начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

устна справка??? - проверка на имот за тежести

Казуси за недвижими имоти

устна справка??? - проверка на имот за тежести

Мнениеот питаща » 08 Сеп 2004, 19:24

агенцията за недвижими имоти, чрез която купува и служи за посредник ми каза, че ще, цитирам:"направи устна справка за тежести"!?
каква е тази форма на устна справка?
всеки може д а каже , ч е устно е питал портиера в районния съд, и имота няма тежести?????
има ли някъде регламент з атези "устни справки", каква тежест имат, и какво ми гарантират?
как мога да накарам агенцията да се размърда и да ми направи РЕАЛНА справка-документ в писмен вид ?
питаща

Re: устна справка??? - проверка на имот за тежести

Мнениеот shveda » 08 Сеп 2004, 21:35

Тези устни справки нямат никаква тежест. Тази справка може да си я напрвиш сама за себе си, но ако се наложи след време да докажеш какво си установила, че пише в регистрите, няма да можеш. Регистрите при службите по вписванията, при Районните съдилища са публични, т.е. всеки може да прави справки по тях. Така, че подай писмена молба до съдията по вписванията и поискай да ти бъде издадено съдебно удостоверение, от което да е видно дали имотът има някакви тежести. Съдебната такса е по 5,00 лева на собственик. Нищо сложно.
shveda
Потребител

Мнениеот питаща » 08 Сеп 2004, 22:04

ами честно казано - не мога аз д аго свърша.
първо - къщата, която купувам е в провинцията, аз аз съм на 2000 км от Бг.
затова действам чрез посредническа агенция- БИ трябвало тази агенция д аго направи, а те ми заявяват , че ще ми направят следното, цитирам писмото:

"....Отговарям: това е справка за тежести, т.е. дали къщата е ипотекирана, заложена, дали има учредени вещни права на трето лице и др. Справката се прави в службата по вписвания в съответния за дадено населено място съд. Каквито и сделки да са правени с даден имот те се отразяват в сл. по вписвания. устната проверка се прави веднага, а за писмена се чака седем работни дни. Справката е същата, но едната е в писмен вид.Освен задължителната проверка, за която говорим аз познавам собствениците отдавна, но това го казвам между другото. Аз самата искам да съм спокойна и сигурна. .."

МОЛЯ за съвет!!!!
благодаря предварително.
питаща

Мнениеот jrd. » 08 Сеп 2004, 23:17

Таксата е 20,50лв. - (5,00 + 3,50 + 12,00). Вадят го за 2-3 часа. Винаги ми искат копие от нот. акт.
jrd.

Мнениеот shveda » 09 Сеп 2004, 20:52

Явно в различните съдилища е различна практиката. При нас никога не искат документ за собственост, а д.т. е като казах по 5,00 на собстеник. Ако не са много натоварени я изготвят още същия ден, ако ли не до два-три дни.
За кой ли път законът е различен за различните съдии!!!
shveda
Потребител

Мнениеот донна2 » 09 Сеп 2004, 20:54

и при нас искат копие от акта за собственост приложен към молбата
въпреки ,че като си помисля по името и ЕГН винаги могат за направят справка
донна2

Назад към Имотни казуси