начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

съсобствен апартамент и правата на този с по-голям дял

Казуси за недвижими имоти

съсобствен апартамент и правата на този с по-голям дял

Мнениеот Kostova » 29 Юни 2004, 14:30

Децата на съпругът ми от първият му брак са наследници на 1/3 от апартамента ни придобит по време на бракът ми с него.Преди две години той почина.Децата му не искат да се разберем доброволно за тяхната част.Колко години могат да протакат получаване на наследството си все пак.Аз съм пенсионер и нямам възможност да водя дело за съдебна делба.От бракът ми с него нямам деца , имам племенник на които искам да оставя имотът ,за да ме гледа но при това положение мога ли?
Kostova

Re: съсобствен апартамент и правата на този с по-голям дял

Мнениеот protekta » 30 Юни 2004, 08:31

Във Вашия случай вариантите са два - или доброволна, или съдебна делба. Опитайте все пак да се разберете с децата на съпруга си. Ако постигнете някакво споразумение за цена, можете , евентуално, да потърсите помощ от племенника си за плащането на часттта на Вашите съсобственици /като сключите пък с него предварителен договор за прехвърляне на имота - едната част от цената да плати в пари, а другата - чрез издръжка и гледане/.
Ако се стигне до съдебна делба, можете да опитате по същия начин /с помощ от племенника си по описания начин/. Разбира се, съдебните делби продължават с години и, според мене, трябва да се прибягва към тях едва когато всички други възможности за решаване на проблема са изчерпани.
Важно е да знаете, че при варианта съдебна делба е по-добре имотът /т.е. 2/3 идеални части от него/ да е Ваш, а не негов. Това е така, защото, ако нямате друго жилище, съдът ще постави имота във Вашия дял, и ще трябва да заплатите на съсобствениците си съответната част от парите /по оцнката на вещо лице/. Ако племенникът Ви е придобил предварително Вашата част, може да се стигне до публична продан.
Има някои неща, които не казвате - например дали децата на съпруга Ви живеят в жилището. От това също зависи развитието на нещата при съдебната делба.
А има и един друг вариант за решаване на проблема без съд. Ако жилището не е малко, можете да го продадете /задно със съсобствениците си/. В този случай те ще получат тяхната част от цената, Вие - също. С Вашата част от сумата бихте могли да си купите по-малко жилище.
Или пък, ако те желаят да живеят там, нека Ви купят по-малко жилище /одобрено от Вас/, и Вие ще им прехвърлите Вашата част от първото.
Варианти много, стига да имате желание /и двете страни/ да се разберете.
protekta
Потребител

Назад към Имотни казуси