начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

преграден коридор в избения етаж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

преграден коридор в избения етаж

Мнениеот sayenko » 13 Фев 2009, 22:05

Здравейте! Опитах се да намеря подобен случай във форума, но не успях. Затова се надявам на вашата помощ!
Случаят е следния: коридор в избения етаж, който е за общо ползване, е преграден от моя съсобственик. Половината той си ползва сам, а другата половина ползваме заедно. Сега когато започнах да ползвам моята изба по често, разбирам че преградата ми пречи, а и главния водомер е в преградената половина и нямам достъп.
Искам да разбера има ли законови средства за премахване на преградата?
Има ли опасност, по давност съсобственика ми да си присъедини половината коридор към неговата изба(преградата е повече от 10 години)
Мерси за Вашата консултация!
sayenko
Нов потребител

Re: преграден коридор в избения етаж

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Фев 2009, 22:38

Невъзможно е да присъедини по давност обща част.
Впрочем давностния срок касае изрична покана и изрично отправено (в краен случай по-подразбиране) мнение на съсобственика, че поради обстоятелства, касаещи неговите намерения, същият ангажира като собственик целият размер на общото ползване, считайки се собственик.
1. Най-авторитетно е да Ви представят нотариален акт по давност - примерно през 2002 година сте се дезинтересирали от ползването на избения коридор, извадени са документи за нотариален акт, същият е факт, не сте го оспорили 5 (максимум 10 години), лицето вече е собственик, независимо от Вашето желание.

2. Колегата Ви по мазе Ви изпъжда с думите - вече не си никой, аз ще те унищожа, аз ще те ликвидарам - при което си къса ризата и тръгва по квартала неглиже.
В случая се касае до дребно, но трудно за оправяне взаимно отношение, при което Вие помолете съседа да Ви даде ключ или го заплашете със съд.
Моля Ви не внасяйте в съда нищо документално, не пишете в общината, не коментирайте скапаността на родната ни все пак система.
Просто се разберете със съседа - не може да нямате повод - все пак днес е петък 13-ти, утре е Трифон Зарезан.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот miriam » 13 Фев 2009, 22:43

Неполучил за някакъв празник покана,
осени ме в момента идея:
пред парадния вход в този ден да застана,
за да видя, какво е без нея?

И преминаха доста познати край мене,
устремени с коли към банкета,
а повдигнал яката под леко ръмене,
аз подложих се сам на анкета:

Че без приеми можех - това беше ясно,
но дали бих могъл без колата?
Да, могъл бих, и също бих могъл прекрасно
и без толкоз висока заплата!

Без транзистора - можех!
Без вилата - можех!
Можех също без третата стая!
Как без слава могъл бих, се малко тревожех..
но реших, че и туй ще изтрая!

И така под дъжда аз си тръгнах обратно
край вратарската фигура строга.
И вървях, и ми беше ужасно приятно,
че без толкова работи мога.

Валери Петров

смени патрона , дай му ключ , ако не схване намека бъди твърд :D
miriam
Потребител

Мнениеот sayenko » 13 Фев 2009, 22:56

Благодаря за вашия отговор! Наистина случая е смешен, а и повод за разбирателство и компромиси винаги може да се намери, поне аз се надявам на това в последните няколко години.
За съжаление ние сме роднини с много други нерешени въпроси, и без съд няма да се реши нищо. Затова се опитвам да събера повече инфо по какви закони мога да защитя правата си.
Благодаря
sayenko
Нов потребител

Мнениеот ednokratennik » 14 Фев 2009, 18:00

То и в нашия блок един хитрец е преградил половината общи коридори на мазето, но на никой от съседите не му се занимава с него, и на мен не ми се занимава с него и така хитрецът си ползва общия коридор все едно му е бащиния. Явно тарикатите са успяващите по тези географски ширини
ednokratennik
Младши потребител

Назад към Етажна собственост