начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

комисионна

Казуси за недвижими имоти

комисионна

Мнениеот elan » 22 Мар 2006, 16:01

Моля за компетентен отговор.Занимавам се с недвижими имоти. Пет месеца предлагах вилата на един пенсионер, без договор. След като намерих един познат да я купи, отидохме при адвокат, за консултация, относно нат. акт. На другия ден трябваше да сключим предварителния договор.....те се свързаха и при мен не се появиха.Има ли правен начин да си взема заслуженото. Благодаря предварително.
elan
Нов потребител

Мнениеот rts » 22 Мар 2006, 16:48

:shock: Ако нямате писмен договор за посредническа услуга и необходимите протоколи към него - е много да докажете (за съжаление пред съда), че изобщо ще направили такава услуга на този човек (сама разбирате, че в съда той ще отрича). Вероятността съда да установи наличието на устен договор за посредничеството с всички подробности относно задълженията на Вашия клиент, а и относно обектите, за които сте му посредничили чрез свидетели е много малка, ако изобщо имате свидетели на преговорите и огледите. Консултирайте се с адвокат, ако смятате, че имате свидетели и/или писмени доказателства. rts1@abv.bg
rts
Активен потребител

Мнениеот iana_blagoeva » 27 Мар 2006, 12:14

Ако желаете мога да Ви изпратя договор. Съмнявам се, че Вие нямате такъв, но все пак, ако желаете пишете ми на iana_blagoeva@abv.bg
iana_blagoeva
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 29 Мар 2006, 01:27

Аз на твое място, ще тегля ...... и на клиентите, и на парите и ще си взема съответната поука от случая. На всеки се е случвало да го "прекарат", по-важното е, да извлечеш полезното от случая. А то е: Никога повече не действай без предварително подписан писмен договор. И второ - направи си свестен договор. Ако не можеш сам/сама, консултирай се с някой, за който ЗНАЕШ, че Е НАИСТИНА ДОБЪР....защото...много често евтиния кон излиза скъп...
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот vesselincho » 29 Мар 2006, 11:12

При така описаната от вас фактическа обстановка, мисля, има начин чрез който бихте могла да се компенсирате.Все пак сте извършили разходи по воденето на преговори (важното е те да са реални и непосредствен резултат от преговорите), трудно би могло да се очаква, че съдът би присъдил пропуснати ползи от това, че договора не е сключен.
чл. 12 ЗЗД постановява, че страните дължат обезщетение ако при воденето на преговори и сключването на договори не действат добросъсвестно.Ясно е че обезщетението ще включва претърпените загуби (ползите както казах едва ли ще се присъдят).Но какво означава "действуват добросъвестно"
За повече инфо vesko_atv@abv.bg
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 29 Мар 2006, 23:56

vesselincho написа:Но какво означава "действуват добросъвестно"
За повече инфо vesko_atv@abv.bg

То, по тоя въпрос в учебника на проф. Кожухаром е понаписано доста, по спомен горе-долу това бяха четири задължения на страната - да не прекъсва и да не се отказва от преговорите, без причина; да съобщи на другата страна това което трябва да знае във връзка със сделката, в т.ч. недостатъци и т.н.; да вземе сответните мерки другана страна да не претърпи вреди, намиращи се в причинно-следствена връзка с преддоговорните отношения и последното ... забравих го..., но, според мен, въпросът е, не дали да се води дело - ей тъй за спорт и развлечение, а по- скоро - дали си струва и как ще се докаже на практика.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси