- Дата и час: 02 Дек 2024, 21:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
присъди за полицаите, убили Чората
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Мисля,че действително полицейската професия е много стресова, много рискова.
Нещата са такива: Престъпниците съзнателно изкарват извън нерви полицаите - за да се оплакват после от насилие върху тях.
Полицаите НЕ МОГАТ да издържат:
- нито на психическия стрес;
- нито могат да бият.
НЕ МОГАТ да бият.
Като следовател имах за началник-ареста бивш БОКСЬОР.
Удряше на места,където Много боли , и не оставят следи. И няма смърт, няма телесни повреди.
Но МНОГО БОЛИ.
А тези - на Чората - тъп "хамалски" бой.
Каквото и да си говорим - тези са вечните рискове на тая професия: психическото равновесие и СМЪРТТА.
Никоя смърт не е оправдана - винаги е имало ДРУГ начин.
И полицаите трябва да работят върху проблемите в работата си.
Защото съд и присъди - ще има винаги.
И убийството - винаги е непростимо.
Нещата са такива: Престъпниците съзнателно изкарват извън нерви полицаите - за да се оплакват после от насилие върху тях.
Полицаите НЕ МОГАТ да издържат:
- нито на психическия стрес;
- нито могат да бият.
НЕ МОГАТ да бият.
Като следовател имах за началник-ареста бивш БОКСЬОР.
Удряше на места,където Много боли , и не оставят следи. И няма смърт, няма телесни повреди.
Но МНОГО БОЛИ.
А тези - на Чората - тъп "хамалски" бой.
Каквото и да си говорим - тези са вечните рискове на тая професия: психическото равновесие и СМЪРТТА.
Никоя смърт не е оправдана - винаги е имало ДРУГ начин.
И полицаите трябва да работят върху проблемите в работата си.
Защото съд и присъди - ще има винаги.
И убийството - винаги е непростимо.
- stroitel
- Потребител
Eдно уточнение за "изрезките" от вестниците за онези, които се опитват да боравят с наказателно-правна материя. Ако си отворят помагалото за работа, на някое място там би трябвало да намерят:
Законни поводи
Чл. 208. Законни поводи за започване на разследване са:
...
2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;
...
Това съвсем не означава да се възприемат от тях и правните тълкувания на журналистите за разпространяваните по този начин факти или предположения за факти.
За побоя при задържането на уличени лица (които се ползват с презумпцията за невинност), за причиняването върху тях на леки телесни повреди от охраната (без да се оставяли следи по тялото) и за умишленото им подлагане на побоя и на другите, включително сексуални, престъпления от други арестанти чрез държането им в една и съща килия с тях, мисля че това прави от полицаите, които ги практикуват, престъпници, които следва да се преследват още по-строго като се има предвид, че действат в кръга на службата им.
Полицията е стожер на законността и тя не бива да се превръща в развъдник на престъпници, включително чрез прикриване на вършещите се в редиците й престъпления. Същевременно подобряването на заплатите и на материалните условия на труд на полицаите ми се струва, че биха допринесли за ограничаването на този феномен на прехода.
Законни поводи
Чл. 208. Законни поводи за започване на разследване са:
...
2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;
...
Това съвсем не означава да се възприемат от тях и правните тълкувания на журналистите за разпространяваните по този начин факти или предположения за факти.
За побоя при задържането на уличени лица (които се ползват с презумпцията за невинност), за причиняването върху тях на леки телесни повреди от охраната (без да се оставяли следи по тялото) и за умишленото им подлагане на побоя и на другите, включително сексуални, престъпления от други арестанти чрез държането им в една и съща килия с тях, мисля че това прави от полицаите, които ги практикуват, престъпници, които следва да се преследват още по-строго като се има предвид, че действат в кръга на службата им.
Полицията е стожер на законността и тя не бива да се превръща в развъдник на престъпници, включително чрез прикриване на вършещите се в редиците й престъпления. Същевременно подобряването на заплатите и на материалните условия на труд на полицаите ми се струва, че биха допринесли за ограничаването на този феномен на прехода.
Последна промяна GeorgiKERELOV на 13 Ное 2007, 23:09, променена общо 1 път
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Ох, годсподине, господине... Като се замисля, че вчера Ви се бях вързал на постовете !
Сега пак чета "размишленията и страстите" Ви и честно казано... Наивния ентусиазъм, в мненията Ви, в комбинация с тоталното Ви невежество, но пък гарнирано със солидно убеждение за превъзходство... Ох, всичко това буди у мен само... примирена усмивка.
С индивиди, като Вас е наистина е излишно човек да дискутира. Бъдете поне жив, здрав и щастлив.
Сега пак чета "размишленията и страстите" Ви и честно казано... Наивния ентусиазъм, в мненията Ви, в комбинация с тоталното Ви невежество, но пък гарнирано със солидно убеждение за превъзходство... Ох, всичко това буди у мен само... примирена усмивка.
С индивиди, като Вас е наистина е излишно човек да дискутира. Бъдете поне жив, здрав и щастлив.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Да, съдът явно е приел, че има пряк умисъл. Даже медиите говорят за предумисъл, но трябва да се види присъдата какво точно казва. Дали убийството е целяло да се затвори устата на Чората, за да не разкрива друго престъпление - тук само можем да гадаем.
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
GeorgiKERELOV написа:
Теоретично - съгласен съм.
Обаче:
1.Задържате престъпник,който не бяга, НО ви дърпа, плюва, рита, скубе, псува,заплашва ....мноооого варианти.
2.Ами ако престъпника не бяга, но и не иска да изпълнява вашите нареждания - просто си седи на масата /или в килията/- и не иска да се мръдне?
В тези случаи как ще постъпите вие?
- stroitel
- Потребител
Постъпва се съгласно инструкциите, но прилаганата сила не може да надвишава преследваната цел. Държавната принуда винаги се прилага с мярка и никога безпричинно. Прекачи ли се мярката, има произвол.
Голяма част от полицаите обаче имат навика, след като неутрализират съпротивата на лицето (поваляне на земята и поставяне на белезници), да го понатупат превантивно, за да е послушно занапред. Побоят е особено жесток при първоначалното задържане на лицата в отсъствие на външни свидетели. Погледнете практиката на съда в Страсбург по делата срещу България, за да се убедите.
Голяма част от полицаите обаче имат навика, след като неутрализират съпротивата на лицето (поваляне на земята и поставяне на белезници), да го понатупат превантивно, за да е послушно занапред. Побоят е особено жесток при първоначалното задържане на лицата в отсъствие на външни свидетели. Погледнете практиката на съда в Страсбург по делата срещу България, за да се убедите.
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
По принцип бях решил да не пиша. Но действително ми се повръща от защитници в пубичното пространство на престъпници като въпросния Чората, когато на някои наистина им е паднало"пердето". Явно терора от мафията и страха който имат над хората за някои колеги е за предпочитане пред реда и законността?!?
Още през 2005г. на конференция в БТА на тема Бездействието на прокуратурата, където изложих своите виждания за промяна както в процесуалното законодателство така и от паралелните правни способи за защита на пострадалите от престъпления, казах на организаторите че ако видя ВИП колега койдо да говори отново по случая Чората, и изнася доклад , то аз нямам място на този форум. Въпросът е принципен поне за мен. Явно липсата на наказателно правосъдие, довежда до "друг" начин за прочистване на "големия" боклук. Идеята е отново на САЩ, макар че го крият и трябва да го крият. Преди години изтече информация за извънбюджетна сметка с която конгреса финасира "охранителна" фирма в която служители са бивши агенти на ЦРУ,ФБР, Сикрет сървис ,САС и други спец. служби с единствената задача , с цел заобикаляне на международните договори и за да не се накърнява имиджа на САЩ, вършат частно , "мръсната " работа, която се оказва неизбежна. а тя е събиране на доказателства за тероризъм и наркотрафик и "прочистване" на боклука. Ако стане издънка с някой от "фингърите" или от "чистачите" , те не са държавни служители и САЩ отрича да има нещо общо с тях. Пабло
Ескобар престъпник № 1 за 20 век с над 2 милиарда печалба на година от кока също беше разстрелян като куче и никой не си и помисля да води разследване срещу полицаите извършили това.
Навсякъде има престъпност но никъде делът и влиянието на сенчестия бизнес не е толкова силен както в България. Затова когато това наистина застрашава устоите , а те са застрашени, някои личностти бяха "пенсионирани" след като отказаха индулгенция. Хора които нямат страх нито от бог нито от закон, е ако продължават в този дух ги чака съдбата на Жан Моне Великия магъстър на ордена на тамплиерите. Изненадан съм че има осъдитени присъди. Но това е знак че полицията и полицаите "трябва" да играят с Мафията.
Честито. Това е знак че "уличното правосъдие" ще доминира над официалното държавно.
Още през 2005г. на конференция в БТА на тема Бездействието на прокуратурата, където изложих своите виждания за промяна както в процесуалното законодателство така и от паралелните правни способи за защита на пострадалите от престъпления, казах на организаторите че ако видя ВИП колега койдо да говори отново по случая Чората, и изнася доклад , то аз нямам място на този форум. Въпросът е принципен поне за мен. Явно липсата на наказателно правосъдие, довежда до "друг" начин за прочистване на "големия" боклук. Идеята е отново на САЩ, макар че го крият и трябва да го крият. Преди години изтече информация за извънбюджетна сметка с която конгреса финасира "охранителна" фирма в която служители са бивши агенти на ЦРУ,ФБР, Сикрет сървис ,САС и други спец. служби с единствената задача , с цел заобикаляне на международните договори и за да не се накърнява имиджа на САЩ, вършат частно , "мръсната " работа, която се оказва неизбежна. а тя е събиране на доказателства за тероризъм и наркотрафик и "прочистване" на боклука. Ако стане издънка с някой от "фингърите" или от "чистачите" , те не са държавни служители и САЩ отрича да има нещо общо с тях. Пабло
Ескобар престъпник № 1 за 20 век с над 2 милиарда печалба на година от кока също беше разстрелян като куче и никой не си и помисля да води разследване срещу полицаите извършили това.
Навсякъде има престъпност но никъде делът и влиянието на сенчестия бизнес не е толкова силен както в България. Затова когато това наистина застрашава устоите , а те са застрашени, някои личностти бяха "пенсионирани" след като отказаха индулгенция. Хора които нямат страх нито от бог нито от закон, е ако продължават в този дух ги чака съдбата на Жан Моне Великия магъстър на ордена на тамплиерите. Изненадан съм че има осъдитени присъди. Но това е знак че полицията и полицаите "трябва" да играят с Мафията.
Честито. Това е знак че "уличното правосъдие" ще доминира над официалното държавно.
- nezret
- Потребител
Колега nezret,сравнението със съдбата на Жан Моне- Великия магистър на ордена на тамплиерите е меко казано неуместно.Явно не сте добре запознат с неговата съдба и съдбата на неговия орден.Той и рицарите-тамплиери са обвинени от френския крал Филип Хубави,по поръчение на римския папа,в множество престъпления и ереси-едно от друго по-смешни...И с каква цел-заграбването на богатствата на тамплиерите,натрупани от кръстоносните походи и банковото дело/лихварство/.А що се отнася до престъпници като Чората-знаем кой допусна разграбването на България и съществуването на подобни люде и кой после започна да ги отстрелва...И все пак,и те имат права...А полицейският произвол се наказва дори и в САЩ...
- lawyer_v
- Младши потребител
А не беше ли -Великия Магистър-Жак дьо Моле?А Жан Моне (пълно име на френски: Jean Omer Marie Gabriel Monnet) e френски предприемач и държавник. Считан е за един от бащите на Европейските общности.Това все пак е история -трябва да сме точни
- dirdri
- Младши потребител
Ще се съглася с корегата nezret!!! Макар и не на 100%....
И нека не бъркаме историята, моля....Великият магистър е имал съвсем друга функция........
И нека не бъркаме историята, моля....Великият магистър е имал съвсем друга функция........
- Gabi1
- Потребител
Съгласен съм с колегата didri,наистина е Жак дьо Моле.А функцията му е да управлява ордена на тамплиерите-най-общо казано.А сравнението на колегата nezret между Моле и Чората е наистина неуместно.Първият е уважаван за времето си Велик магистър на свръхбогат рицарско-монашески орден,а Чората-малко бандитче в ограбена държава.
- lawyer_v
- Младши потребител
КРАДЕЦ НА РЕЛСИ ПРАЩА ПОЛИЦАИ "БИЯЧИ" В СЪДА
http://lex.bg/news.php?lang=bg&id=13952
"Вече е внесен обвинителен акт срещу тях в Софийския военен съд за нанасяне на лека телесна повреда (чл.130, ал.1 от Наказателния кодекс). Ако бъдат признати за виновни, ченгетата могат да отнесат до две години затвор или пробация."
http://lex.bg/news.php?lang=bg&id=13952
"Вече е внесен обвинителен акт срещу тях в Софийския военен съд за нанасяне на лека телесна повреда (чл.130, ал.1 от Наказателния кодекс). Ако бъдат признати за виновни, ченгетата могат да отнесат до две години затвор или пробация."
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Между ЧОРАТА /като част от организираната престъпност/, тамплиерите, Ескобар - има едно общо нещо.
От една страна - всички те са били много могъща "фирма".
От друга - и в трите случая таза фирма е "скочила" на държавата. Започнала е да регулира отношенията в обществото.
Поискали са те да са "последна инстанция".
Точно това е причината държавата да ги атакува.
Така тамплиерите,така Земундския клан в Сърбия,така Ескобар, Илия Павлов умря след като се появи в Народното събрание и т.н...
В момента "Държавата" е най-съвършения механизъм, с който да се организира обществото.Мафията, фирмите,са някакви несъвършени нейни подобия.
И в случай на непосредствена заплаха от тях Държавата действа при условията на "крайна необходимост".
Затова съм съгласен с nezret -и според мен правилата /инструкции за работа/ - не е задължително да се спазват в случая.
Друг е въпроса,че мафията може би трябва да се остави да съществува в ограничени размери - като противовес на мощна атака на легалния бизнес - срещу държавата.
От една страна - всички те са били много могъща "фирма".
От друга - и в трите случая таза фирма е "скочила" на държавата. Започнала е да регулира отношенията в обществото.
Поискали са те да са "последна инстанция".
Точно това е причината държавата да ги атакува.
Така тамплиерите,така Земундския клан в Сърбия,така Ескобар, Илия Павлов умря след като се появи в Народното събрание и т.н...
В момента "Държавата" е най-съвършения механизъм, с който да се организира обществото.Мафията, фирмите,са някакви несъвършени нейни подобия.
И в случай на непосредствена заплаха от тях Държавата действа при условията на "крайна необходимост".
Затова съм съгласен с nezret -и според мен правилата /инструкции за работа/ - не е задължително да се спазват в случая.
Друг е въпроса,че мафията може би трябва да се остави да съществува в ограничени размери - като противовес на мощна атака на легалния бизнес - срещу държавата.
- stroitel
- Потребител
Inspector_MBP написа: -> Наркоманът убил ПРЕДУМИШЛЕНО 18 годишната си бивша прятелка с преправен газов пистолет - 9 г. лишаване от свобода.
-> Убиецът, който заколи таксиметровия шофьор в София, по рано тази година - 7 г.
-> Днес виден бизнесмен по черноморието, а преди време клиент на МВР, лежа 6 (или 7, вече не помня) години за това, че преби до смърт жена си и след това инсценира грабеж в дома си, за да прикрие убийството. Преди това същият е осъждан за зверско изнасилване с още по зверски, побой над пострадалата.
-> Двамата РЕЦИДИВИСТИ отвлекли британски гражданин през декември 2005, дъжали го като заложник и водили огън срещу полицията, при задъжането им- 4 г. и 5 г.
-> Сводникът принуждавал момченца на по 15-16 години в София д проституират - 11 месеца.
-> Шофьор, с предходно осъждане, убил човек посред бял ден в София с 2.1 алкохол в кръвта си и опитал да избяга от местопроизшествието - 3 г. - УСЛОВНО.
-> Служители на МВР, изпълняващи задълженията си, причинили телесна повреда на съпротивляващо се лице при задържане, от което е последвала смъртта му - 19 г. и 18 г.
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ !
Погнусен съм.
Съжалявам инспекторе но не е работа на Служители на МВР, изпълняващи задълженията си, да се прават на ГОСПОД и да само раздават правосъдие!!!!!
В белите страни при подобен ГАФ министри на МВР дават оставки, при нас принципа е "... и шефа каза ПАРИ нема действайте"!!!
А всичко по-горе е решение на СЪДА, да имаш възражения против ТЕХНИТЕ решения??? Такива факти ТИ-ИНСПЕКТОРЕ,СЛЕДОВАТЕЛИ И ПРОКУРОРИ сте дали на съда така е осъдил!!!!!
Въпроси инспекторе?????
Но на мен като кибик и гражданин на тая Република ти казвам-има отказ ТИ И ПРАВНАТА СИСТЕМА ДА ПРАВОРАЗДАВАТЕ!!!!
Щом до сега според Гл.Прокурор сте за циклили над 800 000 дела и над 12 000 осъдени престъпници, не са помирисвали и ЕДИН ДЕН затвора, за какви ХИЛЯДИ ЧЕСТНИ ПОЛИЦАИ, СЛЕДОВАТЕЛИ, ПРОКУРОРИ И СЪДИИ ИМА ДА МИ ГУВОРИТЕ ПРИ ТИЯ 800 ХИЛ. ОТКАЗАНИ И ЗАБАТАЧЕНИ ДЕЛА + РАЗХОЖДАЩИ СЕ БАНДЮГИ"!!!!
Като гражданин на България ИНСПЕКТОРЕ, ПОГНУСЕН СЪМ ОТ ВАШАТА РАБОТА!!!!
Кибик Блаже
- blag009
- Младши потребител
bisotipa написа:аз искам да питам кои точно полицай от цитираните пет е нанесъл удара и/или ударите в главата на Чората. Все пак наказателната отговорност е лична. този кръвоизлив е причинен от нещо като удари. Не мога да коментирам професионалната подготовка и т-н- на служителите на РЗБОП БЛАГОЕВГРАД, довели до този резултат. Но искам да знам как точно е установено колко са ударите по главата наЧората и кои от петимата полицай е нанесъл удара причинил смъртта му.
Въпроса няма нищо общо с това кои е Чората. става въпрос за правосъдие за всички. И за полицайте.
не съм запознат и с първоначалните следствени действия и събрани ли са достатъчно доказателства в тази насока. Но ако фаталният удар е един или два , то останалите четири или трима полицай осъдени са невинни. В човешки план един срещу пет е доста смешно като оправдани еза боя. Но юридически са някои от тях невинни.
А случайно уважаема bisotipa да Ви интересува тува което пишеше по весниците , че в разстояние на 7 дни(не си спомням в момента) имаше две епикризи, родителите на убитото момче ОТКАЗАХА да ГО погребат и т.н. И Вие да питате кой е нанесъл фаталният удар!!!!
Амче , наисина , ако Чората не е имал влиятелен роднина ВИЕ КАТО ЮРИСТ, КАК БИХТЕ КВАЛИФИЦИРАЛИ ТОВА БРУТАЛНО УБИЙСТВО, КОЕТО Е ЩЯЛО ДА ОСТАНЕ НЕ НАКАЗАНО???
Или като при Нар.съд в края на 40-те г. Всичко е ясно, да влезне убития !
- blag009
- Младши потребител
NEUVEDOMEN написа:Много е спорна квалификацията според мен. Не съм запознат с доказателствата, но да се приеме, че е налице пряк умисъл /или евентуален такъв за причиняване на смърт/, трябва да са налице изключително сериозни доказателства. Предстои въззивно и касационно разглеждане със сигурност.....почти съм убеден, че така постановените присъди няма да останат в сила...
Абсалютно съм съгласен ... шъ бъдат осъдени на толкова дни , колкото са лежали в ареста + условна присъда с изпитателен срок!!!
На бас !!!!!
- blag009
- Младши потребител
stroitel написа:Само аз ли виждам тази ОЧЕВАДНА диспропорция в тежестта на наказателно правната репресия ???
НАПЪЛНО съм съгласен с Inspector_MBP.
Диспропорциите са очевадни - просто тези полицаи са УМРЕЛИ КУЧЕТА.
Всеки от тях е НИКОЙ в тая държава.
Открай време такива момчета служат за оправяне на статистиките.
Убеден съм - за делата срещу Валъо Топлото, срещу Маргините - никога няма да лежат те в затвора,нито СОФИЯНСКИ.
Просто - няма равноправиеняма равноСЪДИЕ!
Строител прав си при тия министри и тия премиери наистина полицията е умряло куче, то на ТЯХ им се иска и народа да е така , ама - ядец , шъ ги преживееме тия хубавци!!!
Кибик Блаже
- blag009
- Младши потребител
Човешката простотия, уважаеми колеги, е като пътищата - край няма! Един свършва, друг започва.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
-
Inspector_MBP - Потребител
lawyer_v написа:Съгласен съм с колегата didri,наистина е Жак дьо Моле.А функцията му е да управлява ордена на тамплиерите-най-общо казано.А сравнението на колегата nezret между Моле и Чората е наистина неуместно.Първият е уважаван за времето си Велик магистър на свръхбогат рицарско-монашески орден,а Чората-малко бандитче в ограбена държава.
Та на въпроса драги ми lawyer_v от кого е ограбена държавата , ОТ МАЛКОТО БАНДИТЧЕ ЧОРАТА?????
Отговори си на въпроса и шъ видиш къде е "закопано" котето!!!!!
Кибик Блаже
ПП. Бих Ви задал едно въпросче с не повишена трудност , но ..... шъ имате ли куража да отговорите господа юристи?????
Например , колко закони има след десети, правени за ДАДЕН ЧУВЕК??? Например "АнтиКуцкова", Лучано, Ванко-І и т.н.??
- blag009
- Младши потребител
Знаем от кого е ограбена държавата,а Чората е един малък човек в тази ограбена държава,който има своите права и задължения.Може да е престъпник,може да не е-това се доказва от съда.По-важното е другото,че тунелът не свършва и скоро няма дя свърши...
- lawyer_v
- Младши потребител
|
|