начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Придобиване на земя - СИО от съпруг чужденец

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на земя - СИО от съпруг чужденец

Мнениеот МЧП » 27 Юли 2004, 18:54

Колеги, може ли някой да ми помогне в следния казус:
Бракът е между българин и германка. Съпругът българин желае да придобие земя в България. Какъв е режимът за съпругата германка - предвид забраната за придобиване на земя от чужденци и режимът на СИО в България , по силата на който ако единят съпруг придобие собственост, другит съпруг автоматично става съсобственик? Как се разрешава тази колизия? РАзпоредбата от Конституцията изключва ли разпоредбите на СК?
МЧП

Re: Придобиване на земя - СИО от съпруг чужденец

Мнениеот донна2 » 27 Юли 2004, 20:51

потърси във форума преди около месец и половина имаше подобна тема
донна2

Мнениеот МЧП » 27 Юли 2004, 21:57

Намерих темата във форума, но там не се казва нищо конкретно и съществено.Просто е зададен въпроса, но няма отговор. Някой е предложил съпруга чужденец да не се включва в нотариалния акт. Но за възникване на СИО няма значение на чие име е придобит имота - другия съпруг става автоматично съсобственик по силата на това, че единия съпруг е придобил вещно право по време на съществуващ валиден брак. Въпросът е не как да се оформи сделката за да мине пред нотариуса, а какво е действителното фактическо и правно положение на съпруга чужденец - става ли той съсобственик на земята?
МЧП

Мнениеот shveda » 27 Юли 2004, 22:24

Аз се сблъсках с подобен проблем. Съпругата беше чужд гражданин - рускиня. Имотът беше деклариран в ТДД като съсобствен на двамата и двамата заплащаха данъци за него. При продажбата му и двамата се явиха при нотариуса и подписаха като продавачи.
shveda
Потребител

Мнениеот didide » 27 Юли 2004, 22:55

Темата е много подробно разработена в учебника по МЧП на Тодор Тодоров.
Възможните решения са две: 1) да се приеме, че имотът не става СИО, защото имаме противоречие между Конституцията и СК, т.е. че става индивидуална собственост на съпруга, който е български гражданин; ИЛИ 2) да се приеме, че въобще не може да се осъществи такава сделка. Само че второто решение определено е абсурдно и като краен резултат ще доведе до ограничаване на правоспособността на съпруга - български гражданин (само защото е женен за чужденец). Лично аз споделям първото решение.
Разумно ми се струва следното: І вариант (правили сме го)-като купувач на сделката се явява само съпругът - български гражданин. Когато някога дойде време за продаване (и ако няма промяна в законодателството) на сделката ще се яви като продавач пак само съпругът- български гражданин. А за сигурност съпругата заверява декларация, че знае за сделката, че е съгласна с цената и т.н.......(смисълът е да почне да тече 6-м. срок);
ІІ.вариант - земята да се закупи на името на доверен човек /на преклонна възраст и без наследници по закон:)/ и после той да я дари на съпруга- български гражданин.
ІІІ вариант- в контекста на онова Тълкувателно решение за ЕТ (което аз лично не възприемам) - съпругът български гражданин си регистрира ЕТ и го купува като ЕТ. Е, тука вече може да се фантазира и на тема ЕООД.
didide

Мнениеот Anwalt » 28 Юли 2004, 10:10

Според мен най-приемливо и логично е разрешението, че имотът не става СИО, защото имаме противоречие между Конституцията и СК. Но това разрешение е неизгодно за съпругата чужденка, защото имотът се купува с по-голяма част нейни средства и нейните интереси не са защитени. Какво ще стане при евентуален развод или ако съпругът българин продаде земята?
Смятам, че въпросът за СИО и придобиване на земя при брак с чужденец е голяма празнина в законодателството, особено в предвид нарастващия брой смесени бракове.
Anwalt

Мнениеот cinderella » 28 Юли 2004, 10:20

І вариант може малко да се разшири, като: (а) съпрузите купуват сградата и правото на строеж, и (б) съпругът - бълг. гр. купува земята. Така ще има, струва ми се, по-голяма сигурност за съпруга - чужденец, която търси Anwalt.
cinderella

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 13:59

В момента няма построена сграда. Но за да се обезпечи сигурността на съпруга чужденец може ли да се нправи следното: съпругът българин купува земята и след това, вече като собственик на зземята учредява право на строеж на съпругата си чужденка, за да може съпругата чужденка да е сигурна, че ще получи 1/2 идеални части от сградата, която предстои да се построи.
Другият вариант е първо да се построи сградата и съпругът като единствен собственик на сградата (защото е единствен собственик и на земята) да прехвърли на съпругата си 1/2 от собствеността върху сградата. Но докато се построи сградата и стане прехвърлянето съпругата ще е в незивестност и несигурност. Затова по -добре е съпругът булгарин да й учреди право на строеж след като той сам придобие земята. За това няма пречки, или?
МЧП

Мнениеот si_di » 28 Юли 2004, 14:19

Дали имотът ще има статута на СИо зависи къде е сключен брака.
si_di
Младши потребител

Мнениеот didide » 28 Юли 2004, 14:25

Да си направят двамата съпрузи едно ООД с по 50% всеки. После да купят земята на името на ООД и готово.
didide

Мнениеот didide » 28 Юли 2004, 14:28

Горното го казвам в допълнение на предишния ми постинг от bgnet.bg (все съм си аз и от bgnet.bg и от einet.bg) :)))
didide

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 15:47

Бракът е сключен в България. Но какво значение има този факт ? Фактът, че бракът е сключен в България не отменя забраната на Конституцията за придобиване на земя от чужденци, нали?
Хипотезата попада под действието на две императивни норми (от Конституцията и СК), които си противоречат и тъй като Конституцията е върховен закон, логично е да се приеме, че в този сличай се изключват разпоредбите на СК относно СИО и имотът става лична собственост на съпруга българин. Но от тук нататък трябва да се помисли за последиците , най-вече с оглед сигурността на съпругата чужденка, особено при положение, че имотът се купува с по-голяма част нейни средства.
МЧП

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 15:51

Но така ще плащат всеки месец осигуровки за съдружник, което в продължение на години доста ще оскъпи имота. А ако ООД-то се прекрати , съпругата чужденка пак няма да може да получи своя дял от земята, защото пак ще се сблъска със забраната на Конституцията и ще сме в изходна позиция.
МЧП

Мнениеот si_di » 28 Юли 2004, 16:05

Ако беше сключен в друга държава, където не е позната правната фигура СИО имотът можеше да бъде закупен от съпругата и в брачния договор да си уредят отношенията.
si_di
Младши потребител

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 16:49

Но дори да беше така, как съпругата чужденка щеше купи земя в България?
МЧП

Мнениеот si_di » 28 Юли 2004, 16:56

Според вашия въпрос съпругът българин желае да придобие земя в българия, а не неговата съпруга иска да си купи такава.
si_di
Младши потребител

Мнениеот конституция » 28 Юли 2004, 17:08

Чужденците могат да закупуват земя в България само чрез смесени дружества,т.е. при участие на българи и чужденци при учредяването им. По този начин англичаните, гърците и т.н. изкупуват в момента земята ни. Знам го от личен опит и е легално, не противоречи на забрана в Конституцията.
конституция

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 18:58

Съпругът иска да придобие земя, но не иска съпругата му да е в незигодна позиция, защото земята ще се придибие с по-голяма част нейни средства и тя няма да стане съсобственик само поради забраната на Контитуцията, а не защото тя или съпругът българин не искат съпругата да стане съосбственик. Това което искат съпрузите е да купят земя, да построят сграда и да са гарантитрани правата и на двамата, особено на съпругата чужденка, която поради забраната на конституцията е в по-неизгодна позиция.
МЧП

Мнениеот ipon » 28 Юли 2004, 19:12

няма законова пречка съпругът да придобие в собственост земеделска земя.
Поради забраната за чужденци,при евентуален развод,съпругата може да претенд
ира паричната равностйност на своя дял/презумцията е 1/2/ могат да се предявят и други претенции .....
ipon
Потребител

Мнениеот shveda » 28 Юли 2004, 20:14

И аз мисля така.
shveda
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси