начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

чл.19, ал.6 ЗУТ

Казуси за недвижими имоти

чл.19, ал.6 ЗУТ

Мнениеот mutsa » 11 Юли 2005, 13:51

Колеги, някой прилагал ли е чл.19, ал.6 от ЗУТ. Случаят е следния : имот във вилно селище около 660 кв.м. Собственикът желае да отдели от този имот да кажем 40-50 кв.м. и да ги обособи в самостоятелен имот без застрояване, повтарям БЕЗ ЗАСТРОЯВАНЕ. Идеята е тази част да се полза и от собственика на друг имот - за паркомясто например. Четейки чл. 19, ал.6 ЗУТ считам, че е напълно възможно, все пак ЗУТ въведе изцяло диспозитивното начало при урегулиране на имотите. Гл. архитект на съответната община изпадна в "шах" и каза че до сега не му се било случвало такова нещо, ама да опитам пък ще видим дали ще мине през експертния съвет. Очаквам мненията ви, както и предложения какво е най - удачното предназначение, което мога да посоча за този имот, за да мине през Експ. съвет.
mutsa
Потребител

Мнениеот mutsa » 13 Юли 2005, 18:19

А пък аз си чакам .... Хайде помислете малко и кажете какво си мислите.
mutsa
Потребител

Re: чл.19, ал.6 ЗУТ

Мнениеот Гост » 13 Юли 2005, 23:55

ЗУТ: чл. 19(6) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) ..... техните размери се определят с подробен устройствен план, съобразно санитарно-хигиенните и противопожарните изисквания и съответните устройствени правила и нормативи....

Аз, лично, не смятам, че ЗУТ предоставя абсолютна свобода при урегулирането на имоти или последващото им преурегулиране. Все пак, дори така широко формулиратата ал.6 на чл. 19 от ЗУТ, поставя някакви изисквания - съответните устройствени правила и нормативи и т.н.
Какъв ще е този УПИ от 40 - 50 кв.м.?!
Градоустройството не бива да се прави на парче, а да се изхожда от идеята за общото развитие на дадената територия. Изменението следва да е мотивирано от конкретна обоснована необходимост и подчинено на определените правила за съответната устройствена зона или най-малко на общите принципи на ЗУТ относно планирането натериторията. Другото - не че не се прави - е административно безумие /извинявай за острия ми език - не е лично към теб, знам, че се опитваш за защитиш позицията, която ти трябва, но просто ми е писнало от откачени ПУП-ове/
Аз не бих одобрил такъв ПУП. УПИ от 40-50кв.м. не става за нищо - пък ако ще да не се застроява. Това направо си е подигравка с градоустройството! Вярно, администрацията има оперативна самостоятелност в случая на ал.6, но, както е казал проф. К. Лазаров, целесъобразността следва да е в рамката на законосъобразността, а законосъобразността на един ИАА, както знаем, са онези не безизвестви пет изисквания, между които и това, ИАА да е съобразен с целта на закона - в случая - с тази на ЗУТ.
Ако на човека му трябва такава площ за паркинг - да си я даде под наем, да учреди на съседа право на ползване и т.н. -всичко друго, но не и УПИ!!! :twisted:
Гост

Re: чл.19, ал.6 ЗУТ

Мнениеот scribtor » 14 Юли 2005, 00:04

Anonymous написа:ЗУТ: Градоустройството не бива да се прави на парче, а да се изхожда от идеята за общото развитие на дадената територия. Изменението следва да е мотивирано от конкретна обоснована необходимост и подчинено на определените правила за съответната устройствена зона или най-малко на общите принципи на ЗУТ относно планирането натериторията. ........ Това направо си е подигравка с градоустройството! ......всичко друго, но не и УПИ!!! :twisted:

Ама ако знаеш калко си прав!!!!!!! :twisted: :evil: :!:
Иначе и от мен, нищо лично. :D
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот mutsa » 14 Юли 2005, 18:06

Тези 40-50 кв.м. не се обособяват и цялата процедура няма да се започне просто, защото на някой му е хрумнало да си разнообразява ежедневието. Разбира се, че си има конкретна причина. Тази част от имота, за която говорим е разположена така, че е единственото място на което съседите могат да направят някаква маневра с автомобилите си, за да направят обратен завой или да влязат с автомобил в собственото си дворно място. Това е така, защото улицата е изключително тясна. Освен това, това място е удобно за паркиране.По тази причина съседите са се споразумели, ако е възможно тази част от парцела да се отдели и да се ползва от всички /2-3-ма собственика в близост/. Ами това разрешение ми се вижда доста по-целесъобразно от колкото сегашното положение.
От друга страна защо да задължаваме собственика да учредява право на ползване, да сключва договор за наем или каквото и да било друго обременяване на имота.
mutsa
Потребител

Мнениеот scribtor » 14 Юли 2005, 23:07

На твоя човек, нещо не му разбирам логиката. Като е такъв самарянин да ходи да си прави ПУП заради комшиите, щото е по-лесно и по- евтино, от това, да сключи договор за наем, заем за послужване или нещо такова.

Колкото до казуса, ще ми е много интересно да разбера становището на общината. Ако ти се занимава, напиши какво е станало. Моето мнение вече го написах.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Гост » 15 Юли 2005, 09:19

Моят клиент всъщност е съседа, който е заинтересован да ползва тази площ. Поради някакви вътрешни отношения собственикът е съгласен да поиска промяна на ПУПа. Целта е това да стане така, че да се обособи имот, който да може да бъде предмет на прехвърлителна сделка. Нито договора за наем, нито какъвто и да било друг облигационен договор не може да даде сигурност на клиента ми, че ще може винаги да ползва тази площ и че тя няма да бъде застроена.
Гост

Мнениеот vokil » 15 Юли 2005, 09:46

В случай , че искате част от единия имот да премине към другия то според мен пътя е друг-предварителен договор между съседите по чл.15 от ЗУТ, попълване на кадастралната основа и договор пред нотариус за прехвърляне на частта от имота.Ако целта е друга-напишете.
vokil
Младши потребител

Мнениеот Гост » 15 Юли 2005, 10:07

Имотът на съседа е от другата страна на улицата.
Гост

Мнениеот Гост » 15 Юли 2005, 10:16

Всъщност точно това искаме - част от единия имот да премине към собственика на другия имот. Тъй като двата имота са през улица няма да стане. За това целта ни засега е да отделим част от него, която да може да се прехвърля или пък да се притежава в съсобственост.
Но все още обмислям какво предназначение да посочим и ако имате идея пишете.
Гост

Назад към Имотни казуси