начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

прехвърляне на част от имот

Казуси за недвижими имоти

прехвърляне на част от имот

Мнениеот Мариана » 19 Ное 2005, 15:23

Искам да прехвърля 1/8 част от апартамента, който притежавам, на моя приятел, с който ще се оженим догодина. Как най-евтино и разумно може да стане това - с дарение или покупко-продажба? Какви разходи ще има?
Мариана

Всъщност!

Мнениеот gery » 19 Ное 2005, 16:27

За да го продадете – трябва да го предложите на другите съсобственици, те да откажат да го купят и да ви дадат декларация по чл.33 от ЗС. Едва тогава може да продадете своята част на вашия приятел.
По-лесно ще стане с дарение, тъй като съгласието на другите съсобственици не е необходимо, а и ако евентуално някой ден отношенията ви се влошат ще можете да поискате издръжка и ако такава ви бъде отказана, ще може да атакувате дарението.
gery
Потребител

Re: прехвърляне на част от имот

Мнениеот Гост » 19 Ное 2005, 16:41

[quote="Мариана"]Искам да прехвърля 1/8 част от апартамента, който притежавам, на моя приятел, с който ще се оженим догодина. Как най-евтино и разумно може да стане това - с дарение или покупко-про :roll: :roll: дажба? Какви разходи ще има?[/quote][color=yellow][/cннннolor]няма да можеш да искаш издръжка ако не е уговорена предварително
Гост

Re: прехвърляне на част от имот

Мнениеот gery » 19 Ное 2005, 16:53

Anonymous написа:няма да можеш да искаш издръжка ако не е уговорена предварително

По-голяма глупост не бях чувала :lol:
Някой не е чел ЗЗД!
Жокер - чл.227, ал.1, б"в" - ЗЗД
gery
Потребител

Re: Всъщност!

Мнениеот Мариана » 19 Ное 2005, 22:14

аз съм единствен собственик така че този въпрос не стои
Мариана

Мнениеот Гост » 24 Ное 2005, 15:53

и как изчисли, че искаш да му прехвърлиш точно 1/8, а не 1/12 примерно?
и за какъв дявол ти е това?
ако ще е от добро сърце, дяри му всичко?
Гост

Мнениеот исса » 24 Ное 2005, 17:00

Ако питате кое е по-разумно-послушайте съвета на Гери. Ако питате кое е по-евтино за момента - продажбата, тъй като при дарението между хора, които не са роднини се дължи местен данък в размер на 5%. това значително оскъпява сделката. вие все още не сте роднини. може да изчакате да "станете роднини" след брака и тогава да му прехвърлите имота чрез дарение. обаче аз не мисля, че дарението може да бъде отменено от този, който е дарител, освен в случаите на чл.227 от ЗЗД и освен ако не е договор срещу издръжка и гледане. може би последното е имала всъщност предвид и Гери.
исса

Назад към Имотни казуси