начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

наем и данъчно задължено лице

Казуси за недвижими имоти

наем и данъчно задължено лице

Мнениеот Кирил » 04 Сеп 2004, 15:35

Здравейте,притежавам имот,който предстои да дам под наем от друга страна ми предстои да замина за чужбина.Във връзка с което мисля да дам нотариално пълномощно на баща ми да сключва и получава наемите от имота от негово име и в негова полза и от тук бих искал да ви попитам как да постъпя по отношение на данъците върху получаваните наеми.
Дали аз ще трябва да ги впиша в моята данъчна декларация или баща ми който реално ще ги получава да ги описва в неговата?
Благодаря ви предварително!
Кирил

Re: наем и данъчно задължено лице

Мнениеот донна2 » 04 Сеп 2004, 15:43

Вие ще дарите наема на баща си така ли е ?

вписвате го във вашата данъчна декларация и декларирате дарението /май само 5% които се приспадаха от данъка сега не ми се търси в нормативната база /

а баща ви ще следва да плати данък върху дарението

ГЛАВОБОЛИЕ

горното ако желаете да се декларирате всичко точно и честно
донна2

Мнениеот Кирил » 04 Сеп 2004, 18:20

Благодаря ти Donna2,
т.к. не се знае колко дълго ще остана в чужбина мисля договора за наем да сключи баща ми /дал съм му нотариално пълномощно за това/ и той да си получава наемът.За това става въпрос,имотът е мой,но договорът ще сключи баща ми чрез нотариалното пълномощно и той ще получава парите.Въпросът ми е пак тези пари в неговата или в моята данъчна декларация трябва да се обявяват!
Благодаря!
Кирил

Мнениеот protekta » 04 Сеп 2004, 18:41

По принцип, така, както разбирам случая Ви, доходите трябва да се обявят във Вашата данъчна декларация.
Ако това не Ви устройва /високи доходи, високи данъци/, тогава има различни варианти, чрез които да се постигне друг резултат /доходите да станат доходи на баща Ви, и, съответно, той да трябва да ги обяви в своята данъчна декларация/.
Стига да искате точно това!
protekta
Потребител

Мнениеот донна2 » 04 Сеп 2004, 18:42

Е ако няма да дарявате сумата от наемите на баща си ,а той само ще сключва договора като пълномощник и ще събира наема , сумите от наема ще декларирате само вие във вашата данъчна декларация
донна2

Мнениеот Кирил » 04 Сеп 2004, 21:08

Да, това което искам е тези доходи да станат доходи на баща ми и той да ги вписва в своята данъчна декларация.Как може да стане това?
Кирил

Мнениеот донна2 » 04 Сеп 2004, 22:50

Може би заем за послужване между вас и баща ви/най-добре да е сключен в писмен вид -формата е само за доказване/ , а след това баща ви да отдаде имота под наем .

Другото е да учредите право на ползване на баща си/най добре е правото на ползване да се учреди за определен срок / върху имота имайте предвид ,че то е във формата на нотариален акт , след това баща ви ще отдаде имота под наем . След като учредите правото на ползване трябва да подадете данъчна декларация за имота и вие и баща ви ,ще ви струва и нот. такси и вписване ........
донна2

Мнениеот bgjurist » 06 Сеп 2004, 13:11

Вие ще трябва да впишете във вашата данъчна декларация - имотът е ваш, а баща ви е само пълномощник.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Кирил » 06 Сеп 2004, 15:54

Благодаря ти donna2, смятам,че със заем за послужване ще е най добре.Искам да те попитам дали има смисъл в този случай да му давам и нотариално пълномощно за пълно управление и получаване на наемите на баща ми или заемът за послужване е напълно достатъчен.да те попитам също дали заемът за послужване трябва да бъде нотариално заверен.Искам да кажа на всички останали които се включват с мнения,че им благодаря,но и,че баща ми ще фигурира в договора за наем като наемодател и съответно той ще си вписва наемът като негов доход.
Кирил

Мнениеот донна2 » 06 Сеп 2004, 16:57

Аз горе съм написала може би заем за послужване ,ето защо съм го написала и какво точно съм виждала преди време по въпроса беше ме учудило ,но все пак има логика /ВЯРНО МЕЖДУ БЛИЗКИ/, хората които го бяха направили поне нямаха проблем с данъчните ония ги интересува да приберат някакви пари ако може .

Сключва се договор за заем за послужване между А и Б
Б беше извън страната по-вече от година .
Договора е сключен в писмена форма /при заема формата е само за доказване /
По силата на чл.244 от ЗЗД заемателя може да ползва вещта само съобразно договора и не може да отстъпва другимо ползването , тъй като поради неизпълнение на последното заемателя дължи обезщетение и за вредите настъпили поради причини заради които той не отговаря ,както и заемателя може да иска връщане на вещта предсрочно /и какво от това /.
А и Б са се разбрали по между си това предполагам че е ясно и когато Б заминава А отдава имота под наем ,А декларира дохода от наем , данъчните тогава бяха стигнали до извод ,че Б като се върне би следвало да си уреди отношенията с А /дали ще предевява иск или не за получените суми негова си работа /. От тогава мина доста време Б не предеви иск /ясно защо / А беше декларирал дохода , но не се стигна до заплащане на данък тъй като бе пенсионер дохода от пенсия и наем бяха в такъв размер че не се стигна до заплащане на каквото и да е .Така се стигна до вълкът сит ,агнето цяло и закона бе заобиколен успешно .

все пак нека и други колеги да се включат
донна2

Мнениеот Кирил » 07 Сеп 2004, 12:15

donna2 благодаря ти още веднъж!
Искам да те питам дали този договор за заем за послужване трябва да бъде нотариално заверен или писмената му форма е напълно достатъчна? Мога ли в него изрично да запиша,че се дава право и да се отдава под наем?
Кирил

Мнениеот донна2 » 07 Сеп 2004, 12:33

по първия въпрос достатъчна е писмена форма /тая форма е само за доказване ,няма нужда от нотариална заверка на подписите /

по втория въпрос за целтга се използва следната формулировка
Заемателят няма право да отстъпва другиму ползването на вещта без съгласието на Заемодателя./вие като заминете за чужбина заемателя баща ви да отстъпва ползването на вещта , както реши кой знае дали има или вашето съгласие /
донна2

Мнениеот protekta » 07 Сеп 2004, 14:31

Донна, не мисля, че точно тази формулировка трябва да се използва по втория въпрос. Все пак, бащата ще преценява кога, на кого и при какви условия да отдава имота под наем. Как ще се търси съгласието на Заемодателя /практически/ за всеки отделен случай ? Мисля, че желанието на Кирил е бащата да преценява.
Поради това, според мене, в договора трябва да фигурира правото на заемателя да отдава имота под наем за срок и при условия по своя преценка, като получава договорения наем за себе си.
И още нещо, мисля, че в този случай договорите за наем би трябвало да се сключват от бащата не като пълномощник на сина, а лично /на собствено основание - да се прилага копие от договора за заем за послужване/.
protekta
Потребител

Мнениеот донна2 » 07 Сеп 2004, 18:11

бащата въобще няма да търси съгласието на синът си , но ако се запише направо да отдава имота под наем то тогава става ясно ,че ще се заобикаля закона и не се знае как ще реагират данъчните
донна2

Назад към Имотни казуси