начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Въпрос за продажба на земеделски имот ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за продажба на земеделски имот ?

Мнениеот bgtifo » 02 Фев 2009, 20:17

Какъв начина да продам 10 дка земеделска земя в Радомирска област , питам за етапният ред и взаимоотношенията продавач (какъвто аз се явявам) и купувач ?
Към въпроса ми ще добавя още няколко малки подвъпроса като какви такси се заплащат при евентуалната сделка и какви документи трябва да притежавам освен нотариален акт и скици на въпросните площи. Площта е разделена на две части едната полувина 5 категория другата 9 никога не съм се занимавал с подобни неща а и не разполагам с финансова възможност да се занимавам с правна помощ за вероятно елементарният въпрос който задавам. Ще ви бъда много благодарен ако проявите разбиране и получа смислен и по възможност бърз отговор.
bgtifo
Младши потребител

Re: Въпрос за продажба на земеделски имот ?

Мнениеот ceko1969 » 03 Фев 2009, 00:39

По принцип купувачите са много добре запознати с необходимите процедури. Ако им нямате доверие или се страхувате от измами другия вариант е да се обърнете към адвокат. (за по сигурно)
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот bgtifo » 03 Фев 2009, 01:21

Благодаря за отговора , най-вече ме интересува въпроса с таксите които се заплащат при самото осъществяване на сделката , изхождайки от предположенията ми става въпрос за споразумение между мен и клиента да го наречем , което се прави пред нотариус и там вече нещата стават мътни и да страхувам се от измами.
bgtifo
Младши потребител

Мнениеот idealista » 03 Фев 2009, 02:28

1."Етапният ред"..е покупко-продажба,която се извършва пред съответният орган,удостоверяващ сделката-нотариус.Не съм запозната с документите,които притежавате или дали имате предварителен договор с купувача,в който да са описани параметрите на бъдещата сделка,но освен нотариален акт,който твърдите,че имате и скица на имота/всеки един имот/,са ви необходими и удостоверение за наследници,данъчна оценка,както и декларации,като последните се попълват при изповядване на сделката...Ако сте семеен/а-съпруг/а също трябва да присъства.
Документа за прехвърлянето,ще го изготви нотариуса,така че не се притеснявайте..още повече,че вие сте продавачът.
2.Отношенията продавач-купувач са договорни и се извършват по надлежния за този вид сделки ред.
3.Таксите са в зависимост от цената на имота.
Надявам се,съм била максимално кратка и ясна!
*.. contra impudentem stulta est nimia ingenuitas ..*
Прекаленото благородство спрямо безочливия е ГЛУПОСТ !!!
Аватар
idealista
Младши потребител

Мнениеот bgtifo » 03 Фев 2009, 15:11

Отново много благодаря ,получих доста полезна информация дано се оправя.
bgtifo
Младши потребител

Мнениеот vaniii » 03 Фев 2009, 15:35

На първо място трябва да се снабдите с актуална скица на имота и данъчна оценка. По документа за собственост може да видите кой точно е собственик. Най често този документ е решение на поземлената комисия за възстановяване на собственост, но може и да е нот. акт. Ако вие фигурирате като собственик добре, ако не Ви трябва удостоверение за наследници. Самата сделка представлява покупко-продажба и се осъществява пред нотариус. Всички документи които ще ви са нужни за сделката са - док. за собственост, скица, дан. оценка. Всичко останало би трябвало да се подготви от нотариуса-нот. акт и декларации.
Важно е също и дали имате сключени арендни договори за въпросната земя.
Ако имате трябва и декларация от арендатора.
Относно таксите -зависят от дан. оценка на имота.
vaniii
Нов потребител

Мнениеот ceko1969 » 03 Фев 2009, 16:34

Има практика при която купувача купува имотите "на пълномощно" т.е. Вие му давате заверено специално пълномощно (с което той се снабдява с всички необходими документи: скици, дан. оценки и др. и Ви представлява пред Общината, ОСЗиГ, Нотариус и др. институции) + заверени декларации. Всичко това може да бъде заверено дори и при кметски наместник, но да не забравите да си получите парите в момента на заверяването. Този вариант е най удобен за продавача, но трябва да сте сигурен, че купувача няма да има проблеми с изповядането на сделката тъй като в някой пъломощни има клауза при която ако сделката се провали поради нередовни документи от страна на продавача същия връща на купувача получената сума от продажбата в двоен или троен размер.
Успех.
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот bgtifo » 03 Фев 2009, 22:56

Не съм си и мечтал да имам толкова отговори и информация по тази тема просто поклон пред всички отговорили , безкрайно ви благодаря и съм респектиран към вас. Фактологията около имота / нивите , които искам да продам е наглед елементарна , имам нотариален акт , имаХ скици но се оказа че те пък имали давност шест месеца и сега трябвало да ходя поземлената комисия на Радомир за да изкарам нови като опоменатата от тях сума днес разбрах е скромна , нещо от сорта на десетина лева. Имота който продавам съм го получил чрез дарение и доколкото знам на този етап не се изискват наследници и т.н. но дори и да се изискват това не ми представлява проблем. Имам двама болни родители с куп неплатени сметки висящи на държавата и това е един от начините да се издължат. Съжалявам за евентуално допуснатите правописни и пунктоационни грешки но пиша под влиание на емоциите а и съм много радостен за това че ми се оказва такова внимание за пореден път в форума , нямам думи!

След като видя какво ще се случи при посещението ми при поземлената комисия ще пиша отново тук дано нещата да станат възможно най-бързо защото бирниците и кредиторите няма да чакат дълго , а то това им е и работата де.

Чао и много здраве на всички желая!
bgtifo
Младши потребител

Мнениеот ceko1969 » 03 Фев 2009, 23:53

bgtifo като финализираш сделката били споделил какви са цените на земеделските имоти в момента, че търговията напоследък се запече.
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот bgtifo » 04 Фев 2009, 23:44

Благодаря на отговорилите!
bgtifo
Младши потребител

Мнениеот olioniko » 08 Фев 2009, 15:48

Важно е също и дали имате сключени арендни договори за въпросната земя.
Ако имате трябва и декларация от арендатора.

Това задължение отпадна защото член 4а отпадна на 6 февруари 2009.

Виж тук - http://lex.bg/laws/ldoc/2132550145 ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

Чл. 4а. (Нов - ДВ, бр. 13 от 2007 г., отм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.)
olioniko
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Фев 2009, 17:42

Има вокацио легис, поне три дни.На практика закона влиза в сила утре.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба