начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Сложен казус - повторна продажба на дял от имот, от държават

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сложен казус - повторна продажба на дял от имот, от държават

Мнениеот petertr » 14 Ное 2008, 12:53

Здравейте,

Имам доста сложен имотен проблем, по който ми трябва съвет, както по самия проблем, така и за добър адвокат, тъй като каквото и да науча тук, все пак нещата ще трябва адвокат да ги движи.

Проблемът е следният:

Имам придобит имот по сделка с държавата. При купуването му в акта за държавна собственост е отразено, че имотът е изцяло държавен и като такъв ми е продаден. Оказва се обаче, че към него имало реституционни претенции, които са удовлетворени от съда чрез даване на около 20% дял в имота на реститута. Това обаче не е вписано от държавата в акта за държавна собственост. Т.е. човекът си има съдебно решение, но то не е отразено, и така аз като купувам, няма как да знам, че има проблеми около имота.

Сега човекът си иска 20-те %, но иска също и да влезе в правото ми на купувач на имота като ми плати на мен. Т.е. един вид аз съм купил 80% от съсобствен имот, без имотът да е предложен първо на него, и той иска да ме измести. Въпросът обаче е,че аз като съм купувал, не съм купувал дял, а съм купил всичко. Т.е. не може да се каже, че съм знаел, че поемам риск делът ми да се откупи принудително после.

Въпросният човек не е вписал съдебното си решение, с което са признати 20-те му %. Моята сделка с държавата е вписана веднага. Т.е. в момента има налице вписване от наша страна, и невписване от негова. Това обаче не изключва той сега да се впише. Самият човек има документ, издаден му от държавата - от ведомството съсобственик на имота, че делът му е вписан в акта за държавна собственост. Не знам това заменя ли пълноправно вписването в службата по вписвания. Независимо от този документ, вписване в самия акт няма - защото са правени някакви преиздавания на актовете, замяна с нови и при прехвърлянето явно някой чиновник не си е свършил работата и не е пренесъл вписването.

Така ситуацията е напълно объркана. От морална гледна точка признавам правото на човека на неговите 20%. Те наистина са си негови и той не е виновен, че държавата не си е свършила работата. Но моята покупка също е напълно изрядна. Естествено не съм съгласен да попадна в позицията на купувач от съсобственик, който може да бъде заменен, защото аз не съм знаел, че купувам от съсобственик.

В момента единствената защита, която виждам, е това, че първи сме вписали нашата сделка. Рових по нета и разбрах, че съдебните решения за признаване на собственост също трябва да се вписват, т.е. това недоглеждане на другата страна би трябвало да е наше предимство. Но дали вписването в акт за държавна собственост заменя напълно другото вписване.

Бъркотията е пълна и изобщо не виждам изход. Реално нямам проблем да му изкупя дела, но спорът като че ли не е за неговия дял, а за моя, тъй като аз съм купувал преди 4 години, когато цените са били далеч по-ниски. Сега ако ми встъпи в правата изобщо няма да получа цена, отговаряща на пазара.

Можете ли да препоръчате и добър - дори да е по-скъп, адвокат по такива дела...
petertr
Младши потребител

Re: Сложен казус - повторна продажба на дял от имот, от държават

Мнениеот petertr » 15 Ное 2008, 11:04

"Уеуеее" както се казва.

За София говоря. Ако взема добър адвокат, какъв е шансът да запазя имота за себе си.
petertr
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба