начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Продажба на "семейно" жилище

Казуси за недвижими имоти

Продажба на "семейно" жилище

Мнениеот Жената на Юда » 03 Дек 2005, 17:25

Сделката предстои, аз съм купувач. Нотариусът поиска продавачът да донесе нотариално заверена декларация от съпругата си, че имотът не е семейно жилище (което е така, те двамата живеят в друг град, апартаментът в моя град е наследствен за съпруга и в него доскоро живееше майка му, а сега и тя не е там). Продавачът донесе нотариално заверена декларация от жена му, че тя е съгласна съпругът й да продаде "следния (наследствен) недвижим имот (семейно жилище), а именно" - цитирах буквално дотук, вкл. скобите.
Тревожи ме, че:
1. на практика тя декларира, че имотът е семейно жилище, което не е Съпругата е с хронично псих.заболяване, но не е под запрещение. Ако решат впоследствие да докажат, че към датата на подписване на декларацията не е могла да се грижи за своите работи поради душевна болест (документирано е, че приема лекарства, ходи на психиатър, периодично е в болница и др.), може би ще може да се оспори сделката със семейното жилище на това основание, вероятно ще може да се развали сделката (не знам в какви срокове и дали е възможно наистина, но се опасявам от такъв развой). Тогава ще трябва аз да доказвам, че жилището не е било семейно и не е имало значение съгласието й. По-добре сега да има такава декларация от нея, че не е семейно жилището.
3.В нотариално заверената декларация-съгласие нотариусът не е вписал адресите и на двамата съпрузи, т.е. при записване на личните им данни не е упоменал не само адреса на съпрузите, а дори и града, в който живеят. Само е записано от МВР в кой град са издадени личните карти, от което може да се съди и за адреса, но защо е пропуснато да се запише от кой град са? Така се подпомага създаването на впечатление, че апартаментът в другия град наистина може да е семейно жилище.
Когато забелязах рисковите моменти в декларацията, обадих се на съпруга и му казах, че нотариусът е искал декларация, че не е семейно жилището, а на практика е декларирано обратното. Съпругът каза, че не е очаквал този текст да създаде проблем и че вероятно е такъв "шаблонът" на нотариуса. Вярвам, че е добронамерен, но кой знае в бъдеще...
Едва в понеделник ще мога да говоря с нотариуса, който тук подготвя сделката. Моля за мнение дотогава как да изляза от тази тревожна ситуация. Предполагам, че трябва да изискам декларация от съпругата, че не е семейно жилището. Тогава трябва ли да има и текст, че е съгласна да се продава жилището, след като не е нейно (наследствено на съпруга) и не е семейно?
Моля за мнения, за да мога да използвам технологичното време до понеделник да обсъждам варианти. Сделката е след няколко дни.
Предварително благодаря!
П.П. Жената на Юда е героиня от едноименна венецуелска телевизионна новела по "Романтика". Мистериозна убийца сее трупове, облечена като булка.
Жената на Юда

Мнениеот Жената на Юда » 03 Дек 2005, 17:40

Част от текста на първата точка и началото на втората точка се изгубиха някак по пътя към форума, но сега няма да обременявам форума с поправки, защото и без това текстът е дълъг, а и така става ясно, че първият проблем е, че се декларира като семейно жилище, което не е такова, а вторият - че съпругата има хронично заболяване, което може би би могло да се използва в бъдеще като основание за оспорване на сделката.
Очаквам съветите Ви, предварително благодаря!
Жената на Юда

Мнениеот scribtor » 03 Дек 2005, 23:14

Спокойно, след като имаш Изрична, Нотариално- заверена Декларация от Съпругата, че Е Съгласна да се Продаде въпросното жилище/дори неправилно описано като "семейно"/, нямаш проблем.
При сделката обаче искай от нотариуса да ти върне оригинала или направи заверено копие от въпродната декларация, както и - опишете същата в нотариалния акт.
Ако след време от страна на съпругата ти се заяви някаква претенция, с десларацията си решаваш проблема.
Ако те притеснява психичното състояния на жената - вземете бележка от психото, че същата е адекватна. Това по принцип не е задължително, но ако чак толкова се притесняваш, направи го.
Т.е. Няма място за притеснение.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Жената на Юда » 04 Дек 2005, 00:34

scribtor, много Ви благодаря! Ценя Вашите участия във форума и много се радвам, че точно Вие ми отговорихте. Успокоихте ме. Ще поискам нотариално заверено копие от декларацията-съгласие.
Жената на Юда

Назад към Имотни казуси