начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Валидност на отказ от наследство

Казуси за недвижими имоти

Валидност на отказ от наследство

Мнениеот Момчил » 21 Юли 2005, 19:24

Здравейте.
Изправен съм пред следния казус. Реституиран ми е имот като наследство от дядо ми починал през 73-та година. Освен мен, като наследник, в удостоверението за наследници, е вписана и моята братовчедка, която на 29.2.92г. подава молба за отказ от наследство. В решението с което ми се връща земята е вписана дата 4.3.92г. за дата на молбата на базата на която е издадено това решение, а законът по който е реституирана земята е от 91г. Разбрах че има становище от ВКС 99г. по този казус и тълкуванието на отказа от наследство, но адвокатът при когото се консултирах не можа да ми даде повече информация.
Молбата ми е да дадете становище дали този отказ е в сила за реституирания имот и ако да, защо. Защо неможе според общинския адвокат е ясно - чл.9а от закона за наследството, ако не се лъжа.

Приятен ден,
Момчил.
Момчил

Мнениеот idler » 23 Юли 2005, 11:17

Момчиле ,според мен юриста на общината (а може би на ОСЗГ) е имал предвид нормата в чл.91а от ЗН . Правилно твоя адвокат е казлал че трябва да се има предвид и РКС №3 от 4 февруари 1999г. по дело 32 от 98г.Възможно е да има отношение и РКС №15 от 98 по дело 12 от 98г

Цитирам част от гл.III от горното решение(РКС №3 от 4 февруари 1999г. по дело 32 от 98г..):
"Законодателно е прието че правото на наследника да продаде тази част от от наследството,включваща реституирани имоти,включително и земи,внесени в ТКЗС ,ако наследството се е открило след след одържавяването или внасянето на земите в ТКЗС, възниква от момента на възтановяване на собствеността или правата на собствеността върху тези имоти.Правото на наследника да приеме или откаже частта от наследството, в която има такива имоти,също възниква от момента на възтановяването на собствеността.
Следователно купувачът на наследството преди влизане на реституционните закони в сила и наследниците, придобили права върху наследството поради отказа на един , направен също перди момента на реституцията, не могат да придобият собственически права спрямо тази част от наслдството вклщчваща земи внесени в ТКЗС".

Не споменаваш следните факти:
С кой закон са отчуждени и с кои реституирани имотите при твоя казус.

Важно е също и с какви административни актове са отчуждени съответно реституирани твоите имоти(ако има такива). Последното има отношение към това дали и от кога си придобил права по собствеността им ,a така също и братовчедка ти .
(възможно е дори да не е имало законно отчуждаване.)

Едва тогава казусът ти може да бъде решен.
Не бива да тълкувам след като конституционния съд го е направил.
Според мен основния въпрос, който трябва да се разреши ,е от кои момент твоята братовчетка придобива собствеността по отношение на имота.
От тази дата отказа от наследство би бил валиден и по отношение на този имот. Надявам се да се справиш !

Ако ли не така наречените капацитети от сайта вероятно ще ти помогнат.
НЕ РАЗБРАХ АДВОКАТА ПРИ КОГОТО СИ СЕ КОНСУЛТИРАЛ ДАЛИ ГИ Е ИМАЛ ТЕЗИ НЕЩА ПРЕДВИД ИЛИ ПРОСТО НЕ Е МОГЪЛ ДА ТИ РЕШИ ПРОБЛЕМА.
idler

Назад към Имотни казуси