- Дата и час: 30 Ное 2024, 10:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мярка за Неотклонение"Домашен арест"
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Мярка за Неотклонение"Домашен арест"
Как точно се изпълнява МН"Домашен арест"-т.е.-полоцай ли дежури пред дома на лицето ,на което е наложена мярката или...?И къде е уредено това?
- v_myglata_sym
Re: Мярка за Неотклонение"Домашен арест"
моля да ме извините ако въпроса ми е не на място, но много ще съм благодарен ако някой посочи нормативна база.....
- v_myglata_sym
Когато има такава мярка, лицето няма право да напуска жилището си. Правят се периодични проверки - телефонно обаждане или проверка от патрул. Ако става въпрос за "опасен престъпник" може да му зачислят и пост - нали Бойко Борисов се оплакваше, че така губел един джип, който можел да се използва за по-полезни цели, вместо да виси пред дома на обвиняемия:))
- alexander_tonev
Много ви благодаря за отговора, поразсея ми се мъглата...:))Сега се боря с търсачката на APIS-а за да намеря кога и как органите на МВР осъществяват контрола по спазването на тази МН ...ама нещо не става и в случай,че някой хубав човек знае къде е уреден този въпрос-ще му бъда благодатен ако сподели...?:))
- v_myglata_sym
Значи, има Закон за МВР, Правилник към Закона за МВР и Инструкция № 1 от 22.03.2004 г. за работата и взаимодействието на органите на предварителното разследване. Но, доколкото успях да видя, и там нищо по-конкретно не се казва относно контролирането на тази мярка (но не в смисъл от съда - замяна с по-лека или по-тежка), а контрол за изпълнение на задължението от обвиняемия да не напуска жилището си. Съжалявам, че не мога да Ви помогна повече, явно тези неща ги урежда "практиката":)
- alexander_tonev
Олекна ми много! Благодаря-цитираните от вас НА ги проврих, и наистина там не е указано как се осъществява контрол по изпълнение на задължението обвиняемия да не напуска жилището си:))Благодаря Ви,че си направихте труда да ми отговорите бързо! Оценям отделеното от Вас време!
- v_myglata_sym
Привет, колега!
И аз ще кажа нещо от практиката. Имам клиент под домашен арест и доколкото знам от него периодично го посещава кварталния. Но в никакъв случай не дежури полицай пред или около дома му. Когато трябва да се яви в следствието за разпит, следва да бъде конвоиран, но обикновено сам си ходи до там, защото сега никой не знае дали от Съдебна полиция следва да изпратят служители, или от МВР. Дори следователя не може да се справи с този проблем, отвсякъде го "режат". Но като цяло задържания под домашен арест трябва сериозно да си седи в къщи, защото, ако го хванат, че не е там... не знам как ще го оправя адвоката.
И аз ще кажа нещо от практиката. Имам клиент под домашен арест и доколкото знам от него периодично го посещава кварталния. Но в никакъв случай не дежури полицай пред или около дома му. Когато трябва да се яви в следствието за разпит, следва да бъде конвоиран, но обикновено сам си ходи до там, защото сега никой не знае дали от Съдебна полиция следва да изпратят служители, или от МВР. Дори следователя не може да се справи с този проблем, отвсякъде го "режат". Но като цяло задържания под домашен арест трябва сериозно да си седи в къщи, защото, ако го хванат, че не е там... не знам как ще го оправя адвоката.
- хммм
То е ясно има определение на съда за МН "домашен арест" и препис от него се изпраща на н-ка на РПУ. Той от своя страна разполагайки с оперативна самостоятелпост решава, организира, контролира изпълнението на тази мярка със специфичните методи на полицията определени в ЗМВР. Какво има тука та да се пише специален НА.
- volodqj
По тази причина и самите полицаи не знаят какво да правят и в зависимост от случая най-често нищо не правят. Ако се сети кварталния може да го провери дали си е в къщи. Но ако е много известен - може и пост да му сложат. във всеки случай ако мисли да се отклонява от дома си - да внимава да не го прави така, че да бие на очи, защото все някой може да се сети, че е под домашен арест.
- мима
Фактът , че материята по контрола по изпълнение на мярката не е изрично уреден идва да каже, че вероятно полицията проверява и при устна заповед.Така че умната , осбено ако иде реч за нарушаване на мярката.
Съвсем приятелски!
Съвсем приятелски!
- Deputy_Major
Мисля че никаде няма точна формолировка относно домашния арест
но мисля че ако имате изготвен обвинителен акт който е влезал в съда домашния арест трябва да се контрулира от съда и проверките да се извършват от съдебната охрана. а за напускане на дома по някаква причина се пуска молба до съдя докладчика .
А ако е в досъдебна фаза дознание или следствие би трябвало да се извършват проверки от районните управления и за всеко излизане да се иска разрешение от наблюдаващия прокурор.
но мисля че ако имате изготвен обвинителен акт който е влезал в съда домашния арест трябва да се контрулира от съда и проверките да се извършват от съдебната охрана. а за напускане на дома по някаква причина се пуска молба до съдя докладчика .
А ако е в досъдебна фаза дознание или следствие би трябвало да се извършват проверки от районните управления и за всеко излизане да се иска разрешение от наблюдаващия прокурор.
- akhenaten
- Младши потребител
Re: Мярка за Неотклонение
Един клиент с м.н."Домашен арест" в момента вече е в Испания.v_myglata_sym написа:Как точно се изпълнява МН"Домашен арест"-т.е.-полоцай ли дежури пред дома на лицето ,на което е наложена мярката или...?И къде е уредено това?
- tanj
- Младши потребител
Re: Мярка за Неотклонение
а при кои случаи се прилага мярката и каква е максималната и продължителност
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
-
justmy - Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|