начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Пореден въпрос за нотариалния акт

Казуси за недвижими имоти

Пореден въпрос за нотариалния акт

Мнениеот Лия » 25 Яну 2006, 15:55

Моля за съдействие!

Как мога да издам нотариален акт на апартамент в жилищна сграда, която е построена преди около 8 години. Имам акт. 16 и разрешение за ползване, които са на цялата сграда.
Посъветваха ме да подам молба в дан.администрация за данъчна оценка,която ми е необходима за издаването на нотариалния акт,но пък преди 8 години,когато е бил завършен строежа на сградата,не е подадена данъчна декларация за жилището/т.е.не са плащани данъците оттогава/. А от дан.администрация ми искат нотариален акт за издаването на данъчната оценка...
Проблем ли ще бъде недекларирането на имота навреме и какви ще бъдат последствията от това за издаването на нотариалния акт.

Благодаря предварително.
Лия

Re: Пореден въпрос за нотариалния акт

Мнениеот Гост » 25 Яну 2006, 17:26

Лия написа:Моля за съдействие!

Как мога да издам нотариален акт на апартамент в жилищна сграда, която е построена преди около 8 години. Имам акт. 16 и разрешение за ползване, които са на цялата сграда.
Посъветваха ме да подам молба в дан.администрация за данъчна оценка,която ми е необходима за издаването на нотариалния акт,но пък преди 8 години,когато е бил завършен строежа на сградата,не е подадена данъчна декларация за жилището/т.е.не са плащани данъците оттогава/. А от дан.администрация ми искат нотариален акт за издаването на данъчната оценка...
Проблем ли ще бъде недекларирането на имота навреме и какви ще бъдат последствията от това за издаването на нотариалния акт.

Благодаря предварително.

декларирайте имота ... ще Ви бъдат изчислени данъците 5 год. назад и след това ще можете да се снадбите с данъчна оценка!
Гост

Мнениеот Пантер » 26 Яну 2006, 16:32

Не е вярно, няма да ви начислят данъците, тъй като вие ще кажете, че сградата е била окончателно построена 1 месец преди подаването на декларацията. Ще представите договор за стротилство за сградата в данъчното за да ви направят данъчна оценка.
Пантер

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 16:40

А защо строителната фирма не Ви е придвижила документите. Вие трябва заедно с неин представител да изповядате сделката пред нотариус, защото се касае за покупко-продажба.
Никой

Мнениеот Лия » 26 Яну 2006, 17:29

Как да декларирам имота като в данъчното не ми признават акт.16/образец 16/-служителката ми казва,че това не било акт.16 и ме праща в общината да декларирам имота.
Досега съм ходила три пъти в данъчното и един път в общината и не съм задвижила още процедурата. Толкова различни и некомпетентни съвети получих,че затова още се лутам.
И как да кажа, че сградата е била окончателно построена преди 1 месец като всички останали съседи са декларирали апартаментите си след завършването на строежа на сградата през 1998 г и в последствие са си издали и нотариален акт.
А защо сме спали ние тогава - се питам аз - та сега сме в това положение...
Лия

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 17:40

И аз това се питам! За да декларирате имота в данъчното Ви искат нотар.акт. За първоначалната оценка ще трябва да представите някакъв предварителен договор със строителната фирма.
Никой

Мнениеот 11111 » 26 Яну 2006, 17:42

Лия написа:Как да декларирам имота като в данъчното не ми признават акт.16/образец 16/-служителката ми казва,че това не било акт.16 и ме праща в общината да декларирам имота.
Досега съм ходила три пъти в данъчното и един път в общината и не съм задвижила още процедурата. Толкова различни и некомпетентни съвети получих,че затова още се лутам.
И как да кажа, че сградата е била окончателно построена преди 1 месец като всички останали съседи са декларирали апартаментите си след завършването на строежа на сградата през 1998 г и в последствие са си издали и нотариален акт.
А защо сме спали ние тогава - се питам аз - та сега сме в това положение...

в никой случай не декларирайте,че е построен преди месец... най малко носите наказателна отговорнст
11111

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 18:07

Да за декларация с невярно съдържание по чл. 313 от НК.
Никой

otg.

Мнениеот harmaiani » 26 Яну 2006, 20:28

Вероятно съседите Ви са декларирали апартаментите си след построяване на сградата в груб строеж, което се констатира с акт образец 14 и удостоверение на общината за степента на завършеност на сградата, което се представя в данъчното и въз основа на него се издава удостоверението за данъчна оценка, а оттам и констативен нотариален акт. Акт образец 16 и разрешението за ползване не са задължително условие за издаването на такъв нотариален акт, те удостоверяват, че цялата сграда е нанесена в кадастъра и е годна за ползване. Но тъй като се издават за цялата сграда и вероятно на името на строителната фирма, то Ви е необходимо разрешението за строеж, издадено на строителната фирма и договора за възлагане на строителство, който сте сключил с нея. С тях и с Акт образец 16 и разрешението за ползване отидете в общината.
harmaiani

Мнениеот Лия » 27 Яну 2006, 12:52

Благодаря на всички отговорили на въпроса ми.

Последно питане ...
Понеже, апартамента не е бил използван по никакъв начин досега, трябва ли да се платят данъците му от 1998г,когато е бил завършен строежа до сега?
От май 2005 г започнахме с ремонтните работи и обзавеждането на жилището и в момента живеем там.
И понеже жилището се води на името на майка ми/тя е негов единствен собственик/, но тя е и съсобственик в жилището, в което живеят с баща ми,което е в друг град, ще ползва ли облекчение в плащането на данъци в последствие?
Лия

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 13:04

В данъчното ви искат документа за собственост. Ако имате НА за право на строеж това е достатъчно за да си регистрирате жилището , но представяте и акт 16 и разрешение за ползване. Попълвате Приложението към данъчната декларация и сте готови. Срокът за деклариране беше 2 месеца и ако се пропусне има глоба. Дали се ползва жилището е от значение за определяне на такса смет.
Гост

Мнениеот Васил » 27 Яну 2006, 14:28

А ако имаш нот. акт , но нямаш разрешение за ползване-можеш ли да го декларираш имота в данъчното.
Защото вече ме побъркаха от компетентни мнения.
Васил

Мнениеот Никой » 27 Яну 2006, 14:49

Нотариалният акт удостоверява право на собственост, което право включва всички ограничени вещни права, а такива са правото на ползване, правото на строеж и правото на преминаване така че само собственика може да учредява ограничени вещни права. Надявам се отговорих на въпроса.
Никой

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 11:23

Трябва да се декларира имота по данъчен път, за да се направи данъчна оценка на имота, а след това да се снабдите с нотариален акт!
Гост

Назад към Имотни казуси