djalma написа:По казуса за Дафина, ето какви отговори даде адв.Ина Лулчева:
1)чл.116, ал.1, т.7 и т.9, във връзка с чл.26, ал.1, във връзка с чл.18 НК
От обективна страна - с две последователни деяния е извършила опит за убийство на съпруга си. Налице е годен опит, тъй като използваното средство е годно да убие. Опита е довършен.
От субективна страна - деянието е извършино предумишлено, с користна цел.
2) чл.117, ал.2 НК - за склоняването на Стефан към убийство (подбуждане към убийство)
3) по отношение на приятелките: Дафина и Наталия са съучастници в лъжесвидетелстване. Дафина като подбудител, а Наталия - като извършител.
Дафина - чл.293, ал.1, във връзка с чл.290, ал.1, във връзка с чл.20, ал.3 НК - за подбуждане към лъжесвидетелставане на Наталия и Венета. (подбудителя отговаря, само ако има извършено престъпление)
Наталия - чл.290, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 НК
Венета - не е извършила престъпление.
Стефан Стефанов - извършил е престъплението измама, с цел да набави за себе си имотна облага. Престъпленито е извършено при условията на опасен рецидив.
чл. 211, ал.1, във вр. с чл. 209, ал.1 от НК
Не е допустимо да бъдат защитавани от един и същи адвокат.
не може да предяви в същия процес граждански иск, защото е обвиняем, и не може да участва в същия наказателен процес в друго процесуално качество.
password1 написа:Това са моите отговори на въппосите от горния казус:
По въпрос номер 1:
-Прест. на Дафина Захариева:
1. Опит за убийство по чл. 116, ал.1, т.7, във вр. с чл.115, във вр. с чл.26, ал.1 от НК (това е продължавано престъпление);
2. Подбуждане към убийство (чл.117, ал.2, във вр. с ал.1 от НК);
3. Подбуждане към лъжесвидетелстване на Венета Стоянова (чл.293, ал.1, във вр. с чл.290, ал.1 от НК);
4. Подбудителство към лъжесвидетелстване по отношение на на Наталия Гроздева. Тук правн. квалиф. е по чл.290, ал.1, във вр. с чл.20, ал.3 от НК.
-Прест. на Наталия Гроздева: чл.290, ал.1 от НК (лъжесвидетелстване).
-Прест на Ст. Стефанов: измама по чл. 211, ал.1, във вр. с чл. 209, ал.1 от НК
По въпрос номер 2:
- Мисля че не е допустимо двамата да се защитават от един адвокат с оглед разпоредбата на чл.91, ал.3, т.1 от НПК.
По въпрос номер 3:
Мисля че не може да предяви иск за сумата от 6000лв, тъй като последната поделжи на отнемане в полза на държавата (чл.53, ал.1, б. "А", ал.2, б. "Б" от НК).
Ще се радвам ако споделите вашите виждания по казуса, за да достигнем до "най-верните" му отговори!!!
Имам няколко бележки към Вашите отговори, които бих се радвал да обсъдим с всички колеги!
На първо място, по въпрос 1:
- По отношение опитите за убийство на Дафина (първите два – с отровата):
Тук подкрепям колегата djalma за правната квалификация, че е и по т. 9 (считам, че трябва да се квалифицира и по двата квалифициращи признака, което сочи за по-висока степен на обществена опастност). Смятам, че квалификацията трябва да е изписана по следния начин: Опит за извършване на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 7 и т. 9, вр. чл. 115, вр. с чл.26, ал.1, вр. чл. 18, ал. 1 предл. І-во НК. Мисля, че в случая е налице недовършен опит, защото изпълнителното деяние (умъртвяването) не е било довършено, опитът обаче е годен, защото използваното средство (отровата) е било годно да убие жертвата.
- За подбуждането към убийство съм съгласен - чл.117, ал. 2, вр. ал. 1 НК (трябва да е във вр. с ал. 1, както е орбелязал колегата password1).
- За подбуждането към лъжесвидетелстване на Дафина по отношение на Венета Стоянова, се съгласявам, че трябва да е по чл. 293, ал. 1, вр. чл. 290, ал. 1 НК (макар, че доста разсъждавах дали не трябва и да е по ал. 2 на чл. 293 – по отношение и на двете свидетелки).
- Относно подбудителството към лъжесвидетелстване на Дафина по отношение на Наталия Гроздева, отново се съгласявам – престъпление по чл. 290, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 НК (Дафина е подбудител).
Тук искам да вметна към колегата djalma – колега не можете да квалифицирате престъплението така чл.293, ал.1, във връзка с чл.290, ал.1, във връзка с чл.20, ал.3 НК - за подбуждане към лъжесвидетелставане. Бъркате подбуждането с подбудителството, според мен. Подбуждане по чл. 293 има само, когато не е извършено престъплението, към което се подбъжда извършителя. Така както сте квалифицирали деянието излиза, че Дафина е подбудила някой (нейн съучастник-извършител) да извърши престъпление по чл. 293 (т.е. да подбуди някого към лъжесвидетелстване).
Така до тук имаме разнородна реална съвкупност за г-жа Дафинка
- Наталия Гроздева е извършила престъпление по чл. 290, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2 НК (като извършител на лъжесвидетелстването в съучастие с Дафина, която е подбудител в случая).
- Венета Стоянова – не е извършила никакво престъпление.
- Стефан Стефанов – не съм сигурен, но смятам, че той отговаря по основния състав за измама – чл. 209, ал. 1 НК. В случая не е налице опасен рецидив, защото грабежът не във всички случаи трябва да се тълкува като „тежко престъпление”, защото за него е предвидено и наказание „повече от пет години” ЛОС. Предвиденото наказание ЛОС при грабежът по основния състав е от 3 до 10 г.
По 2 въпрос:
- И аз мисля, че не е допустимо да ги защитава един защитник – аргумент чл. 91, ал. 3, т. 1 НПК. Интересите на двамата са противоречиви и защитата на Стефан противоречи на тази на Дафинка, защото той не е имал умисъл за извършване на убийство, и ако му е било повдигнато такова обвинение, той трябва да бъде оправдан по него, а не да бъде осъден като съучастник на Дафина. Умисълът на Стефан е за измама. (Тук може би някой колега би дал по-добри аргументи, защо е така).
По въпрос 3:
- Гражданският иск не е допустим.
Наистина предмета на престъплението подлежи на отнемане в полза на държавата, съгласно чл. 53, ал. 2, б. "б" НК. Тук обаче мисля, че това не е единствения и най-важен аргумент. Дайте и други мнения по този въпрос! Най-малкото да й се върнат парите би противоречало на добрите нрави. При подкупите, например изрично е предвидено в чл. 307а. че, предметът на престъплението се отнема в полза на държавата. Не знам, давайте мнения?!?