начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

обжалване на задължително предписание

Казуси за недвижими имоти

обжалване на задължително предписание

Мнениеот милко » 30 Сеп 2004, 22:47

Индивидуален административен акт по смисъла на ЗАП ли са задължителните предписания издавани съгл. чл.131 от Закона за държавния служител и въобще могат ли да се обжалват,пред кой съд и в какъв срок и ако се считат за такива и се обжалват пред окръжен съд не противоречи ли на логиката наказателните постановления наложени за неизпълнение на предписанията да се обжалват пред районен съд
милко

Re: обжалване на задължително предписание

Мнениеот Mb}|{bT » 02 Окт 2004, 13:05

Не зная доколко ще съм полезен, тъй като административното право определено не ми е силата, но това, което си спомням е, че задължителните предписания не са ИАА, а принудителни административни мерки и като такива не подлежат на обжалване.
Mb}|{bT

Мнениеот милко » 02 Окт 2004, 21:38

благодаря все пак,но ми трябва наистина компетентно мнение,защото водя спор с юристите на Главна инспекция по труда,които твърдят обратнотоMb}|{bT написа:

> Не зная доколко ще съм полезен, тъй като административното
> право определено не ми е силата, но това, което си спомням е,
> че задължителните предписания не са ИАА, а принудителни
> административни мерки и като такива не подлежат на обжалване.
милко

Мнениеот Pitanka » 05 Окт 2004, 10:43

Определение № 2998 от 10.05.2000 г. на ВАС по адм. д. № 1303/2000 г., I о., докладчик съдията Виолета Ковачева:
.................................................................................
Установява се, че с протокол от 21.12.1999 г. на РИТ - гр. В., по отношение на жалбоподателката като ръководител на ОССП - гр. Б., са дадени задължителни предписания на основание чл. 404, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда. По своята правна природа тези предписания са принудителни административни мерки по смисъла на чл. 22 и 23 ЗАНН. Това изрично е определено в разпоредбата на чл. 404 КТ, а пък в чл. 405 от КТ е указано, че тези принудителните административни мерки могат да се обжалват по реда на ЗАП. Това е така, тъй като по своята правна същност принудителната административна мярка е индивидуален административен акт по смисъла на чл. 2 ЗАП.
........................................................................................
Pitanka

Назад към Имотни казуси