начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Казус с изпълнително дело във връзка с придобивна давност...

Казуси за недвижими имоти

Казус с изпълнително дело във връзка с придобивна давност...

Мнениеот Стоян » 01 Юли 2004, 16:02

Законосъобразни и валидни ли са предприети от съдия-изпълнителя принудителни действия за въвод във владение на възложен имот от публична продан /продаден ми с измама от предишния собственик/, след като по изп. дело не са искани и предприемани такива по-вече от две години /точно 4 години/ от датата на възлагането /1995-1999/? На основание чл. 330 ал.1 б."д" ГПК изпълнителното дело се прекратява EX LEGE, но няма постановление на съдия-изпълнителя за прекратяването му. Съдебната практика сочи, че срокът по този член е "ПРЕКЛУЗИВЕН" и правотношението се прекратява по силата на закона, а не от това дали има постановление на съдия-изпълнителя, което само прогласява този факт в правния мир. Изпълняемото право си остава и действителният собственик може да поиска образуване на "НОВО ИЗПЪЛНИТЕЛНО ДЕЛО" по което да се осъществи въвода. Съдия-изпълнителят обаче твърди, че е налице висящо изпълнително дело след като още няма въвод, действията които предприема са валидни и законосъобразни, следователно са прекъснали придобивната давността на основание чл 116 "в" ЗЗД. Чел съм, че преклузивните срокове се следят и прилагат служебно от съдебната система, част от която е и СИС, но очевидно това не се изпълнява. Въпросът е прекъсната ли е придобивната давност при този казус и кой може да накара СИС да прилага законите ??? Като трето лице аз не мога да обжалвам действията на съдия-изпълнителя, разполагам единствено с иск за собственост срещу въвода във връзка с чл.79 ЗС, но дали е изтекла валидно давността /2003 г./ в моя полза при този казус. Естествено ще наема адвокат "когато му дойде времето" засега съм само любопитен какво аджеба ще се случи.
Благодаря предварително.
Стоян

Re: Казус с изпълнително дело във връзка с придобивна давнос

Мнениеот донна 2 » 01 Юли 2004, 21:04

прав си в случая пиши жалба против действията на съдия изпълнителя ,по мое мнение не е прекъсната погасителната давност и май си е изтекла в твоя полза

взискателя след като не е предприел действия по изп.дело 2г. съдия изпълнителя следва да го прекрати ,и като го прекрати оня ако иска да го образува на ново ,негов проблем да не е спал
донна 2

Мнениеот донна 2 » 01 Юли 2004, 21:32

Стояне да те питам същия казус беше поставен преди време във форума на дир бг
не ми се рови сега там , ги ли го постави ?
донна 2

Мнениеот Стоян » 02 Юли 2004, 09:39

До кого да я пиша тази жалба ?? През 2003 при пореден опит за въвод обжалвах /чрез нает адвокат/ действията на съдия-изпълнителя на основание чл.332 във връзка с чл.330 ал.1б. "д" ГПК, но съдът отхвърли жалбата ми поради липса на "легитимация" като трето лице и въобще не се занима с въпроса за прекратяване на изп. дело. Е мисля, че са прави. Та този съдия-изпълнител съм сигурен че ще ми прати нова призовка за въвод. Той си твърди че делото е висящо и не виждам кой може да го накара да спазва законите. Аз направих консултация при "печен" адвокат по имотни казуси и той освен това намира, че постановлението за възлагане е незаконосъобразно издадено тъй като в законовия срок не е била внесена сумата с която цената надминава взимането му /арг. чл.383, 384 ГПК/. Това е наистина така, сумата е внесена едва след 1 година по банкова сметка на длъжника /а не до съдия-изпълнителя/, но той какво е обжалвал, какво не е пълна мъгла. Знам само, че е имало дело /чел съм го/ в което със СПН е установено, че не е собственик поради валидно проведена публична продан и неизпълнението за внесена сума е санирано впоследствие. Това дело е пълна кашотина, пълно със законови нарушения, та как е било издадено и вписано възлагането без да е била внесена тази сума ?? Но мен всъщност ме интересуват само казусите свързани с изтекла в моя полза кратка придобивна давност. Мисля, че единствения начин е да искам да се установи че съм станал собственик именно на това основание /по арг. и на чл.386 ал.2 ГПК ако и по прекратеното EX LEGE изп. дело действията по въвода са незаконосъобразни/, но това ще възложа на адвоката, той най-добре знае как да се процедира. Благодаря донна 2.
Стоян

Мнениеот донна2 » 02 Юли 2004, 11:39

жалбата против действията на съдия изпълнителя се подава чрез съдия изпълнителя до окръжния съд , в два екземплара в седемдневен срок от получаване на призовката за въвода ,държавна такса 10 лв по сметката на окръжния съд
донна2

Мнениеот Стоян » 02 Юли 2004, 13:33

Именно, както написах такава жалба внесох в ОС, но тя бе отхвърлена и делото прекратено поради липса на "пегитимация" като трето лице не мога да обжалвам а мога да се браня само с иск за собственост срещу въвода.
Стоян

Мнениеот донна2 » 03 Юли 2004, 00:04

да беше написал още в началото че си трето лице ,предполагам ,че си купувач на имота ,само дето не знам кога си го купил след завеждане на делото по което е издадено изпълняемото решение или преди това

ако това е след завеждане на делото може да се защитиш по реда на чл.334ал.2 от ГПК

ако не е така реда 416 ал.2 във връзка с 417 от ГПК
донна2

Мнениеот донна2 » 03 Юли 2004, 00:20

"Това е наистина така, сумата е внесена едва след 1 година по банкова сметка на длъжника /а не до съдия-изпълнителя/, но той какво е обжалвал, какво не е пълна мъгла. Знам само, че е имало дело /чел съм го/ в което със СПН е установено, че не е собственик поради валидно проведена публична продан и неизпълнението за внесена сума е санирано впоследствие. Това дело е пълна кашотина, пълно със законови нарушения, та как е било издадено и вписано възлагането без да е била внесена тази сума ??"

след като има такова дело и решението е влязло в сила то следва да се позовеш и на него и да искаш съда служебно да го изиска и приложи към жалбата ,това направил ли си , в жалбата си отново ще се позовеш на изтеклата давност и неизвършване на изп.действия в 2г. период
донна2

Назад към Имотни казуси