начало

Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г. Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г.

Проблем с етажна собственост и своеволия без ОС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с етажна собственост и своеволия без ОС

Мнениеот LakeG » 15 Юни 2008, 20:20

Както ще си проличи, гражданското право не ми е стихията.
Казуса, в който по неволя сме забъркани, е следния:
Стар блок на 6 етажа с 24 апартамента. Покривът е поправен, но външната мазилка и подпорните колони върху покрива са меко казано в доста лошо състояние. Има предписания на общината за саниране. Последвала покана от нас до съсобствениците за извършване на изолация и ремонтни работи, припадащата ни се част от които с готовност ще заплатим. Следва контрапредложение да се отдаде правото на строеж над сградата срещу направата на външна изолация, като правото на строеж е оценено на 1,40лв. на кв.метър. Естествено липса на съгласие от наша страна. Следващо общо събрание не е обявено, нито провеждано.
Изведнъж отгоре на блока се появява реклама, закрепена доста зле и включена в общата инсталация на блока. Договорът е слючен от самопровъзгласилия се домоуправител при незнайно какви параметри с твърдението, че парите от реклама ще се използват за саниране на блока. При въпрос от наша страна за параметрите на договора и чие е решението бе отговорено, че то било взето преди 4 години на общо събрание /точно преди да се нанесем/. Това става преди три месеца. Понастоящем същата леря-домоуправител е сключила и друг договор за реклами върху блока, при което целия покрив е опасан от тежки винкелови конструкции, закрепени единствено върху 47 годишен парапет...Общо събрание отново не е имало. Тя е събрала подписи на част от живущите, че са съгласни и така е сключила договора.
Параметри и срок на договора не знам, защото отказва да предостави каквито и да било документи, защото нямало да излязат от дома й... :shock:
Та, в един момент ми писна от глупости, които застрашават пряко живота ни, минавайки отдолу, та се питам какво да предприема. Имам идеи да сезирам общината/която също притежава апартаменти в блока пък и има отношение към опасностите, дето висят от покривите/ и полицията. Чудя се дали мога да предявя и съдебна претенция, за да се спре това безумие.
Ще съм ви много благодарна за идеи!
LakeG
Потребител

Мнениеот Magnollia » 16 Юни 2008, 14:44

Общината няма никаква работа да Ви свърши, защото те нехаят за своята собственост (именно затова от 1 юни 2006г до 31. декември 2008г. е спряла да тече придобивна давност върху общинска частна собственост).

Съветвам Ви да обжалвате решенията на ОС на ЕС. В съда ще се направи проверка доколко са валидни и съответно сключените договори - следва ли да бъдат унищожени. Освен това искайте в същия процес (не знам доколко е допустимо да съединявате такъв иск) с с друг иск експертиза за устойчивостта, стабилността и безопасността на рекламните конструкции.

Успех
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот LakeG » 16 Юни 2008, 16:05

Това е един от проблемите - няма решение на ОС, защото не е имало такова :evil:
Затова се чудя дали първо да не поискам от общината да приложат чл.57а от ЗУТ, защото наистина е много опасно да висят над главите на хората тея реклами, а и не мисля, че има разрешение за поставянето им.
Благодаря Ви за отговора! Дано се активизират, все пак, а ако не, ще обжалвам отказа им - реален или мълчалив по съдебен ред :roll:
LakeG
Потребител

Назад към Етажна собственост