и да блъснеш човек, може хиляди глупости да направиш, когато си под въздействеието на психотропни вещества. ...

Само че според специалистите в областта на психоактивните вещества това много повече се отнася за алкохола, отколкото изобщо може да характеризира марихуаната. Каква агресия като си напушен -- Вие пушил ли сте някога канабис? Опитвал ли сте канабинолено сладкишче?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот hidden » 30 Юли 2009, 07:39

hidden написа:... Разбира се, че е общественоопасна употребата на дрога, защото когато си надрусан, поведението ти става непредсказуемо-можа да станеш агресивен или да правиш глупости, може да станеш самонадеян, да се качиш на колата и да блъснеш човек, може хиляди глупости да направиш, когато си под въздействеието на психотропни вещества. ...

Само че според специалистите в областта на психоактивните вещества това много повече се отнася за алкохола, отколкото изобщо може да характеризира марихуаната. Каква агресия като си напушен -- Вие пушил ли сте някога канабис? Опитвал ли сте канабинолено сладкишче?

Признавам си, не съм. Но съм бил в присъствието на такива, които са употребили трева. При всеки човек ефектите на тревата са различни.
Вие обаче явно сте употребявали такива психоактивни вещества. Позамислете се дали поведението Ви не попада в хипотезата на някоя от нормите на НК.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Юли 2009, 07:45

hidden написа:... Но съм бил в присъствието на такива, които са употребили трева. При всеки човек ефектите на тревата са различни. ...

И в кой от тези случаи поведението на субекта е представлявало опасност за обществото? Само трева ли са били употребили присъстващите или заедно с това са употребили и алкохол?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот miriam » 30 Юли 2009, 09:46

Коста , другарю , правя последен опит да обясня защо , аджеба законотворецът не дава да садим хашиш марихуани и коки и т.н.:
Ефектът на тези вещества е замайвателен , обезболителен и общоопарцаливяващ! И като така нормотворецът в цялата си мъдрост неще ти тоз живот да го живееш под упойка. Той иска теб да та боли структурната рИформа, да те сърбят данъците , да ти се подуват осигуровките , да те върти като болен зъб приватизация и реституция и да те стяга макрорамката за врата. Т.е. ти си се пръкнал , аз също и други също и следва да можем да спазваме едни норми и да се въртим като пумпали в рамките на гражданството , правата , свободите и най вече задълженията ни по Конституция. За да излезе целия този масраф и това обществено меле на добър край Нормотворецът не дава да държим на тоалетката патрондаш , не дава да виси необозначено с лиценз чифте на пироня на балконя , не дава да си садим бело и марихуани.
Сега , на пръв прочит и с оглед глобалния баланс това наистина е простотия-аз не виждам нищо лошо всички голи охлюви да се самозастрелят и самоуморят от свръхдози . Ще олекне на планетата. Обаче голите охлюви са досадни , те не могат в глупостта си да се самоочистят сами, а винаги занимават обществото с тъпотата си , търсят сподвижници в суицидните опити да се самоликвидират и завличат и околните в глупостите си.
Та ето защо е нужно регламент и режим , заради това оръжията са с разрешително , а опиятите са в аптеките и в операционните законно- за да има ред . Иначе ти и да съумееш да устоиш на изкушението да продаваш тревица -повечето люде пред угрозата да им нарастнат джобните няма да издържат.
Надявам се с това включване да съм описала мотивите довели нормотворецът до мракобесната законодателна репресия- от твоя гледна точка :mrgreen: :mrgreen:
Ако ли не-предавам се , свършиха ми аргументите. :roll:
miriam
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Юли 2009, 09:51

miriam написа:... Ефектът на тези вещества е замайвателен , обезболителен и общоопарцаливяващ! И като така нормотворецът в цялата си мъдрост ...

Вече стана въпрос за вездействието - viewtopic.php?p=355235#p355235 - и моля тези неща да ги обяснявате на съответните специалисти, а не на мен, защото аз наблюдавам какво твърдят те и си правя изводите на такава основа. Колкото до възможността нормотворецът да ме пази от самия мен, извинете, но ми се струва твърде нахално и е крайно време в България тази възможност да му се отнеме. Това не се отнася само за канабиса
Последна промяна kostadin.iordanov на 30 Юли 2009, 10:03, променена общо 1 път
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот miriam » 30 Юли 2009, 09:56

Не , той пази другите от Вас :lol:
miriam
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Юли 2009, 10:00

И така се връщаме на въпроса, който поставих -- viewtopic.php?p=355256#p355256 ...
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот miriam » 30 Юли 2009, 10:05

не , не се връщаме;
аз подминах , а вие оставате в блатото на собственото си нежелание да вникнете в това, което тук колегите ви пишат...
вие питате защо не може и гневно тропате с копитце , насреща ви се обяснява защо именно не може , на което отвръщате с настояване да се преразгледа въпросът отново и отново.
Кал под нокти да бе-да сме я изчоплили :lol:
Айде , приятно търсене , аз отивам да изкарам некой леф
miriam
Потребител

Мнениеот toni1985 » 30 Юли 2009, 10:10

kostadin.iordanov написа:И така се връщаме на въпроса, който поставих -- viewtopic.php?p=355256#p355256 ...

Въпросът за обществената опасност ли ви тревожи толкова?
toni1985
Младши потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Юли 2009, 10:25

toni1985 написа:Въпросът за обществената опасност ли ви тревожи толкова?

Да, това е един от въпросите, които поставих, защото виждате иначе какво се случва непрекъснато:
Подпийнал шофьор от Шумен потроши 18-годишния си спътник
30 Юли 2009 г.
http://all.actualno.com/news_254024.html

, а никой не ги арестува още в момента когато си варят ракия например и даже пускат реклами по медиите
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот toni1985 » 30 Юли 2009, 10:30

Но нали разбирате, че в "обществена опасност" като правно понятие се влага по-широк смисъл от обикновената му употреба като словосъчетание.
Защо разграничавате алкохола от наркотиците като и двете са общественоопасни и то в определена степен според случая?
toni1985
Младши потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Юли 2009, 10:39

Според това, което съм прочел, употребата на алкохол е значително по-опасна за обществото отколкото употребата на канабис и дори Световната здравна организация излезе със становище в този смисъл. Вие разбирате ли, следователно, защо наказателните норми по отношение на тези две психо-активни вещества са обърнати в противоречие с резултатите от съответните изследвания и аргументите на специалистите?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот kpavlova » 30 Юли 2009, 11:02

Добре Ви разбирам от самото начало, но мислете практично и не само за себе си.
Законът не може да пази мен от самия мен по принцип, редно е само да позволява да живея мирно със себеподобни.Заради което мога да търпя ограничения, дори когато само съществува риск от нарушаване на това крехко натрапено ми примирие с ближния.
Елиминираме въпроса за разпространението на тревата сред околните, понеже сме приели, че околните не са ни пазар.
Приемаме, че небрежно напушеният е по –безвреден от пияният до синьо.
Напълно подкрепям Мириам, с две ръце.Трява да признаем обаче, че ако законодателя искаше на всяка цена да преживявам живота без упойка- с хладен ум на буден данъкоплатец, щеше да забрани и алкохола, пък не е.Т.е. общественото здраве го е защитил само от този вид замъгление или просветление, а можеше всякак/ и от цигарен дим с НК, което ми е болна тема, понеже де леге ференда ми предстои емиграция в друг галактически съюз или поне в съседна Турция :) /
Та да сравняваме сега с алкохола, който явно също като марихуаната изравнява хората, прави ги по –добри , кандидатбогове ...или каквото там правят двете неща с човека.
Какви са критериите за криминализация, прагът на криминализация:
Има ли потребност от забрана- здравето на всички, вкл. и моето е достойно за защита.
Допустима и възможна ли е да се реализира тя
Целесъобразно ли е да се забранява
1.Поведението трябва да е типично и разпространено.Прекалената разпространеност е пречка за криминализация.По тая причина криминализацията на алкохолното държане е практически невъзможна- повече са обладаните от добрия дух на алкохола от обладаните от други добри духове, в пъти, традиционно сложило се във времето съотношение е .
2.Допустимостта на забраната се преценява с оглед на актуалната наказателна политика/ в тоя смисъл не е удачен момента за легализация на тревата независимо от цвета на прилежащия към района конгресмен :) /, справедливост, обществената / не личната моя или Ваша / представа за добро или лошо – и тука алкохола печели пред тревата в пределите на Републиката, макар пак законът така дискриминационно да пречи на рекламната кампания на марихуаната да спечели подкрепа сред електората
3.Възможно ли е забраната да се реализира-
- подлежи ли поведението на соц.контрол/ да не е твърде личен избора – може да се окаже, факт- и при пиенето, и при тревата, потребявани върху себе си, както е бил личен при криминализираното някога прелюбодение, но съгласете се, че прелюбодеецът по -рядко рецидивира, увлича себеподобни ...май като цяло е по- здравословно :) /
- може ли правнотехнически да се създаде забранителна норма- такава, която да разделя отглеждането на трева според целите на дееца- да разпространява или не, така, че да отдели "момчетата от мъжете" – словесно почти невъзможно- плюс или минус
- може ли с достъпни и законни средства престъплението да се установи и докаже- ако в закона пише отглеждане с цел разпространение – трудно/ за това Ви писах – или се криминализира или не/
- Каква е соц.цена на забраната -:материални средства за прилагане на нормата- представете си забрана на държането на алкохол с наказателен закон и брой наказателни дела на глава от мирното население, ще трябва да има особени алкохолни съдилища
Каква е социално-психологическата реакция на гражданите- опитайте да им посегнете на алкохола на гражданите
Очаквания положителен резултат надхвърля ли отриц.последици на криминализацията / за отделната личност и ограниченията от наказанието, дето ги търпи/
И като тегля чертата на края, алкохола печели, поне според мен, повече последователи.Така, че ако нищо друго не Ви се струва разумно?Предавам се :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 30 Юли 2009, 11:06

kostadin.iordanov написа: Вие разбирате ли, следователно, защо наказателните норми по отношение на тези две психо-активни вещества са обърнати в противоречие с резултатите от съответните изследвания и аргументите на специалистите?

Тогава да ги отменят. Когато отпадне въведената със закон забрана за засяване, отглеждане, приготвяне, употреба и търговия, инициаторът да си сее, колкото ще.
Може и обратният вариант - да криминализират производството, употребата и търговията с алкохол. За по-голямо улеснение може в тази област направо да въведем шериатските правила, барабар с наказанията. А ние, съдиите, ще ходим на обучение в Иран или Саудитска Арабия.
system
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Юли 2009, 12:52

system написа:... А ние, съдиите, ще ходим на обучение в Иран или Саудитска Арабия.

Достатъчно е да се научите да осъществявате съдебна справедливост, вместо да правораздавате и съответно да се подчинявате на всяко управляващо политическо мнозинство. С действащия конституционен механизъм впрочем Вие в момента сте толкова (не)зависими, като в Иран и Саудитска арабия
kostadin.iordanov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право