- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос отностно марихуаната
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Въпрос отностно марихуаната
Риск има и то не малък и именно тук се проявява обществената опасност на деянието. Нормата предвижда наказание с цел превантивен ефект, защото конкретното деяние е преценено за общественоопасно, отглеждането на канабис.
Че къде е гаранцията, че човека, който отглежда само за лична употреба, няма утре да се изкуши да почне да продава, като види какви пари падат от това.
Костадине, въпросът не е на право, а на политика. Законът забранява под страх от наказателна репресия и точка. Ама що, ама за какво и т.н., петък на парламентарния контрол, може да пробваш с новото правителство, може и да ти обърнат внимание.
Както казват в Щатите: "Обърнете се към своя конгресмен"
Че къде е гаранцията, че човека, който отглежда само за лична употреба, няма утре да се изкуши да почне да продава, като види какви пари падат от това.
Костадине, въпросът не е на право, а на политика. Законът забранява под страх от наказателна репресия и точка. Ама що, ама за какво и т.н., петък на парламентарния контрол, може да пробваш с новото правителство, може и да ти обърнат внимание.
Както казват в Щатите: "Обърнете се към своя конгресмен"
- bastard
- Потребител
bastard написа:... тук се проявява обществената опасност на деянието. ... конкретното деяние е преценено за общественоопасно, отглеждането на канабис. ...
Значи когато едно лице употребява канабис и за тази цел си го отглежда в собствения дом, това е опасно за обществото? Бихте ли пояснил конкретно в какво се изразява тази опасност?
- kostadin.iordanov
- Потребител
kostadin.iordanov написа:bastard написа:... тук се проявява обществената опасност на деянието. ... конкретното деяние е преценено за общественоопасно, отглеждането на канабис. ...
Значи когато едно лице употребява канабис и за тази цел си го отглежда в собствения дом, това е опасно за обществото? Бихте ли пояснил конкретно в какво се изразява тази опасност?
Въобще не ти ясно за кво иде реч.
Тука юристи-професионалисти, начело с kpavlova и system, ти обяснихме вече.
Питай друго. Колкото и да го мъдриш нема да ни обориш. Невъзможно е.
- advokat__nikolov
advokat__nikolov написа:... Питай друго. ...
Ами друго е. Преди това ставаше въпрос за криминалното в акта - viewtopic.php?p=354493#p354493. Сега, както сте цитирал, питам за обществената опасност - viewtopic.php?p=355256#p355256. Не че сте ми отговорили на първия въпрос, но очевидно, ако отговорите сега може да се изясни
- kostadin.iordanov
- Потребител
kostadin.iordanov написа:bastard написа:... тук се проявява обществената опасност на деянието. ... конкретното деяние е преценено за общественоопасно, отглеждането на канабис. ...
Ами че то в учебниците по НП си го пише, как може да задавате въпроси, отговорите на които би следвало да знаете от университета! Разбира се, че е общественоопасна употребата на дрога, защото когато си надрусан, поведението ти става непредсказуемо-можа да станеш агресивен или да правиш глупости, може да станеш самонадеян, да се качиш на колата и да блъснеш човек, може хиляди глупости да направиш, когато си под въздействеието на психотропни вещества. Наркотиците са вредни и това е доказано научно, Вие пак не можете да схванете за какво иде реч.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden написа:... Разбира се, че е общественоопасна употребата на дрога, защото когато си надрусан, поведението ти става непредсказуемо-можа да станеш агресивен или да правиш глупости, може да станеш самонадеян, да се качиш на колата и да блъснеш човек, може хиляди глупости да направиш, когато си под въздействеието на психотропни вещества. ...
Само че според специалистите в областта на психоактивните вещества това много повече се отнася за алкохола, отколкото изобщо може да характеризира марихуаната. Каква агресия като си напушен -- Вие пушил ли сте някога канабис? Опитвал ли сте канабинолено сладкишче?
- kostadin.iordanov
- Потребител
kostadin.iordanov написа:hidden написа:... Разбира се, че е общественоопасна употребата на дрога, защото когато си надрусан, поведението ти става непредсказуемо-можа да станеш агресивен или да правиш глупости, може да станеш самонадеян, да се качиш на колата и да блъснеш човек, може хиляди глупости да направиш, когато си под въздействеието на психотропни вещества. ...
Само че според специалистите в областта на психоактивните вещества това много повече се отнася за алкохола, отколкото изобщо може да характеризира марихуаната. Каква агресия като си напушен -- Вие пушил ли сте някога канабис? Опитвал ли сте канабинолено сладкишче?
Признавам си, не съм. Но съм бил в присъствието на такива, които са употребили трева. При всеки човек ефектите на тревата са различни.
Вие обаче явно сте употребявали такива психоактивни вещества. Позамислете се дали поведението Ви не попада в хипотезата на някоя от нормите на НК.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden написа:... Но съм бил в присъствието на такива, които са употребили трева. При всеки човек ефектите на тревата са различни. ...
И в кой от тези случаи поведението на субекта е представлявало опасност за обществото? Само трева ли са били употребили присъстващите или заедно с това са употребили и алкохол?
- kostadin.iordanov
- Потребител
Коста , другарю , правя последен опит да обясня защо , аджеба законотворецът не дава да садим хашиш марихуани и коки и т.н.:
Ефектът на тези вещества е замайвателен , обезболителен и общоопарцаливяващ! И като така нормотворецът в цялата си мъдрост неще ти тоз живот да го живееш под упойка. Той иска теб да та боли структурната рИформа, да те сърбят данъците , да ти се подуват осигуровките , да те върти като болен зъб приватизация и реституция и да те стяга макрорамката за врата. Т.е. ти си се пръкнал , аз също и други също и следва да можем да спазваме едни норми и да се въртим като пумпали в рамките на гражданството , правата , свободите и най вече задълженията ни по Конституция. За да излезе целия този масраф и това обществено меле на добър край Нормотворецът не дава да държим на тоалетката патрондаш , не дава да виси необозначено с лиценз чифте на пироня на балконя , не дава да си садим бело и марихуани.
Сега , на пръв прочит и с оглед глобалния баланс това наистина е простотия-аз не виждам нищо лошо всички голи охлюви да се самозастрелят и самоуморят от свръхдози . Ще олекне на планетата. Обаче голите охлюви са досадни , те не могат в глупостта си да се самоочистят сами, а винаги занимават обществото с тъпотата си , търсят сподвижници в суицидните опити да се самоликвидират и завличат и околните в глупостите си.
Та ето защо е нужно регламент и режим , заради това оръжията са с разрешително , а опиятите са в аптеките и в операционните законно- за да има ред . Иначе ти и да съумееш да устоиш на изкушението да продаваш тревица -повечето люде пред угрозата да им нарастнат джобните няма да издържат.
Надявам се с това включване да съм описала мотивите довели нормотворецът до мракобесната законодателна репресия- от твоя гледна точка
Ако ли не-предавам се , свършиха ми аргументите.
Ефектът на тези вещества е замайвателен , обезболителен и общоопарцаливяващ! И като така нормотворецът в цялата си мъдрост неще ти тоз живот да го живееш под упойка. Той иска теб да та боли структурната рИформа, да те сърбят данъците , да ти се подуват осигуровките , да те върти като болен зъб приватизация и реституция и да те стяга макрорамката за врата. Т.е. ти си се пръкнал , аз също и други също и следва да можем да спазваме едни норми и да се въртим като пумпали в рамките на гражданството , правата , свободите и най вече задълженията ни по Конституция. За да излезе целия този масраф и това обществено меле на добър край Нормотворецът не дава да държим на тоалетката патрондаш , не дава да виси необозначено с лиценз чифте на пироня на балконя , не дава да си садим бело и марихуани.
Сега , на пръв прочит и с оглед глобалния баланс това наистина е простотия-аз не виждам нищо лошо всички голи охлюви да се самозастрелят и самоуморят от свръхдози . Ще олекне на планетата. Обаче голите охлюви са досадни , те не могат в глупостта си да се самоочистят сами, а винаги занимават обществото с тъпотата си , търсят сподвижници в суицидните опити да се самоликвидират и завличат и околните в глупостите си.
Та ето защо е нужно регламент и режим , заради това оръжията са с разрешително , а опиятите са в аптеките и в операционните законно- за да има ред . Иначе ти и да съумееш да устоиш на изкушението да продаваш тревица -повечето люде пред угрозата да им нарастнат джобните няма да издържат.
Надявам се с това включване да съм описала мотивите довели нормотворецът до мракобесната законодателна репресия- от твоя гледна точка
Ако ли не-предавам се , свършиха ми аргументите.
- miriam
- Потребител
miriam написа:... Ефектът на тези вещества е замайвателен , обезболителен и общоопарцаливяващ! И като така нормотворецът в цялата си мъдрост ...
Вече стана въпрос за вездействието - viewtopic.php?p=355235#p355235 - и моля тези неща да ги обяснявате на съответните специалисти, а не на мен, защото аз наблюдавам какво твърдят те и си правя изводите на такава основа. Колкото до възможността нормотворецът да ме пази от самия мен, извинете, но ми се струва твърде нахално и е крайно време в България тази възможност да му се отнеме. Това не се отнася само за канабиса
Последна промяна kostadin.iordanov на 30 Юли 2009, 10:03, променена общо 1 път
- kostadin.iordanov
- Потребител
Не , той пази другите от Вас
- miriam
- Потребител
И така се връщаме на въпроса, който поставих -- viewtopic.php?p=355256#p355256 ...
- kostadin.iordanov
- Потребител
не , не се връщаме;
аз подминах , а вие оставате в блатото на собственото си нежелание да вникнете в това, което тук колегите ви пишат...
вие питате защо не може и гневно тропате с копитце , насреща ви се обяснява защо именно не може , на което отвръщате с настояване да се преразгледа въпросът отново и отново.
Кал под нокти да бе-да сме я изчоплили
Айде , приятно търсене , аз отивам да изкарам некой леф
аз подминах , а вие оставате в блатото на собственото си нежелание да вникнете в това, което тук колегите ви пишат...
вие питате защо не може и гневно тропате с копитце , насреща ви се обяснява защо именно не може , на което отвръщате с настояване да се преразгледа въпросът отново и отново.
Кал под нокти да бе-да сме я изчоплили
Айде , приятно търсене , аз отивам да изкарам некой леф
- miriam
- Потребител
kostadin.iordanov написа:И така се връщаме на въпроса, който поставих -- viewtopic.php?p=355256#p355256 ...
Въпросът за обществената опасност ли ви тревожи толкова?
- toni1985
- Младши потребител
toni1985 написа:Въпросът за обществената опасност ли ви тревожи толкова?
Да, това е един от въпросите, които поставих, защото виждате иначе какво се случва непрекъснато:
Подпийнал шофьор от Шумен потроши 18-годишния си спътник
30 Юли 2009 г.
http://all.actualno.com/news_254024.html
, а никой не ги арестува още в момента когато си варят ракия например и даже пускат реклами по медиите
- kostadin.iordanov
- Потребител
Но нали разбирате, че в "обществена опасност" като правно понятие се влага по-широк смисъл от обикновената му употреба като словосъчетание.
Защо разграничавате алкохола от наркотиците като и двете са общественоопасни и то в определена степен според случая?
Защо разграничавате алкохола от наркотиците като и двете са общественоопасни и то в определена степен според случая?
- toni1985
- Младши потребител
Според това, което съм прочел, употребата на алкохол е значително по-опасна за обществото отколкото употребата на канабис и дори Световната здравна организация излезе със становище в този смисъл. Вие разбирате ли, следователно, защо наказателните норми по отношение на тези две психо-активни вещества са обърнати в противоречие с резултатите от съответните изследвания и аргументите на специалистите?
- kostadin.iordanov
- Потребител
Добре Ви разбирам от самото начало, но мислете практично и не само за себе си.
Законът не може да пази мен от самия мен по принцип, редно е само да позволява да живея мирно със себеподобни.Заради което мога да търпя ограничения, дори когато само съществува риск от нарушаване на това крехко натрапено ми примирие с ближния.
Елиминираме въпроса за разпространението на тревата сред околните, понеже сме приели, че околните не са ни пазар.
Приемаме, че небрежно напушеният е по –безвреден от пияният до синьо.
Напълно подкрепям Мириам, с две ръце.Трява да признаем обаче, че ако законодателя искаше на всяка цена да преживявам живота без упойка- с хладен ум на буден данъкоплатец, щеше да забрани и алкохола, пък не е.Т.е. общественото здраве го е защитил само от този вид замъгление или просветление, а можеше всякак/ и от цигарен дим с НК, което ми е болна тема, понеже де леге ференда ми предстои емиграция в друг галактически съюз или поне в съседна Турция /
Та да сравняваме сега с алкохола, който явно също като марихуаната изравнява хората, прави ги по –добри , кандидатбогове ...или каквото там правят двете неща с човека.
Какви са критериите за криминализация, прагът на криминализация:
Има ли потребност от забрана- здравето на всички, вкл. и моето е достойно за защита.
Допустима и възможна ли е да се реализира тя
Целесъобразно ли е да се забранява
1.Поведението трябва да е типично и разпространено.Прекалената разпространеност е пречка за криминализация.По тая причина криминализацията на алкохолното държане е практически невъзможна- повече са обладаните от добрия дух на алкохола от обладаните от други добри духове, в пъти, традиционно сложило се във времето съотношение е .
2.Допустимостта на забраната се преценява с оглед на актуалната наказателна политика/ в тоя смисъл не е удачен момента за легализация на тревата независимо от цвета на прилежащия към района конгресмен /, справедливост, обществената / не личната моя или Ваша / представа за добро или лошо – и тука алкохола печели пред тревата в пределите на Републиката, макар пак законът така дискриминационно да пречи на рекламната кампания на марихуаната да спечели подкрепа сред електората
3.Възможно ли е забраната да се реализира-
- подлежи ли поведението на соц.контрол/ да не е твърде личен избора – може да се окаже, факт- и при пиенето, и при тревата, потребявани върху себе си, както е бил личен при криминализираното някога прелюбодение, но съгласете се, че прелюбодеецът по -рядко рецидивира, увлича себеподобни ...май като цяло е по- здравословно /
- може ли правнотехнически да се създаде забранителна норма- такава, която да разделя отглеждането на трева според целите на дееца- да разпространява или не, така, че да отдели "момчетата от мъжете" – словесно почти невъзможно- плюс или минус
- може ли с достъпни и законни средства престъплението да се установи и докаже- ако в закона пише отглеждане с цел разпространение – трудно/ за това Ви писах – или се криминализира или не/
- Каква е соц.цена на забраната -:материални средства за прилагане на нормата- представете си забрана на държането на алкохол с наказателен закон и брой наказателни дела на глава от мирното население, ще трябва да има особени алкохолни съдилища
Каква е социално-психологическата реакция на гражданите- опитайте да им посегнете на алкохола на гражданите
Очаквания положителен резултат надхвърля ли отриц.последици на криминализацията / за отделната личност и ограниченията от наказанието, дето ги търпи/
И като тегля чертата на края, алкохола печели, поне според мен, повече последователи.Така, че ако нищо друго не Ви се струва разумно?Предавам се
Законът не може да пази мен от самия мен по принцип, редно е само да позволява да живея мирно със себеподобни.Заради което мога да търпя ограничения, дори когато само съществува риск от нарушаване на това крехко натрапено ми примирие с ближния.
Елиминираме въпроса за разпространението на тревата сред околните, понеже сме приели, че околните не са ни пазар.
Приемаме, че небрежно напушеният е по –безвреден от пияният до синьо.
Напълно подкрепям Мириам, с две ръце.Трява да признаем обаче, че ако законодателя искаше на всяка цена да преживявам живота без упойка- с хладен ум на буден данъкоплатец, щеше да забрани и алкохола, пък не е.Т.е. общественото здраве го е защитил само от този вид замъгление или просветление, а можеше всякак/ и от цигарен дим с НК, което ми е болна тема, понеже де леге ференда ми предстои емиграция в друг галактически съюз или поне в съседна Турция /
Та да сравняваме сега с алкохола, който явно също като марихуаната изравнява хората, прави ги по –добри , кандидатбогове ...или каквото там правят двете неща с човека.
Какви са критериите за криминализация, прагът на криминализация:
Има ли потребност от забрана- здравето на всички, вкл. и моето е достойно за защита.
Допустима и възможна ли е да се реализира тя
Целесъобразно ли е да се забранява
1.Поведението трябва да е типично и разпространено.Прекалената разпространеност е пречка за криминализация.По тая причина криминализацията на алкохолното държане е практически невъзможна- повече са обладаните от добрия дух на алкохола от обладаните от други добри духове, в пъти, традиционно сложило се във времето съотношение е .
2.Допустимостта на забраната се преценява с оглед на актуалната наказателна политика/ в тоя смисъл не е удачен момента за легализация на тревата независимо от цвета на прилежащия към района конгресмен /, справедливост, обществената / не личната моя или Ваша / представа за добро или лошо – и тука алкохола печели пред тревата в пределите на Републиката, макар пак законът така дискриминационно да пречи на рекламната кампания на марихуаната да спечели подкрепа сред електората
3.Възможно ли е забраната да се реализира-
- подлежи ли поведението на соц.контрол/ да не е твърде личен избора – може да се окаже, факт- и при пиенето, и при тревата, потребявани върху себе си, както е бил личен при криминализираното някога прелюбодение, но съгласете се, че прелюбодеецът по -рядко рецидивира, увлича себеподобни ...май като цяло е по- здравословно /
- може ли правнотехнически да се създаде забранителна норма- такава, която да разделя отглеждането на трева според целите на дееца- да разпространява или не, така, че да отдели "момчетата от мъжете" – словесно почти невъзможно- плюс или минус
- може ли с достъпни и законни средства престъплението да се установи и докаже- ако в закона пише отглеждане с цел разпространение – трудно/ за това Ви писах – или се криминализира или не/
- Каква е соц.цена на забраната -:материални средства за прилагане на нормата- представете си забрана на държането на алкохол с наказателен закон и брой наказателни дела на глава от мирното население, ще трябва да има особени алкохолни съдилища
Каква е социално-психологическата реакция на гражданите- опитайте да им посегнете на алкохола на гражданите
Очаквания положителен резултат надхвърля ли отриц.последици на криминализацията / за отделната личност и ограниченията от наказанието, дето ги търпи/
И като тегля чертата на края, алкохола печели, поне според мен, повече последователи.Така, че ако нищо друго не Ви се струва разумно?Предавам се
- kpavlova
- Активен потребител
kostadin.iordanov написа: Вие разбирате ли, следователно, защо наказателните норми по отношение на тези две психо-активни вещества са обърнати в противоречие с резултатите от съответните изследвания и аргументите на специалистите?
Тогава да ги отменят. Когато отпадне въведената със закон забрана за засяване, отглеждане, приготвяне, употреба и търговия, инициаторът да си сее, колкото ще.
Може и обратният вариант - да криминализират производството, употребата и търговията с алкохол. За по-голямо улеснение може в тази област направо да въведем шериатските правила, барабар с наказанията. А ние, съдиите, ще ходим на обучение в Иран или Саудитска Арабия.
- system
- Активен потребител
system написа:... А ние, съдиите, ще ходим на обучение в Иран или Саудитска Арабия.
Достатъчно е да се научите да осъществявате съдебна справедливост, вместо да правораздавате и съответно да се подчинявате на всяко управляващо политическо мнозинство. С действащия конституционен механизъм впрочем Вие в момента сте толкова (не)зависими, като в Иран и Саудитска арабия
- kostadin.iordanov
- Потребител
|
|