начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

право на строеж и още нещо

Казуси за недвижими имоти

право на строеж и още нещо

Мнениеот mona » 20 Сеп 2004, 11:38

Не съм на ти с вещното право, затова моля за съвет.
Казусът е следния:
Триетажна масивна сграда е собственост на общината и е включена в активите на общинско предприятие. Земята, върху която е построена сградата не е общинска, а е включена в активите на друго предприятие - кооперация, доколкото ми е известно - не е държавна или общинска собственост.
Въпросът е - Какви права има собственикът на земята. Моето мнение е, че той е
" гол " собственик на земята и евентуално за него е останало правото за надстрояване и пристрояване със съгласието на собственика на сградата.
Вярно ли е това което мисля?
mona

Re: право на строеж и още нещо

Мнениеот tany_ivanova » 21 Сеп 2004, 13:35

Чл.92. Собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго.

собственикът на земята може да предяви претенции за собственост върху сградата, защото се намира в негова земя. за да се извършва надстрояване или прострояване е необходимо неговото съгласие , освен ако няма друго в писмен вид . не е ясно дали собственилкът на сградата има учредено право на строеж върху земята. случаят ми изглежда като заварен от преди 1990 г. . сигурна ли сте че земята не е била отчуждена и да е станала общинска собственост . няма как общината да е останала собственик на сградата, а земята да не е нейна или държавна собственост.

така както сте написали ..... този 'гол' собственик има много повече права отколкото собственика на сградата... особено ако земята е частна собственост
tany_ivanova
Потребител

Re: право на строеж и още нещо

Мнениеот bgjurist » 23 Сеп 2004, 12:51

В добавка, но съвсем малко, собственикът на земята вероятно би могъл да претендира и за ползването й. Не съм запознат подробно с документите и не мога да дам по-конкретен отговор.
bgjurist
Потребител

Назад към Имотни казуси