начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Право на ползване + ПУРНЕС

Казуси за недвижими имоти

Право на ползване + ПУРНЕС

Мнениеот Объркан » 22 Юни 2004, 12:22

Привет колеги,
Привет!

Отново ме объркаха с едно становище на колега и бих бил благодарен да разбера дали разсъжденията ми са правилни, когато го отхвърлям.

Казусът е следният: Сграда с един собственик, който учредява вещно право на ползване върху част от сградата.
Становището на колегата твърди, без обосновка, че ползвателят и собственикът в сградата са в отношение на етажна собственост и следва между тях да се прилага ПУРНЕС.
Моето мнение (което и ми изнася) е, че етажна собственост няма. Чл. 37 ЗС съдържа според мен определението за ЕС и тя е налице когато: “етажи или части от етажи, заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника, могат да принадлежат на отделни собственици - държавата, общини и други юридически или физически лица”. В случая имам само един собственик и следователно отношенията м/у него и ползвателя не се уреждат съгласно правилата за ЕС, каквато няма, а според договора м/у двамата.

"А дали е така, кой ще ми каже?"

Мерси!
Объркан

Re: Право на ползване + ПУРНЕС

Мнениеот donna » 22 Юни 2004, 12:41

и аз мисля като теб ,голата собственост си е на собственика на имота ,негова е сградата , няма етажна собственост
donna
Старши потребител

Мнениеот e » 22 Юни 2004, 13:08

Върху каква част от сградата е учредил право на ползване - идеална или реална? Общо - дали е ЕС или не зависи от това,дали жилищата са самостоятелно обособени - имат ли отделен вход, санитарен възел, тогава е ЕС, ако не - не. Четете практика по ЗС, ще Ви се изясни.
e

Мнениеот Объркан » 22 Юни 2004, 20:07

Благодаря за мненията,

Е, Реално е определена - в стаи и кв. метри. Входът към сградата е общ и всяка от стаите си има собствен вход...
Можете ли да ме насочите към съответната практика, тъй като нищо не успях да намеря! :(

Благодаря пак, въпреки, че казаното от е ама хич не ми изнася! :)
Объркан

Мнениеот Объркан » 23 Юни 2004, 11:04

Продължавам да не откривам практика по горното мнение на Е... :(

Някой?
Объркан

Мнениеот донна2 » 23 Юни 2004, 11:10

по мое мнение няма да откриеш по простата причина ,че си прав
донна2

Мнениеот Объркан » 23 Юни 2004, 11:38

10х Донна,

Колегата звучи доста убеден в това, а както следва от ник-а ми, аз лесно се обърквам...
А и разполагам само с практиката в АПИС. Вещните неща определено са ми екстра в работата, но точно тоя казус ми е яйце на ....., при това вече добре опечено! :)донна2 написа:
Объркан

Назад към Имотни казуси