начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Делба на съсобствен имот

Казуси за недвижими имоти

Делба на съсобствен имот

Мнениеот Александър » 06 Яну 2006, 19:47

Ако ви е интересна темата и ви се пише, ще бъда благодарен за съветите. Водя дело за делба на съсобствен недвижим имот, който се състои от 2 парцела /в единия има постройка/. Той е бил собственост на дядо ми, който го прехвърля чрез дарение на двете си деца, а те от своя страна го прехвърлят на своите /аз съм собственик на половината, а на другата половина собственици са двамата ми братовчеди/. Предложихме споразумение - имота да се раздели на две/както приживе го е разделил дядо ми/, двете страни да получат по един парцел и разликата в цената да се доплати , но ответната страна отказа и предложи имота да се изнесе на публична продан, защото собствениците били трима, а парцелите 2. Има решения на ВКС, в които се извършва мислено делба по колене, но аз не съм сигурен какво ще бъде решението на РС, което очаквам скоро да излезе. И понеже срокът за обжалване е кратък, ако решението е за публична продан не знам има ли смисъл да обжалвам. Какво се крие зад публочната продан /чувал съм какви ли не страхотии/, какъв е шанса ми ако обжалвам и колко ще ми струва /да не стане така стойността на имота да отиде по дела/. Ако може да ми изясните някои неща, ще ви бъда много благодарен.
Александър

Мнениеот steli_na » 08 Яну 2006, 11:57

За да се стигне до изнасяне на имотите на публична продан в съдебната делба трябва да е невъзможно обособяването на реален за всички съделители. При достатъчна площ и лице на терена може и да е възможно обособяването на три имота.
Не сте и посочили каква е постройката.
При евентуална публичната продан всеки от съсобствениците може изкупи идеалните части на останалите, ако пожелае в определен срок да купи имота по най - високата от предложените при публичната продан цена. В крайна сметка ще се стигне до това, кой от съсобствениците ще преложи най - високата цена.
steli_na
Потребител

Назад към Имотни казуси