начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

давност

Казуси за недвижими имоти

давност

Мнениеот 999ivan » 06 Мар 2006, 21:55

моля эа помощ

пра-дядо ми е бил собственик на эемята си до смъртта си преэ 1954г.
1949г. я декларира в емлячен регистър.
преэ 1956г. единият от двамата му сина си иэважда нотариален акт по давностно владение.эа част от эемята при условие .че майка му и брат му са живи.

обжалвах акта но эагубих.

каэаха . че акта е валиден . ТАКА ЛИ Е? какво да правя?

БЛАГОДАРЯ
999ivan
Нов потребител

Re: давност

Мнениеот vesselincho » 06 Мар 2006, 22:56

Очевидно единият син се е снабдил с нотариален акт по реда на обстоятелствена проверка (чл. 483 и сл ГПК) Това, че майката и братът са живи няма значение, следвало е собственикът да се защити с установителен иск.Хубавото е, че нотариалния акт по реда на чл. 483 ГПК не се ползва със силата на пресъдено нещо и може да се атакува!Тъй като вероятно давността е изтекла, нот. акт може да се атакува ако има основания за нищожност.Което мисля ще бъде сложно, тъй като едва ли нотариусът не е спазил законовите изисквания.Опитайте да докажете,че синът на прадядо Ви не е владял, а е извършвал търпими действия, позволени от прадядо ви.
vesselincho
Младши потребител

do vesselinsho

Мнениеот 999ivan » 07 Мар 2006, 20:43

извинявам се, че пиша на латиница,но цлавятърата се скапа и не пише цакто трябва на българсци.

мисля,че не е спасена давноста.
разбрах , че по това време давността е била 20г.
не е ли собственик пра-дядото до смъртта си през 1954г.
ако е таца са минали само две години до издаването на акта.

иначе излиза ,че единият син е владял собствеността на баша си[цоито е жив преди 1954г.]

МОЛЯ ЗА МНЕНИЕ. БЛАГОДАРЯ
999ivan
Нов потребител

Назад към Имотни казуси