начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

как да прецакам гаден наемодател

Казуси за недвижими имоти

как да прецакам гаден наемодател

Мнениеот помощ » 13 Яну 2006, 00:42

Наех преди повече от три години един магазин. Договора ни беше за 3 години. Още не минали и няколко месеца и хоп-поискаха увеличение на наема. Нямаше накъде и се съгласих. Плащах редовно наема винаги на 1-во число, дума не даваха да се издума да е ден или два по-късно, независимо, че в договора е записан срок от 1-во до 5-то число на месеца. Въпреки това няколко пъти са си искали и по рано от 1-ви наема. Давах го безропотно. Както и да е минаха, 3 години, говорихме с наемодателя - много бил доволен от мен и подписахме анекс за удърлжаване срока на действие на договора с още 3 години. Веднага след това аз изтеглих кредит за да си доразвия бизнеса. Срока на изплащане на кредита ми е 3 години. И днес хоп- изведнъж идва гадината и ми връчва едномесечно предизвестие за напускане на магазина. А този магазин ме храни в момента и ако напусна оставам без работа /не само аз, а и персоналът ми/ и освен това няма да мога да обслужвам вноските по кредита си. да не говорим за това колко пари ми е струвало да ремонтирам и приведа в блестящ вид приличащия на гробница магазин, отделно, че ще ми остане сума ти стока непродадена, а и тя струва пари.... дайте савет какво да правя, не мисля, че трябва да оставя така да ме разиграват. Може би и аз трябва да прецакам по някакъв начин тази гадина!
помощ

Мнениеот gega » 13 Яну 2006, 01:18

Не му предавй владението върху магазина! Дори и да бъде въведен във владение въз основа на осъдително решение, най-много да платиш свободния (пазарния) наем за времето, през който си го ползвал без основание при прекратено договорно правоотношение. Право на задържане не можеш да упражниш, но пък в исков процес можеш да предявиш насрещен иск или възражение за прихващане за извършените от теб разходи, с които се е увеличила стойността на вещта по чл. 59 ЗЗД. Надявам се да съм ти бил от полза, а и съм сигурен, че ще ме послушаш да не напускаш магазина:)))))
gega
Потребител

Мнениеот gega » 13 Яну 2006, 01:21

Не му предавй владението върху магазина! Дори и да бъде въведен във владение въз основа на осъдително решение, най-много да платиш свободния (пазарния) наем за времето, през който си го ползвал без основание при прекратено договорно правоотношение. Право на задържане не можеш да упражниш, но пък в исков процес можеш да предявиш насрещен иск или възражение за прихващане за извършените от теб разходи, с които се е увеличила стойността на вещта по чл. 59 ЗЗД. Но само разходите можеш да претендираш, а не и увеличената стойност, ако има такава!
gega
Потребител

Мнениеот iata » 13 Яну 2006, 10:24

Gеga
az se seshtam obace kakvo mozhe da napravi naemodatelja - ce osigurjavaneto na dostap do pomeshtenieto e negovo zadalzhenie i po tazi pricina kogato dogovora bade prekraten i naematelja spre da plashta naema i toj shte ima pravo da ne predostavja povece dostap do pomeshtenieto. Toest mozhe da smenja kljucalki, da kani hora v magazina, da si pravi kakvoto iska. Za koeto na naematelja shte mu se stazhni.
No bi mogal primerno da poiska izvarshvaneto na speshen osnoven remont na pomeshtenieto v opredelen srok. Da se nadjavame samo ce ima kakvo da se remontira :) :)
iata
Потребител

Мнениеот steli_na » 13 Яну 2006, 12:13

Откажи подписването на анекс за увеличение на наемната цена и изпращай последния договорен наем с пощенски записи.
Ако ти изпрати писмено предизвестие за прекратяване на договора за наем можеш да предявиш иск за съществуването на договора и за осъждането му да си изпълнява задълженията по договора. Ако извърши фактически нещо, с което да ти пречи да ползваш - подай тъжба до прокуратурата за самоуправство, както и да предявиш иск за порпуснати ползи от неизпълнението на задълженията му по договора.
Има един номер, който прилагат наемодателите - снабдяват се със задължителин указания от общината за извършването на ремонтни работи по поддържане на сграда.:?
При всички случаи потърси ново помещение за магазина си.
А единственото, което се сещам да го прецакаш е да провериш в данъчното дали си е декларирал действителните доходи от наема.
steli_na
Потребител

Мнениеот Гост » 17 Яну 2006, 18:11

Колеги, защо давате "съвети" на човека без да знаете какво пише в договора за наем и по-точно какви са правата и задълженията на страните? Недейте да говорите така, на сляпо... Обикновено договорите за наем се изготвят "в полза" (грубо казано) на наемодателя.
Моят съвет е да отидете, носейки договора, анекси и въобще всички документи, които имате (вкл. и разходооправдателни такива за извършените ремонти) при адвокат и да се посъветвате с него.
Успех !
Гост

Мнениеот adv. » 18 Яну 2006, 00:49

Pri polojenie, che e dogovoren nov 3-god. srok za deistvie na naemnia dogovor, v samia dogovor predvidena li e klauza za prekratiavaneto mu s 1-mes. predizvestie?
Izviniavam se za latinicata - niamam kirilica.
adv.

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 14:25

Мисля, че макар че договорът е срочен, той може да Ви даде предизвестие за напускане на имота, ако непредвидени обстоятелства налагат Вашето напускане. А що се отнася до подобренията, при един евентуален съдебен процес, Вие може да предявите иск за заплащане на стойността на подобренията в имота.
Гост

Мнениеот adv. » 18 Яну 2006, 23:54

Trudno e da se pomogne, bez dase znae dogovora Vi za naem kakvi klauzi sadarja. Po princip naemateliat e darjatel na imota i po tazi prichina ne moje da pretendira za podobrenia, izvarsheni ot nego. Drug e vaprosa ako e dogovoreno izvarshvane na podobrenia - no v tezi sluchai obiknoveno e dogovoreno kakvo stava sled prekratiavane na dogovora.
adv.

Назад към Имотни казуси