начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

връщане на кола

Казуси за недвижими имоти

връщане на кола

Мнениеот Lusy G » 14 Юли 2004, 00:28

Проблемът ми е следният- преди близо една година заминах за Испания и дадох на мой приятел колата си за ползване, с уговорка за продажбата й след като се върна. Той ми плати 200 лв. и това е абсолютно всичко, което съм получил от него до момента. Колата ми е все още у него и той отказва както да ми я върне, така и да ми доплати уговореното до 2000лв. Провлемът е, че всичко това е само устно договорено, нямаме нищо на хартия.
Как да постъпя? Благодаря ви предварително за отделеното време!
Lusy G

Re: връщане на кола

Мнениеот bgjurist » 14 Юли 2004, 08:03

Ами, ако колата не е прехвърлена, става дума за обсебване (по чл.206, ал.1-НК). Ако решиш да спестиш адвокатска помощ, обърни се към полицията. Но вероятно ще се образува н.о.х.д. и тогава пак, щеш, не щеш, ще се обърнеш към адвокат.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Гери » 14 Юли 2004, 08:19

Другият вариант е да пуснете жалба до съответното РПУ, че колата ви е открадната. И в двата случая обаче (обсебване респ. кражба), колата ще бъде иззета. Може да я искате от прокурора, за отговорно пазене до приключване на сл. действия. Само да не стане, като при един наш клиент РПУ-то пазило колата, а между другото я отдавало и под наем - сега се съдим...
Гери

Мнениеот shveda » 14 Юли 2004, 13:38

По -добре не твърдете, че Ви е открадната колата, защото могат да се появят свидетели на истинските уговорки и ще излезе, че умишлено набеждавате приятеля си. По добре подайте жалба до районна прокуратура срещу него за обсебване на вещта Ви. Прокурорът ще постанови същата да Ви бъде върната, но в зависимост от това, какво ще се установи при проверката, може да започне нак. производство срещу приятеля Ви. Другият начин е по граждански ред, да предявите иск. Но това е по-бавно и по-скъпо.
shveda
Потребител

Мнениеот LusyG » 14 Юли 2004, 14:12

Подал съм жалба до Районна прокуратура и оттогава са минали 6 месеца, но като че ли няма движение по случая. Викнаха ни на очна ставка с приятеля ми и това е всичко. А междувременно той продължава да ползва колата и се притеснявам за състоянието, в което ще я получа, ако въобще това стане...
LusyG

Мнениеот shveda » 14 Юли 2004, 15:19

Поискай обезпечение на бъдещ иск - запор върху автомобила и в определения от съда срок подай граждански иск. Така поне ответникът няма да има право да ползва МПС-то,а може да поискаш от съдия-изп. да го остави при теб на отговорно пазене.
shveda
Потребител

Мнениеот LusyG » 14 Юли 2004, 16:16

Много благодаря за съвета! Това обаче непременно ли е свързано с адвокат? Мога ли сам да поискам налагането на запора? Откъде мога да видя нещо като образец?
LusyG

Мнениеот bgjurist » 14 Юли 2004, 16:22

LusyG, ти адвокатите за балъци ли ги вземаш? Искаш съвет от тях, но ако може, безплатно. Ама безплатен обяд няма.
bgjurist
Потребител

връщане на кола

Мнениеот indi_AD » 15 Юли 2004, 09:08

Има ли издадено пълномощно в полза на приятеля Ви?

...and justice for all!!!
indi_AD

Мнениеот LusyG » 15 Юли 2004, 10:45

Няма издадено пълномощно, всичко беше устна уговорка.
LusyG

Назад към Имотни казуси