начало

Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г. Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г.

едновременно обучение в повече от един ВУЗ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

едновременно обучение в повече от един ВУЗ

Мнениеот fester1 » 11 Апр 2007, 15:09

Идва днес при мен една засукана студентка и ми тресва следния въпрос: "Мога ли да уча по две специалности в два различни ВУЗ - а едновременно?" Казах й, че не съм срещал текст в Закона за висшето образование, който да го забранява и я насочих към съответната дирекция в МОН, защото нашата институция се занимава само със средното образование. Но този въпрос взе да ме гложди, защото никога не съм си го задавал като студент. Чл. 70, ал. 1, т. 3 от ЗВО дава право на обучение по повече от една специалност, но не забранява обучението по втората специалност да е в друг ВУЗ.
fester1
Потребител

Мнениеот zornunddorn » 11 Апр 2007, 15:36

но нали, като се запише в единия ВУЗ ще предостави ориганала на дипломота и той ще остане приложен към досието. как ще престави същия оригинал във втория ВУЗ? :roll:
zornunddorn
Потребител

Мнениеот lpa » 11 Апр 2007, 15:55

Няма да е същият оригинал. Ако няма законова пречка за това, СОУ-то би молго да ти издаде диплома, евентуално!?!
lpa
Младши потребител

Мнениеот fester1 » 11 Апр 2007, 15:56

Ами ще представи нотариално заверено копие, предполагам :roll: Не знам, ако знаех със сигурност, нямаше да се интересувам.
fester1
Потребител

Мнениеот tatkobarba » 12 Апр 2007, 08:14

Ами аз си мисля, че отговорът на въпроса се крие в крилатата фраза "една засукана студентка " :lol: :lol: :lol:
tatkobarba
Потребител

Мнениеот marter » 12 Апр 2007, 09:04

Няма пречка да се изучават паралелно две специалности независимо, че са в различни университети. НО...има различни изисквания, т. е. в някои е необходимо да се покаже документ, че на кандидатстудентския изпит е изкарана оценка, различна от "слаб" - независимо в кои ВУЗ. В други - може да се издържи допълнителен приемен изпит. Може да се "прехвърли" от един ВУЗ в друг, както и да се прехвърли от една специалност в друга (може да има т.нар. "приравнителни изпити"). Резултатът от паралелното обучение е две дипломи за висше образование по съответните специалности. :wink:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот lpa » 12 Апр 2007, 09:51

Това веднага ме навежда на въпроса има ли пречка да се изучават две еднавки специалности в различни университети?
lpa
Младши потребител

Мнениеот fester1 » 12 Апр 2007, 10:24

Е, трябва да си достатъчно богат(а), глупав(а) и може би не толкова "засукан(а)" :lol:
В МОН се води регистър на завършилите студенти. Само това знам :wink:
fester1
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Апр 2007, 10:45

Нека се води регистър, ама забранено ли е да учиш повторно същата специалност?
Само не знам каква би била целта - повишаване на успеха, диплома от по-престижен ВУЗ...?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот fester1 » 12 Апр 2007, 12:04

За средното образование е ясно казано: "Гражданите нямат право да повтарят успешно завършен клас и повторно да придобиват образование от една и съща степен в държавни, общински и частни училища" - чл. 24, ал. 13 от Закона за народната просвета и чл. 2, ал. 3 от правилника за прилагането му. Би трябвало да има нещо такова и в областта на висшето образование. :roll: Във всеки случай в ЗВО май няма такава забрана.
fester1
Потребител

Назад към Общи дискусии