начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Имот под наем

Казуси за недвижими имоти

Имот под наем

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 16:01

Ситуацията е следната: Давам апартамент под наем.Имам сключен договор за една година, с платен депозит от един месец. Наемателите напускат апартамента преди изтичане на договора, като се издължават за консуматите направени за периода на живеене. Редно ли е да върна депозита?
Гост

Мнениеот Никой » 27 Яну 2006, 16:18

Да, защото депозита е оставен като гаранция именно при такива случаи и то ако напуснат без да заплатят направените от тях разходи.
Никой

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 16:44

Зависи как сте договорили прекратяването.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 21:38

V dogovora imate grafa,,Uslovija za prekratiavane na dogovora"
Obiknoveno e s ednomesichno predizvestie .Ako sa go spazili - im vrastate depozita.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 21:44

p.s a ako niama takiva uslovija v dog., si zadarjate kalziona
Гост

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 11:18

Всичко зависи от това какво сте уговорили в самия договор. Не знам какво имате предвид под депозит, но вероятно това е капарато, което квартирантите са Ви платили преди настаняването си в апартамаента. По принцип мисля, че то се връща, но само когато договорът за наем е безсрочен. В случая не знам, трябва да се консултирате с юрист!
Гост

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 19:56

Niama nujda da se konsultirate s advokat.Tova, koeto vi napisah predi poslednija ,,gost"; koito pishe ,che ne znae, e pravilno. Az imam naemateli i sam prouchila tozi vapros.Kakvo pishe v dogovora pri ,,uslovija za prekratiavane na dog"?
Гост

Re: Имот под наем

Мнениеот Наемодател » 30 Яну 2006, 08:35

Anonymous написа:Ситуацията е следната: Давам апартамент под наем.Имам сключен договор за една година, с платен депозит от един месец. Наемателите напускат апартамента преди изтичане на договора, като се издължават за консуматите направени за периода на живеене. Редно ли е да върна депозита?

За да не върнете депозита е необходимо в договора да е упоменато, че
депозитът включва неплатени консумативи по жилището и напускане преди договорения срок с неспазване срока на предизвестие (ако е вписан такъв в договора)!

Не ми се струва нормално всички консумативи да са изплатени към момента на напускане - някои сметки идват след 1 месец. Включени ли са в договора за заплащане консумативи като - данък сграда, такса смет (особено, ако имотът е в Сф и таксата е 5% по-висока за страната), такса за отчитане на топломери (ако е с парно) ?
А ако договорът не е и нотариално заверен, при всички случаи можете да задържите депозита за пропуснати ползи поради предсрочно напускане.
Наемодател

Мнениеот Гост » 30 Яну 2006, 12:37

Danak sgradi, danak smet se plastat ot sobstvenika.Neobichaino bi bilo da se plastat ot naematelia.
Niama znachenie dali dogovorat Vi e not. zaveren ili ne - kapziona moje da zadarjite samo ako ne e spazeno vremeto za predvaritelno uvedomenie ili ako ne sa plateni konsumativite, no smetkite za tiah naistina izlizat edin mesez po - kasno . Zatova i kalziona se vrasta po - kasno.
Гост

Мнениеот Гост » 30 Яну 2006, 17:44

Благодаря на всички които ми отговориха на питането и споделиха мнение по моя въпрос. Аз може и да съм една от малкото "щастливки", чийто наематели си платиха сметките в аванс, но наистина в договора ни имаше член - "пропуснати ползи". И тъй като аз намерих веднага наематели, мисля че нямам "пропуснати ползи" и е редно и човешко да върна депозита. Благодаря още веднъж на тези които се включиха по моята тема.:)
Гост

Назад към Имотни казуси