начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на строеж

Мнениеот Анелия » 12 Мар 2005, 16:20

Строителна фирма ми предлага да закупя право на строеж върху определен апартамент с конкретна жилищна площ, както и с право на собственост върху процент от общите части от сградата. Ще ви бъда много благодарна ако ми кажете трябва ли в нотариалния акт да настоявам да се включи и право на собственост върху част от земята.
Анелия

Re: Право на строеж

Мнениеот monteskio » 12 Мар 2005, 16:25

Зависи, дружеството -строител дали е собственик на земята. Ако не е - няма как да Ви породаде ид.част, от нещо, което не притежава.Константна практика е страителя да има само учредено право на строеж. В този случай, може да е прехвърли имено само правото на строеж върху конкретно индивудиализиран имот - с всички необходими безелеи - разпределение, кравдратура, граници, както и ид.части от общите части на етажната собственост.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Ant » 12 Мар 2005, 18:40

Доколкото съм запознат, така е само в Сф.
Тук, във Варна, практиката е обратна - строителят често е вече собственик на земята и продава съответните части от нея на клиентите.
Върпос на избор. Различна е и цената, разбира се.
Лично аз, винаги настоявам за прехвърляне и на и.ч. от пр. на собственост в/у земята. Стува ми се по-стабилно и естествено. Решава и някои бъдещи отношения.
Съгласен съм с колегата Монтескьо, че ако строителят не притежава, не може да прехвърли. Не е невъзможно и да приемете и само пр. на строеж, разбира се. Така са повечето панелки.
Лек ден.
Ant

Мнениеот Гери » 12 Мар 2005, 18:42

А тук си е прецедент строител да прехвърли ид.ч. от земята :)
И се чудя как въпреки огромния брой измами, хората продължават да купуват!
Гери

Назад към Строителство и регулация