начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

иск за неустойка

Казуси за недвижими имоти

иск за неустойка

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 18:18

Здравейте колеги,
Имам следният казус и моля за вашето мнение по него:
Родители упълномощават сина си да им продаде апартамента. Синът от своя страна сключва т. н. договор за поръчка за продажба на недвижим имот с някаква агенция , в който има определена неустоика 1000Евро, ако доверителят сключи скрита сделка. Срокът на договора е 10. 01.2005г .На 01.01.2005г. родителите които са собственици на апартамента го продават и сега въпросната фирма ги съди за 1000евро заради договорът който е сключен от сина им. Според мен няма право , а как мислите вие?
Гост

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 19:08

wapreki 4e towa nqma zna4enie za konkretniq kazus - kakwo imate predwid pod "skrita sdelka" - absoliutna, otnositelna simulaciq?
obstoqtelstwoto 4e edno lice e upylnomo6tilo drugo za opredeleno deistwie ne li6awa upylnomo6tilq sam da izwyr6i sa6toto deistwie /wapreki 4e w literaturata e izkazano stanowi6te 4e u4redqwaiki predstl. wlast deesposobnostta na upylnomo6titelq se stesnqwala??!!!/
Ne6to powe4e za pylnomo6tnika ne sys6testwuwa zadyljenie da izwyr6i deistwieto /oswen ako ne e zadyljen po dogowor za pory4ka nared s upyl. sdelka/.
w konkr. slu4ai dowerenika ne moje da pretendira dogoworenata neustoika kym upylnomo6titelq - mejdu tqh nqma obligac. wrazka.Sobstwenikat moje walidno da si prodade nedw. imot. Drug e waprosa za ewentualna otgowornost na doweritelq /upylnomo6teniq/ kym dowerenika wyz osnowa na sy6testwuwa6toto mejdu tqh oblig. otno6enie wyw osnowa dogoworenoto mejdu tqh sys skliu4eniq mejdu sy6tite dogowor.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 20:02

Точно така мисля и аз. Благодаря Ви за мнението. В конкретният случай исковата молба е срещу собсвениците , които не с сключвали договор с никого, а относно скритата сделка и аз не мога да разбера какво имат впредвид след като нотариалният акт си е чиста открита сделка пред всички.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 21:44

Забравих да отбележа че фирмата предлага да сключи споразумение с лицето с което е сключило договорът т.е.със сина , според което тя ще оттегли иска си ако той и плати 500евро. Това си е чисто изнудване не мислите ли?
Гост

Назад към Имотни казуси