начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Строеж,ремонт - шум..какво да правя

Казуси за недвижими имоти

Строеж,ремонт - шум..какво да правя

Мнениеот отчаяно търся помощ » 19 Юни 2004, 10:35

искам малко помощ (извинявам се ако има вече такава тема).
Живея в кооперация до която започна нов строеж - етапа е изливане на основи като инвеститор е частно лице собственик на парцела. Той е наел частна фирма да строи , НО фирмата е приела, че началото на работното време на работниците е 7:30 часа сутринта и не спират работа до 17~17:30 следобяд. Работи се събота и неделя през целия ден. Представете си как ви събуждат в 7:30 часа сутринта с яки почуквания на панелите за полагане на основите и работата на банцинг . Кажете ми има ли някакви разпоредби указващи работното време на строителните компании , за да се съобразяват все пак с гражданите - с часовете за почивка следобяд и въобще има ли някакви разпоредби в това отношение .
А в същото време в самата кооперация има нов собственик на апартамент, който е решил, че ще ремонтира и в часовете 14-16 следобяд и през събота и неделя-- как да реаирам и в този случай.
Предполагам, че има някакъв правилник който регулира тази ситуация.....нещо във връзка с общата собственост и вътрешни правила в една жилищна кооперация.
...(Знам , че за да се извършва ремонт на дадено жилище трябва разрешение от Комисията за стрителен контрол (или нещо такова))
Моля ви дайте ми съвет .
За да се издаде Разрешение за строителство трябва да се мине през някакви контролни органи - те регулират ли тези ситуациии.

Все пак аз като гражданин на тази страна имам право на нормален живот и нормални условия за него - смятам , че всеки трябва да спазва законите , разпоредбите и правилата .Аз ги спазвам, искам и другите да го правят .
Поздрави.
И очаквам вашите съвети.
отчаяно търся помощ

Re: Строеж,ремонт - шум..какво да правя

Мнениеот alexander_tonev » 19 Юни 2004, 13:52

За съжаление, точно в такива житейски ситуации правната система в България най-трудно може да даде някаква реална защита. Разбира се, чл. 50 от Закона за собствеността забранява да се създават притеснения на съседен имот по-големи от обикновените. Във вътрешните правилници на сградите в етажна собственост /тези, които имат такива, са обикновено от преди много, много години:))/ обикновено има разпоредби за пазене на тишина през часовете за почивка - напр. м/у 14-16 ч. Но разбирате, че това важи между съседите в същата сграда. Така или иначе, може да се води иск по чл. 50 ЗС за забрана на определени действия, съставляващи прекомерни притеснения, но едва ли съдебната защита в случая би била ефективна - ще отнеме много време, дотогава строителните работи ще са приключили. А и не е ясно доколко притесненията не следва да се търпят - все пак ясно е, че в условията на усилена строителна дейност съседите ще трябва да търпят повече притеснения, отколкото нормално са трябва да търпят.
Относно спазването на работното време и на времето за почивка на работниците компетентна е инспекцията по труда. Но ясно е, че това няма пряко отношение към Вас, а е в защита трудовите права на работниците на строителя.
Доколкото ми е известно, има законопроект за шумовото замърсяване в населените места. Може би там ще се наложат ограничения на строителите и ще се определят компетентните контролни органи. Засега важат общите разпоредби, които, мисля, не са много ефективни в такива случаи.
alexander_tonev

Мнениеот ipon » 19 Юни 2004, 23:04

В общината ви трябва да има Наредба за спазване на обществения ред,чистота
и прочие... тя се изработва и приема от общенските съвети.В тази наредба със
сигурнос има и разпоредби досежно забраната на дейности нарушаващи спокой
ствието и почивката на гражданите./След това напишете жалба до кмета и общинскиая съвет.Колегата тонев е прав,че защита едва ли ще получите,но опитайте.
ipon
Потребител

Мнениеот имам го този проблем » 20 Юни 2004, 12:43

Нищо не можеш да направиш, само ще си скъсаш още нервите. В държавата институциите НЕ ДЕЙСТВАТ. Те само СИМУЛИРАТ дейност и с право народа се чуди защо плаща данъци.
имам го този проблем

Мнениеот Златева » 22 Юни 2004, 12:21

Имате основание да сте отчаян/а/ , но от друга страна - от всяко безизходно положение има най-малко два изхода.
Вие наистина имате два варианта: 1/ Първо, трябва да има приета Наредба на Общински съвет за обществения ред и т. н. , която регламентира подобни случаи, и бихте могли да подадете жалба до кмета на съответната община, в която да изложите обстоятелствата. 2/ Второ, може да подадете жалба до ХЕИ, в която да изложите оплакванията си от шума. Оттам ще дойдат на проверка и ще извършат замервания - ако децибелите са над допустимите норми, ще издадат предписание.
Не очаквайте чудеса, но и Вие можете да им скъсате нервите - достатъчно е да го пожелаете. Успех!
Златева

Назад към Имотни казуси