начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Съседът ми ме наводнява.

Казуси за недвижими имоти

Съседът ми ме наводнява.

Мнениеот Saint » 25 Яну 2006, 01:56

Съседът ми, който живее в жилището над моето, ме наводнява по няколко пъти на месец. Резултатите са - огромни мокри петна по стените на спалнята и кухнята ми. Какво мога да направя за да го принудя по административен начин да си отстрани проблемите по хидроизолацията на банята, от която всъщност идва водата в моето жилище? Засега имам два варианта. Първият ми е предложен от юрист - да заведа дело и вещо лице да оцени щетите в апартамента ми. Вторият вариант е да си направя ремонт (който правя всяка година заради него) и след това да застраховам жилището си при условия, които ме устройват от застраховател и при повторно наводнение (което сигурно ще се случи) те да му берат грижите.
Saint

Мнениеот любопитко » 25 Яну 2006, 11:05

Здравейте!
Застраховането на вашето жилище няма да покрие щети нанесени от съседни имоти. Трябва съседът Ви да е застраховал своето и да е включил клауза "Гражданска отговорност" и тогава от неговата застраховка ще се поктият щетите Ви. При няколко застрахователи покритието на ГО е до 2000 лв. Повечето застрахователи не изтъкват факта че не покриват щети от съседи, но някои имат доблестта да си го кажат. Много съм питал и разпитвал за жилищното застраховане, но още не съм си застраховал жилището, защото все-още ми стоят въпроси, на които не намирам ясен и категоричен отговор, а искам да знам за какво си давам парите.
За административните мерки съм чувал, че се подава жалба до общината, те трябва да дойдат на проверка и да направят протокол и т.н.
Успех!
любопитко

за наводнението

Мнениеот Фреди » 25 Яну 2006, 15:15

Не съм съгласна с Любопитко!
Всички имуществени застраховки в които е включен и рискът наводнение,покриват щетите и застрахователите ще следва да изплатят обезщетение, съобразено разбира се с размера на застраховката,т.е. с покритието до което се простира тя.Фактът,че съседът отгоре няма застраховка"Гражданска отговорност" е за негова сметка,тъй като при такива случаи застр.компания предявява регресен иск след изплащане на обезщетението.
Така че това е наистина вариант за спасение.Избирайте си обаче,подходящ и коректен застраховател,на който може да разчитате и където имате познати,които ще ви бъдат полезни.
Фреди

за наводнението

Всички имуществени застраховки в които е включен и рискът наводнение,покриват щетите и застрахователите ще следва да изплатят обезщетение, съобразено разбира се с размера на застраховката,т.е. с покритието до което се простира тя.Фактът,че съседът отгоре няма застраховка"Гражданска отговорност" е за негова сметка,тъй като при такива случаи застр.компания предявява регресен иск след изплащане на обезщетението.
Така че това е наистина вариант за спасение.Избирайте си обаче,подходящ и коректен застраховател,на който може да разчитате и където имате познати,които ще ви бъдат полезни.
Фреди

за наводнението

Фреди

за наводнението

Мнениеот Фреди » 25 Яну 2006, 15:16

Фреди

за наводнението

Мнениеот Фреди » 25 Яну 2006, 15:16

Фреди

Мнениеот любопитко » 25 Яну 2006, 17:38

Застраховките покриват щети от наводнение, причинено от повредени инсталации, повредени уреди и тем-подобни, но сано ако повредата е на "територията" на застрахования имот. При наводняване и каквито и да е щети от съседи - горе, долу, ляво, дясно - няма да си помръднат пръста. Нека интересуващия се специално да пита за това условие конкретния застраховател и ще се убеди. Пет различни застрахователни компании съм проучвал, само в две сами си казаха тази особеност, другите си признаха за същото чак след много настоятелно подпитване. Ако не "вервате" - проверете.
Успех със съседите!
любопитко

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 02:20

Погледни чл.334 и чл.335 от НК.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 14:53

Здравейте, и аз имам подобен проблем състоящ се в капене в банята, интересувам се каква по-точно жалба се подава в общината. Също така ако наема адвокат, какъв би бил резултата.
Благодаря предварително.
Гост

Назад към Имотни казуси