начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Продадаха ми земята без да знам - помощ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продадаха ми земята без да знам - помощ

Мнениеот mariec » 10 Фев 2009, 13:03

Притежавам имот - земеделски парцел № 12 в размер на 7,998 дка. Реших да я дам под аренда. След проверка /от страна на арендатора / ми съобщиха, че нивата не е моя и е била продадена с нот. акт № 1... от 2007 год. Пуснах жалба в РУ на МВР.
Получих Постановление от прокурора при РС гр. ... където пише - Продавач име ... , продава парцел № 21 от 7,630 дка. Реално, при изповядване на сделката, съдията по вписванията е заверил погрешно вписани в нотариалния акт имоти вместо № 21, моя № 12не в действителните му 7,998 дка, а с площ от 7,630.
Видно от изложеното липсват достатъчно данни, от които да се направи основателно предположение за извършеното престъпление от общ характер. Проблемът по отстраняването на допусната техническа грешка е гражданскоправен и от компетентност на съда.
Въпроса ми е: Какво трябва да направя, за да може съдията по вписванията да си поправи грешката?
mariec
Нов потребител

Re: Продадаха ми земята без да знам - помощ

Мнениеот presli69 » 10 Фев 2009, 13:35

С молба до съдията по вписванията - да си поправи грешката, пробва ли?
presli69
Нов потребител

Мнениеот olioniko » 12 Фев 2009, 18:41

Отиваш в Служба по вписвания към съответния РС и искаш от архива въпросния НА. Там ще видиш кой е продавач, кой купувач, кой е нотариуса, с какви документи е действано и т.н.

Щом като арендатора ти казва че нивата ти не била твоя и той го знае, значи някой е отишъл при него и се е представил за новия собственик на твоя имот ( а не за другия който е 7,630 дка) --- значи тук има УМИСЪЛ - тоест престъпление.

Не съм юрист, но си разсъждавам на глас пред вас.

Може да са замесени : нотариуса, арендатора, продавача-купувача.
olioniko
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Фев 2009, 18:55

Първо се консултирайте с адвокат, защото случая ми се струва, че без Цезарово сечение няма да мине.
Ако е грешка във вписването, трябва да се коригира по реда на Закон за собствеността, Правилник за вписванията и Инструкция за работа на деловодството.
От своя страна, собствеността не ми се струва да е прехвърлена, защото самото вписване е отделено от нотариалният акт по продажбата (наистина имаме съвършена правна система, представям си ако вписването имаше вещно-правен ефект).
Има ли следи от присъствие на чужди лица върху имота? Имам предвид, че може съседи да са минавали и т.н.
Един съвет - очертайте с дълготраен маркер (вар, брашно, каквото се сетите) границите на парцела и наковете табелки по реперните краища на парцела.
Искайте и скица за имота - това също е индикация.
На табелките трябва да пише нещо от рода на: "Имотът е собственост на фамилия еди-коя си".
Друг вариант - пуснете слух за заровено от турско време имане в имота или повикайте археолози, това в кръга на шегата.
Ако пък имате пари и време - що не изпратите един багерист да изрови дълготраен отбранителен вал по схемата на френската отбранителна линия "Мажино".
Ох, най-накрая мухмурлукът отминава.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот olioniko » 12 Фев 2009, 19:12

Иване, не занасяй жената.

Но идеята да се иска скица на нивата в Земеделската служба е добра. Ако там е внесено име на нов собственик - работата е сериозна. Вече не говорим за рубриката "грешка на секретарката на нотариуса" - писала 21 вместо 12, а си говорим за целенасочени престъпни действия.
olioniko
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Фев 2009, 19:56

А, недейте направо с обвинения.
Нотариусите дават много хубав, леко стипчив, но хранителен плод.
Не бих отрязал клона на който седя (вися по-право), та нали колегите от нотариата ме захранват с прясна човешка плът (не е много хубав израза), тъй като нали гледахте филма с Ал Пачино - седемте (осемте ли бяха) смъртни гряха, алчност, к`во беше там ...
Не, че се идентифицирам с персонажите от филма (макар, че артиста Киану Рийвс се идентифицира с мене).
Въпросът е, че не може да се говори направо за нотариална измама, за кражба, а трябва да се види нещото конкретно и така.
Все още не давам консултации по Интернет, тъй като досега не съм видял пари от Интернет.
Това в кръга на шегата, пари и адвокат - да бе, да.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот 111222333 » 12 Фев 2009, 20:00

Иван с интер следя вашите постинги, в повечето случаи ми е трудно да разбера какво имате предвид,но нищо от ден на ден са по как да кажа... интересни
111222333
Младши потребител

Мнениеот sonny » 13 Фев 2009, 22:31

:roll: mariec, не мога да разбера защо проблема ви е поправка на сгрешената площ?Не става ли дума че не сте съгласни с продажбата без  ваше знание? Ако е второто- делце му е майката ...Без адвокат няма да може да се справите , не си правете илюзии ,че с молби тук-там може да  ви се върне имота-този ,който е "взел" имота го е направил с нот. акт и  разваляне на сделката няма как да стане освен през съда ;а и времето не работи за вас в случая,ама никак.
sonny
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Фев 2009, 22:55

Не, не колеги, без де се вмесвам в индивидуалните тактики - не ползавйте съда като инструмент на всяка цена.
Съдът е много претоварен, в последно време, тъй като малоумното ни его, наложи София за център на вселената (не правя някакви четки на колеги от адвокатския съюз), така че мало и голямо, деца и бащи, мренки и млунки се регистрират по подсъдност в София.
Имам дела в София - номер 30 000 (тридесет хиляди) за една календарна година, не е ли множко?
Вярно, за мен не ме е жал - че съм гад, гад съм, ама има колежки с осемдесет раци Капитани.
Уважавайте Кавказкия народен трибунал.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба